Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Festivalul de Film pentru Liceeni "Spune NU violentei in scoli"

Festivalul de film antiviolenţă de la Constanţa
de Sînziana IONESCU | 10 MAI 2008

Festivalul de film antiviolenţă iniţiat de Liceul Teoretic Traian din Constanţa a avut un succes nesperat. Peste 55 scurt-metraje de la licee din toată ţara au fost înscrise în concursul care şi-a desemnat ieri câştigătorii. Mai bine de 500 liceeni au profitat de şansa de a milita prin imagini pentru stoparea violenţei în şcoli. Regăseai în filmele lor obiceuri vechi şi întâmplări actuale: şuturi pe coridoare spre amuzamentul celor mari, elevi silitori terorizaţi de leneşi pentru copiatul temelor, acţiune şi reacţiune într-un lanţ al hărţuirilor, ameninţărilor şi bătăilor, dorinţa de senzaţii tari aplicată periculos, teribilisme sfârşite rău.
Realizatorii au plecat de la cauze: familii copleşite de nerealizări sau cu valori inversate, profesori indiferenţi, anturajul greşit. Fiecare a simţit efectele violenţei şcolare, direct şi indirect. Chinul unui elev agresat de la poarta şcolii până în bancă a fost redat convingător de Colegiul Economic Delta Dunării din Tulcea, al cărui protagonist, Cristian Militaru, a câştigat şi premiul pentru cel mai bun actor. Varianta „Aşa nu” (încăierare generală) şi varianta „Aşa da?” (elevi model şi atmosferă ireală de studiu) au reprezentat faţetele filmului realizat de Colegiul Economic Ion Ghica din Brăila, care s-a clasat pe locul al treilea. Despre visul urât împins la extrem (un băiat omorât în bătaie pentru o fată) a vorbit percutant producţia emoţionantă a Liceului Traian, răsplătită doar cu locul al doilea. Câştigătorul locului întâi, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr Bucureşti a înfăţişat decăderea unei fete de bani gata, capabilă să plătească schilodirea unui băiat insensibil la opulenţa ei. Marele premiu a revenit Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, care a vorbit prin dans şi muzică despre încărcătura emoţională a unui gest decisiv: victima este cea care sare în ajutorul agresorului devenit la rândul lui victimă. Printr-o simplă atingere, răul se transformă, iar cei doi încântători protagonişti, balerina şi chitaristul - mai expresivi decât actori consacraţi - se învaţă unul pe celălalt: el încearcă să danseze, ea să cânte la chitară. Filmul artiştilor „Incognito” a smuls fiori, zâmbete şi suspine, iar în final cele mai aprinse aplauze. Premii speciale au mai primit: Mihai-Daniel Chirea, Colegiul Comercial Carol I Constanţa – Cel mai bun regizor, pentru „3 momente de penumbră”, mai merituos decât multe producţii TV; Andrei Claudiu Bako de la Colegiul Tehnic Transilvania din Deva - Cel mai bun actor (ex-aequo cu liceanul din Tulcea); Raluca Blaj şi Daniela Duţă, ambele de la Liceul Teoretic Traian Constanţa – Cea mai bună actriţă (ex-aequo); Liceul Teoretic Ştefan Odobleja Bucureşti – Abordare originală; Colegiul Naţional Nicolae Titulescu Pucioasa şi Liceul Teoretic Negru-Vodă - Cel mai bun scenariu (ex-aequo); Seminarul Teologic Alba Iulia - Cea mai bună imagine; Colegiul Naţional Mihai Eminescu Constanţa - Cel mai bun montaj şi Cea mai bună coloană sonoră, iar menţiunea juriului a fost câştigată de echipa Liceului Teoretic George Călinescu Constanţa.
La festivitatea de la Cityplex Tomis Mall din Constanţa a rezultat clar că manifestarea capătă amploare şi trebuie continuată. Poate cel mai mare merit al organizatorilor de la Liceul Traian Constanţa este că a scos la iveală partea lucrativă, sensibilă şi dornică de motivare a elevilor. Cu implicarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi al Ministerului de Interne, festivalul aflat la prima ediţie are şanse să devină un eveniment cu participare internaţională. Organizatorii vor edita o revistă care, alături de un DVD ce va conţine filmele premiate, va putea fi folosită ca material didactic în orice şcoală din România. Pe site-ul liceului constănţean vor fi postate scurt-metrajele laureate, iar amănunte pot fi aflate de pe site-ul festivalului: www.spunenuviolentei.wordpress.com. sinziana.ionescu@gandul.info

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: alinalina_a | 12.05.2008 01:07 | 1800 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

0 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN