Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Sute de candidati stau de dimineata la coada pentru a depune dosarele de admitere in universitati

Presedintele comisie de admitere de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Constantin Marin, a declarat ca admiterea va avea loc conform regulamentului dat publicitatii. "In anii precedenti numarul candidatilor care au depus dosarele in prima zi a fost mai mare si comisia, in aceeasi componenta, a facut fata", a mentionat Constantin Marin. Afluxul se explica prin faptul ca multi dintre tineri cred ca, daca vor depune actele in prima zi, vor avea sanse mai mare de a deveni studenti. "Indiferent de ziua depunerii actelor, toti au sanse egale de admitere", spune presedintele comisie de admitere.
Potrivi t regulamentului, selectia candidatilor se va face in baza concursului unic de admitere, pentru locurile cu finantare bugetara si prin contract. Tinerii vor fi admisi la studii in ordinea descrescatoare a mediei de concurs a candidatilor, in limita numarului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate. Candidatii vor anexa actul de studii, in original cu anexa respectiva, certificatul medical-tip 086-U, eliberat in anul admiterii, diplomele de gradul I-III obtinute la concursurile scolare republicane si internationale pe discipline de studiu, precum si diplome ce atesta participarea la diferite olimpiade, expozitii organizate de Ministerul Educatiei si Tineretului sau de ministerele de resort. La dosar se vor anexa si 4 fotografii 3x4. La fel ca si anul trecut, tinerii din categorii defavorizate pot pretinte la 15% din locurile cu finantare bugetara, in afara concursului general. Este vorba de copii orfani sau ramasi fara ingrijirea parintilor, cu statut de cop il orfan, copii invalizi de gradele I si II, copii cu deficiente fizice si senzoriale, copii ai caror parinti sunt invalizi, copii ai caror parinti au participat la actiunile militare pentru apararea integritatii si independentei Republicii Moldova, in razboiul din Afganistan sau la lichidarea consecintelor avariei de la Cernobal, militarii, participanti la operatiunile militare post-conflict cu caracter umanitar in Irak, copii din familiile cu trei si mai multi copii aflati la intretinere, absolventii scolilor din localitatile de est ale republicii si din mun. Bender, care au studiat conform programelor de invatamant aprobate de Ministerul Educatiei si Tineretului al Republicii Moldova, romi, dar si tinerii care au indeplinit serviciul militar in termen.
Conform Planului de inmatriculare pentru anul 2008, in institutiile de invatamant superior de stat sunt disponibile 10758 de locuri cu finantare bugetara. Dintre acestea, 9893 sunt locuri pentru invatamantul de zi si 865 - cu frecventa redusa. 750 de locuri sunt prevazute pentru candidatii din raioanele de est ale R. Moldova. De asemenea, 14602 locuri sunt destinate pentru studii in in universitatile de stat in baza de contract (12217 - studii de zi, 2385 - cu frecventa redusa).
In scolile profesionale sunt vacante 23010 locuri cu finantare de la buget si 1335 in baza de contract. In institutiile de invatamant mediu de specialitate de stat (colegii) sunt disponibile 7066 locuri cu finantare de la buget, inclusiv 4121 in gimnazii si 2945 in licee. 400 de locuri sunt rezervate candidatilor din regiunea transnistreana. 5445 de locuri sunt pentru studii in baza de contract.
Examenele pentru admiterea in licee vor fi organizate incepand cu 16 august. Prima runda de admitere in universitati se va desfasura in perioada 16 - 29 iulie. Pentru admiterea in scoli profesionale actele de studii se primesc incepand cu 25 iunie. Daca nu vor fi ocupa te toate locurile disponibile, va fi organizata o a doua runda incepand cu data de 5 august.
La USM comisia de admitere lucreaza de luni pana vineri de la 9.00-17.00 si sambata de la 9.00-14.00.
Universitatea de stat din Moldova va admite la studii in anul curent 3766 de candidati, inclusiv la buget vor fi admisi 1655. Pentru studii in baza de contract studentii vor achita anual sume intre 3,5 si 8 mii lei.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 16.07.2008 22:42 | 1405 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

19.07.2008 21:39 andronescu

Inscrieri la "fabrici de diplome"...stau tinerii cu bratul de dosare ca sa depuna la cit mai multe facultati ca doar or intra si ei undeva...Ce necaz pe facultati ca au picat cam multi elevi anul acesta, teama ca nu prind cati mai multi ca sa isi atinga baremul de bani...Cum era statutul de student acum 20-30 de ani, admitere grea...Acum oricine are facultate, de la orice nivel...

0 0

21.07.2008 10:27 fbresug

In zilele noastre numai cine nu doreste nu invata. Sunt posibilitati pentru toate varstele si toate buzunarele. Cunosc tineri care se angajeaza pe unde pot, dupa terminarea liceului, si-si platesc studiile. Bravo lor! Orice modalitate care inlesneste invatatura este buna.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN