Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Religia in scoala

Predarea religiei ortodoxe în şcolile din Grecia va deveni facultativă
Predarea religiei ortodoxe în şcolile de nivel primar şi gimnazial va deveni facultativă, conform unui nou ordin al Ministerului Educatiei şi Cultelor din Grecia. În curând, părinţii elevilor vor putea cere ca aceştia din urmă să nu mai participe la clasele de religie ortodoxă, fără a fi nevoie de un motiv declarat. Până în prezent, acest lucru era posibil doar prin declararea apartenenţei la o altă religie decât cea ortodoxă. Măsura a fost luată în urma presiunilor Uniunii Europene.

Aproximativ 90 la sută din cetăţenii Greciei sunt de religie creştin-ortodoxă. Biserica Ortodoxă a Greciei a menţionat că va aştepta precizări suplimentare ale Ministerului Educaţiei şi Cultelor asupra aplicării acestei directive, înainte de a prezenta o poziţie oficială.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: vali13 | 07.08.2008 08:36 | 6401 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (66)

0 0

07.08.2008 13:10 professorbujor

Nu cred ca avem noi nevoie a ne da cu parerea despre greci si ce fac ei prin scolile lor;mai intai ,cred ca avem de chibzuit ce facem in ograda noastra.Problema omului nu este apartenenta la o anumita religie;marea si adevarata problema consta in actiunile lui ,de orice natura,care sa nu strice echilibrul sistemului natural din care face parte.

0 0

07.08.2008 15:15 monika

raman la parerea mea:nu ar trebui ca religia sa fie disciplina scolara.

0 0

07.08.2008 15:35 anne_marie

Pt monika:

De ce nu? Religia este disciplina obligatorie in multe tari europene, nu numai in scolile generale dar si in liceele teoretice. Numai ca in Europa elevii au mai multe optziuni: religie catolica , evangelica , ortodoxa chiar.... Cine nu doreste sa participe la orele de religie este obligat sa urmeze cursurile paralele de etica.

Anul trecut am avut vreo 10 eleve de religie musulmana in clasa care urmau cursurile obligatorii de Religie ( mai mult o Istorie a Religiilor) si invatzau atat despre crestinism cat si despre restul......

0 0

07.08.2008 17:41 bravers

Religia nu trebuie sa fie disciplina scolara.

0 0

07.08.2008 17:41 anisoara_nita_karate

Votez pentru Religie sau macar Istoria religiilor .Motivele sunt numeroase si cred ca orice om de bun simt le constientizeaza,asa ca nu mai stau sa detaliez.Sunt de acord cu anne marie.

0 0

07.08.2008 22:01 agica

daca unii profesori de religie nu ar fi niste oameni fanatici, cu capul plin de dogme de-ale lor pe care le transmit copiilor, totul ar fi ok.

o curatenie generala la nivelul acestora nu ar strica.

copilul trebuie sa invete sa-l iubeasca pe dumnezeu, nu sa traiasca cu frica fata de el!

o istorie a religiilor, da , sa fie. pentru a ne cunoaste mai bine si a ne respecta unii pe altii.

orele de religie ar trebui tinute pe langa biserici cu implicarea preotilor si a profesorilor, de ce nu si bisericile sa faca in asa fel ca sa atraga copiii prin activitatile oferite.

atunci n-ar fi paradoxuri de genul: biserici pline doar de craciun si de pasti si atunci pentru ca asa e traditia.

omul trebuie sa mearga din convingere la biserica!

0 0

07.08.2008 22:43 bogdaneli_03

De ce sa nu fie religia in scoala? Face rau cuiva si putina religie. Orele de religie si asa se desfasoara cu implicarea preotului. Daca, unii profesori nu vor sa-l implice si pe preot, e problema lor. Dar, sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala.

0 0

08.08.2008 06:38 emil

Mai bine un pic de dans, lectii de innot, si multe altele, decat religia prozelita, de proasta calitate, care se preda acum in scoala! Care este scopul? Cu ce contribuie religia (aceasta!) la formarea tanarului? Biserica poate sa faca treaba mai ales in afara scolii, poate sa-i atraga pe copii/tineri cu lucruri frumoase, nu sa-i oblige cu nuiaua sau cu nota. De acord cu predarea unui curs optional de morala crestina, dar nu de tehnici de inchinaciune, dogme si practici bisericesti ....

0 0

08.08.2008 09:06 cellena

Are dreptate emil. Este incredibil cat de ridicole pot fi uneori orele de religie, mai ales in mediul rural, unde copiii sunt incurajati sa imite practicile de duminica dimineata ale bunicilor, facand cruci si matanii printre banci. Nu mai vorbesc de amenintarile pe care le primesc in legatura cu prezenta la biserica.

0 0

08.08.2008 09:16 artenililiana

Desi nu sunt profesor de religie, recunosc faptul ca religia isi are rolul ei in viata oamenilor.Credeti ca elevilor nostri le strica sfaturile de ordin moral-religios? Pacat! Profesorul este MAESTRU pe disciplina lui si frumusetea unui obiect de inv.tine si de prestatia lui.Daca ne-am intoarce spre filozofii antici constatam ca ,,Nimic nu poate exista fara Dumnezeu,,.Eu sunt pentru predarea religiei in scoli.Poate asa vom aduce un plus de noblete in sufletele vlastarelor noastre.

0 0

08.08.2008 09:21 iuliana-mihaela

Eu predau religia de 8 ani de zile intr-o scoala din mediul rural, fiind profesor titular acolo si nu am obligat nici un elev sa faca matanii prin banci, cum afirma unii colegi ca s-ar intampla in scolile din mediul rural.Sunt si colegi care isi depasesc atributiile de profesor de religie, dar nu generalizati.

Religia are rolul ei in educarea tinerei generatii.In cadrul caror ore se mai discuta de norme morale si etica, in afara de religie si eventual educatie civica?

0 0

08.08.2008 09:26 mi_bios

Religia isi are locul ei - bine stabilit - fie la BISERICA, fie in templul sufletului, insa NU la scoala.

0 0

08.08.2008 10:24 oanamihaela

Sunt mama unui copil de gimnaziu. Nu sunt atee, ci consider ca natura este singura forta divina, pe care trebuie sa o cunoastem, sa o respectam si cu care nu putem face targuri de iertarea pacatelor, ca sa putem pacatui din nou. Nu rugaciunile vor salva natura fara de care nu putem trai, ci faptele si protectia efectiva a ei in fiecare minut! Aceleasi lucruri o invat si pe fiica mea. Nu am fost intrebata ce religie vrea sa studieze copilul meu, chiar daca legea cere sa se obtina acordul parintilor! Asa ca studiaza vrand-nevrand religia ortodoxa! A studiat de-a lungul timpului cu 3 profesori de religie si cu 2 preoti si, in toate cazurile, a luat note de 10 fara sa invete si chiar fara sa i se predea nimic. Rezultatul: uraste religia si a invatat ca poate sa fraudeze fara nici o remuscare. Deci orele de religie cu forta reprezinta cea mai mare propaganda antireligioasa! Sunt unul dintre putinii parinti care stiu ca, nici acum, religia nu este obligatorie (adevar ascuns de foarte multe scoli) si ca pot sa-mi retrag copilul de la studiul religiei, dar, pentru ca tin sa discut cat mai mult cu fiica mea toate aspectele vietii si tin cont de parerea ei daca este buna, am intrebat-o ce prefera. Raspunsul: "de ce sa nu am o medie de 10 pe degeaba! Nu strica la media generala!" Marea majoritate a elevilor din mediu urban (mai ales la liceele bune) nu au renuntat la studiul religiei pentru a nu obtine medii ceva mai mici decat cei care o studiaza, fiind devantajati la admitere. Totusi, in Focsani, au fost cazuri in care clase intregi care au renuntat la studiul religiei acolo unde preotul a fost agresiv la liceu sau a cerut sa se invete pe de rost la clasa I rugaciuni extrem de lungi. Foarta grava mi se pare lipsa totala de profesionalism a profesorilor de religie, care nu gasesc metode adecvate pentru a preda atractiv acest obiect, care dau numai note de 10 fara nici o acoperire, care iau de multe ori un salariu nemeritat, pentru ca mai si lipsesc foarte mult pentru a face slujbe religioase.

Dupa cam 15 ani de religie, “predata” in cursul a 12 clase, scoala nu a devenit un loc sigur pentru copii, impregnat de spiritul crestin. Consider ca mai profitabil pentru societate ar fi sa se predea codul bunelor maniere, macar 1 an pe ciclu de invatamant si unele prevederi ale legilor civile, mai ales in liceu.

Daca clerul crestin ar fi alcatuit macar in proportie de 50% din oameni cu calitatile morale ale Maicii Tereza, care sa iubeasca neconditionat toti oamenii si care sa ajute fara sa tina cont de religie, atunci cred ar fi o lume mai buna. Dar prea multi din reprezentantii clerului orthodox (din care cei mai multi sunt profesori de religie) tin capul de afis in categaria stirilor despre infractionalitate si lipsa de morala, chiar si in acest ziar. In alte tari, religia musulmana, inlocuind democratia duce la terorism de stat. Actualul papa face o afirmatie socanta pentru aceasta epoca: adevaratul crestin este numai crestinul catolic. Fanatismul religios a produs un candidat la presedintia Turciei care vrea sa alunge din tara pe cei care nu sunt credinciosi musulmani. Un parinte, de pe alt forum, vrea sa se predea religia ortodoxa in scoala pentru a se crea o oaste a lui dumnezeu care sa opreasca armatele musulmane. Pentru multi credinciosi bigoti, indiferent de religie, ceilalti oameni care nu cred in religia lor sunt satana sau nu au calitati sufletesti şi sunt dusmani ce trebuie inlaturati. Un stat federativ ca Yugoslavia a putut fi dezmembrat prin activarea patimilor a trei religii ce erau dominante in diferite provincii, ajungandu-se la un razboi fraticid. Amestecarea religiei cu institutiile statului, ar putea duce la o dictatura religioasa a majoritatii religioase ca in unele state islamice, dictatura instaurata de un bigot ce vrea eliminarea tuturor altor religii. Ar putea sa ne arunce intr-un nou ev mediu, cu razboaie religioase teribile.

0 0

08.08.2008 12:23 jnny_frr

"Religia-i o fraza de dansii inventata / Ca, cu a ei putere sa va aplece-n jug !"

0 0

08.08.2008 14:18 agica

merita lecturat

http://www.descopera.ro/cultura/2868427-mujahedinii-luptatorii-profetului

0 0

08.08.2008 17:21 sfetnicul

Am văzut recent un film SF numit "Time Changer". Tema acestuia era călătoria în timp şi felul în care se schimbă oamenii, de obicei în mai rău.



Cred că sunteţi de acord cu următoarea afirmaţie: Cu cât te îndepărtezi de adevăr, cu atât te apropii de minciună, de fals. E o propoziţie cât se poate de logică.



Luând în consideraţie Adevărul biblic al lui Hristos şi al rolului acestuia pe pământ, cred că sunteţi de acord că e bine că biserica, cel puţin în aparenţă, se menţine cât se poate de aproape de adevărul relevat iniţial. Putem zice ca e cât se poate de ORTO (dreaptă) DOXĂ (credinţă).



În virtutea acestor realităţi şi credinţe pe care le împărtăşesc, daţi-mi voie să cred că orice îndepărtare de Dumnezeu (de religie aşa cum este ea) prin înlocuirea acestuia cu aparente aproieri de Dumnezeu gen cursuri de morală creştină, opţionale de istorie a religiilor etc. etc. nu fac decât să îndepărteze minţile copiilor de adevăratul Dumnezeu.



Există desigur mulţi profesori sau preoţi care nu ştiu să predea la nivelul elevilor, care nu au abilităţile şi nici tactul necesar. Dar la fel de bine există învăţători care ţipă, profesori de limbă străină care în clasa I le scriu cuvinte copiilor pe tablă sau profesori care fac din lecţie cursuri de dictare.



Cred că ar trebui să nu se combată predarea religiei în şcoli ci acele persoane/metode care nu ştiu să o accesibilizeze copiilor.



Revenind la filmul despre care vorbeam, personajul principal, un profesor, se convinge că viitorul este unul sumbru pentru că oamenii cred că se pot dezice de Dumnezeu şi să trăiască după o morală proprie.



Celor care nu au credinţă le spun doar atât: citiţi "Vieţile sfinţilor". Veţi găsi acolo atâtea exemple umane, atâtea fapte demne de pomenire încât vă veţi convinge că trăirea întru Hristos e una mai presus de firea umană şi singura care face din om un OM.



SFetnicul

0 0

08.08.2008 17:53 felixmunteanu

Doamna oanamihaela, vă respect opinia, vă admir pentru felul în care o prezentaţi, dar nu pot fi total de acord cu dumneavoastră. Nu stau să vă contrazic decât în privinţa afirmaţiei că "după cam 15 ani de religie...". Oare religia e singura răspunzătoare de formarea spiritului creştin şi a profilului moral al copiilor? Dar mass-media, dar mediul, dar unii profesori care bagatelizează rolul orelor de religie sau al bisericii, dar alţii care îi scot pe copii de la ore în interes personal sau îi încurajează să copieze la bac(că tot e cald exemplul)?

Nici eu nu agreez religia ca obiect de studiu în forma în care se predă la noi. Nu mă leg de calitatea profesorilor care nu diferă mult de cea a altora, de la alte specialităţi (la noi la şcoală avem o profesoară foarte bună, iubită de copii şi de colegi), dar mă leg de conţinutul programei şi al manualelor. Dacă acestea s-ar axa pe viaţa lui Iisus, pe pilde, pe noţiuni de morală creştină, pe poezie religioasă plus codul bunelor maniere şi nu pe spălatul morţilor(clasa a VII-a) sau pe complicata vestimentaţie a preoţilor(clasa a IV-a!!!)atunci, e clar că s-ar prinde ceva de elevi. Şi încă ceva: de ce să se facă timp de 12 ani (chiar opţional)? Cei mici (cel puţin elevii mei) adoră ora de religie (v-am spus despre profesoară). Problemele apar mai ales la gimnaziu, când apar probleme stresante la toate materiile.

Iată că mă mai leg de ceva: Natura! Şi totuşi la greu spunem "Doamne-ajută!". Newton spunea a propos de cum a descoperit legea gravitaţiei "Am fost inspirat...". Am văzut că predaţi fizica, dar copiii dumneavoastră vă pot spune că acest verb este la diateza pasivă, ceea ce implică existenţa altei persoane care face acţiunea. A cui oare? A naturii? Poate.

N. Steinhart povesteşte în "Jurnalul fericirii" cum în închisoarea Gherlei, pe o căldură care îi crăpase buzele, încerca să înveţe de la preotul Mina, aflat în aceeaşi celulă, poezia "Cântecul potirului" de Nichifor Crainic (o poezie cutremurătoare)şi spune că la un moment dat a simţit o adiere răcoritoare şi gura i s-a umezit. Natura? Poate!

Nu încerc să vă conving despre nimic, eu însămi sunt o păcătoasă prin aceea că nu spun rugăciuni şi nu merg la biserică, dar ştiu de la Petre Ţuţea că "omul fără Dumnezeu rămâne un biet animal muritor care vine dinspre nicăieri şi se îndreaptă spre nicăieri.



Pentru innv frr: Degeaba îl citaţi pe Eminescu deoarece acesta nu era crezul său ci al agitatorului proletar, personaj din poezie. Eminescu a fost un poet profund religios. Citiţi-i poeziile!

0 0

08.08.2008 17:59 oanamihaela

SF este creatia si viziunea unui scriitor pe baza unor realitati actuale si prezente! Deocamdata, trecutul si prezentul omenirii ne arata ca religia a constituit motivul declarat pentru declararea multor razboaie si omararea multor oameni care nu impartaseau convingerile religioase ale majoritatii si isi permiteau sa gandeasca altfel decat permitea dogma (oficiala). Studiind legendele despre curcubeu, am intrat in contact cu diferite convingeri religioase si cu diferite culturi din toate continentele. A fost prima data cand am realizat cat de distrugatoare a fost interventia crestinismului asupra popoarelor Africii, Americii si Australiei, ducand la disparitia unor popoare extrem de evoluate din p.d.v.cultural sau macar la involutia lor. Preceptele morale ale unor popoare africane si australiene erau mai bune decat ale "civilizatorilor" crestini! Actual exista inca multe religii recunoscute legal, din care fiecare afirma ca detine singurul adevar si adevarata credinta!

In alta ordine de idei, de obicei, sfintii nu au fost si conducatorii cultului religios, mai ales in religia crestina. Nu sfintii au creat inchizitia si nu ei au cerut torturarea si omorarea necredinciosilor, ci conducatorii religiosi. Deci pe cine sa urmezi? Repet, daca toti preotii ar fi ca Maica Tereza, d-le Sfetnicul ati avea dreptate. De fapt subiectul SF-ului vazut de d-voastra nu este decat o adaptare artistica a ceea ce s-a intamplat de prea multe ori undeva pe Terra!

0 0

08.08.2008 18:18 oanamihaela

D-na felixmunteanu, sunt de acord ca exista o multitudine de cauze pentru modul in care se comporta elevii (si nu numai ei), printre care cele cu cel mai mare impact sunt: massmedia cu afisarea unor false valori si promovarea indecentei, violentei si libertinajului; modelele oferite de societatea romaneasca pentru reusita sociala, politica si accederea la o anumita bunastare economica! Cu toate ca televiziunea si internetul prezinta cele mai mari atractii pentru tineri, cultele din Romania nu ai reusit sa creeze macar un post national atractiv si modern pentru tineri, pentru a-i atrage si a le prezenta modele viabile pentru o viata conforma moralitati religioase si vietii moderne! Cele mai multe culte prefera sa transforme de facto scoala laica intr-o parohie proprie, dar nu se implica in viata comunitatii in vederea educarii si rezolvarii problemelor acesteia!

0 0

08.08.2008 18:37 oanamihaela

D-na iuliana-mihaela, orice profesor adevarat trebuie sa faca si educatie, nu numai sa transmita informatiile prevazute in programa scolara! Personal, la multe din orele de fizica, atac multe din aspectele morale legate de aplicarea fenomenelor fizice, mai ales in domeniul militar si posibilitatii de manipulare psihica, in domeniul protectiei mediului. Cred ca multe din aspectele morale ale folosirii stiintei si multe aspecte pentru protectia a naturii si sanatatii se discuta si la biologie si chimie. La limba romana se analizeaza si moralitatea personajelor. Si as putea continua si cu alte discipline... Deci religia nu este singura care face educatie morala!

0 0

09.08.2008 12:53 dianadiana

Mi se pare ceva normal ca disciplina RELIGIE sa fie facultativa. Ar fi FFF bine ca si la noi in tara sa se adopte o astfel de masura. De ce sa obligi pe cineva sa participe ....Bravo lor!

0 0

09.08.2008 13:09 popicu9

Religia (bine predată) este ff folositoare la fel ca "studiul holocaustului" , educaţia rutieră , educaţia pentru sănătate , educaţia pentru Europa ,educaţia economică şi... alte sute de cursuri.

DAR LA COPII NU VĂ GÂNDIŢI? CÂT POT SĂ MAI DUCĂ ?

De ce multe şcoli ascund faptul că părinţii pot să ceară ca să nu studieze religia copilul lor?

Ar fi bine dacă ANNE-MARIE ar indica şi ţările unde religia este OBLIGATORIE. Eu personal consider că este o manipulare ordinară.

SĂ NU UITĂM CĂ SUBIECTUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ESTE ELEVUL.EL TREBUIE MAI ÎNTÂI PROTEJAT ŞI APOI EDUCAT.

0 0

09.08.2008 13:30 bravers

Revin si spun: RELIGIA NU ARE CE CAUTA IN SCOALA .Elevii mei cand aud de religie , cauta motive sa se invoiasca, si sunt abia in ciclul primar

De ce sa mai incarcam inca de mici memoria copiilor cu dogme religioase.

Religia si biserica sunt acum surse de imbogatire pentru preoti.

Stau mortii pe masa cu saptamanile ca nu au bani sa plateasca taxele de inmormantare rudele lor.

Lasati-ne elevii in pace . Religia sa se faca in casele de adunari sau biserica.

Ce este religia in scoala? O noua sursa de venit pentru preoti si o alta modalitate de incarcare a memoriei copiilor cu lucruri pe care nu le pot intelege la varsta lor

Lasati-ne copii in pace. Si eu m-am saturat de religie si politicieni. Dumnezeu e mare si are grija de noi.

0 0

09.08.2008 19:30 casila

Sunt o fiinţă credincioasă, cred că undeva, acolo sus, Dumnezeu sau Cineva, Ceva, Atotputernic, ne veghează şi echilibrează tot Universul...însă, religia, trebuie să fie în noi, să se înveţe odată cu cei şapte ani de-acasă, când un copil trebuie "de mic să-nveţe a urî minciuna/Asta nu se-nvaţă cand e prea târziu"...şi,eventual,în ciclul primar. Dar pentru gimnaziu şi liceu,în forma aceasta, în care manualele sunt foarte stufoase, mi se pare a fi prea mult!

0 0

09.08.2008 21:27 vrincianu

Da , voi toti cei care sunteti asa de inversunati pe credinta ortodoxa ce religie aveti? Sunteti satanisti , sectanti ce sunteti? Aveti grija sa nu se manie Domnul pe voi!Nu predai dupa manual ci dupa programa .

0 0

09.08.2008 23:10 mi_bios

Incep blestemele?

Eu sunt ortodoxa si MERG la Biserica! Ma rog si acasa si in natura si peste tot unde simt nevoia, si-i multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi pentru ca ne tine sanatosi!

0 0

10.08.2008 01:41 oanamihaela

Dupa cum se vede exista habotnici (precum vrincianu) care nu pot acepta si alte pareri,astfel cei care nu impartasesc exact

aceleasi convingeri religioase cu ale sale reprezinta satana sau, in cel mai fericit caz, dupa parea sfetnicului, nu pot fi oameni cu adevarat, oameni impliniti! Noroc ca nu suntem in evul mediu sa terminam pe rug! Dar trebuie sa ne fie totusi frica, caci nu este exclus sa se ajunga si la un stat crestin similar statului islamic din Iran, daca ultrareligiosii crestini ajung la conducerea statului! Oare acesta este scopul religiei in scoala?

0 0

10.08.2008 06:56 vrincianu

Nu , numai am intreba? La scoala se predau toate religiile ,depinde de zona geografica .

0 0

10.08.2008 10:28 lililistanciu

no coment......si totusi o fac....Doamne atata inversunare.....sa se scoata religia si sa se inlocuiasca cu ce? cu educatie sexuala? o fi nevoie si de asta, caci la cum evolueaza lumea...mame la 12-13 ani...nu ma mai mir, religia o fi de vina? cred ca daca este facuta cum trebuie , religia la scoala trebuie privita ca o gura de aer venita printre nenumaratele canele de informatie, menite a oferii tot felul de idiotenii.

Este adevarat ca nu mai are nicio relevanta morala pentru elevii care deja la clasa a V-a ( cel mai devreme) consuma energizante, sunt euforici, mai incearca si cate o tigara, au bani pe mana cu duiumul, parintii sunt foarte ocupati, anturajul este misto,tot felul de mijoace moderne pe mana, presa de specialitate la fiecare chiosc, stiri care mai de care mai deochiate, colorate, desene animate violente si lista ar putea continua. Saraca religie , nu vine decat sa strice planurile. Si pentru ca cineva spunea ca rotunjeste veniturile preotilor, mai interesati-va si vedeti in cate scoli mai predau preotii. Iar daca familia este cea care este suportul moral, exemplul de conduita pentru fiecare copil in parte ar trebui sa-l invatam ca este bine, ce este drept in viata , chiar daca vedem ce vedem langa noi la fiecare pas. Puterea exemplului raului de langa noi, trebuie sa intareasca convingerile pentru bine.Nu sunt o inevrsunata. Cati dintte noi avem timp sa invatam copiul o rugaciune, sa-i vorbim de Dumnezeu, de Biserica si rostul ei......

0 0

10.08.2008 11:36 mirela49

Fara a cita sursa care sta la baza informatiei prezentate vali13 spune ,, va deveni". Sa intelegem ca e o problema stresanta pt persoana sa si doreste sa ne prezinte interesul sau pentru problema in cauza.Citind printre randuri reiese ,, uite ca se poate!" si tocmai Grecia o face. Ma indoiesc ca este asa.

0 0

10.08.2008 12:05 rasmina

Religia ar trebui sa fie doar o disciplina optionala fara nota...in timpurile traite de noi copiii sunt foarte perspicaci nu mai iau totul motamo ca o persoana de 80 de ani care pune capul in jos la slujba si nu mai conteaza ce zice preotul acolo...un ex.fiul meu ..clasa a III a...preotul preda ceva cu inmultirea oamenilor " din Adam si Eva care au fost primii oameni pe pamant s-au nascut Abel si Cain.....si de aici s-au inmultit si asa au aparut oamenii....." ...replica fiului meu a fost " Pai tata popa Abel si cain au facut copii cu mama lor?...adica au facut sex?..sau Abel si cain erau homosxuali daca nu aveau alta femeie pe pamant atunci....".....nu am intrebati ce fata a facut popa...si ce explicatie de doi bani a avut.....eram si colegi de cancelarie....a iesit vanat de furie din clasa.....sau alt incident: predam optionalul Natura prietena mea la un mom dat am spus copiilor ca exista unele teorii care sustin faptul ca oamenii se inrudesc cu anumite specii de maimuta....la ora de religie unul dintre copii l-a intrebat pe preot ce sa creada ce spune doamna sau ce spune EL...ca ei au auzit si alte lucruri despre aparitia vietii pe pamant....si a venit colegul meu preot cu cartea in mana si mi-a facut un scandal monstru ca predau asemenea blasfemii copiilor si pun la indoiala cuvantul sau.....i-am aratat si eu antetul cu aprobarea ministerului pe carte si i-am intors spatele fara sa ma obosesc sa ma cert din bun simt fata de haina purtata de el.....ce sa mai zic

de explicatia data cu modul in care Fecioara ramane gravida....ca deja copiii il intrebau de fertilizarea in vitro sau de extraterestrii ca vazusera ei in nu stiu ce film ceva asemanator....asa ca sincer nu contest rolul religiei in viata oamenilor dar ar trebui un pik adaptata secolului in care traim iar explicatiile sa fie plauzibile pentru ca accesul la informatie a copiilor inca de la varste foarte mici fac ca acestia sa disece cu mare finete informatiile primite iar daca cel care le ofera niste raspunsuri nu este pregatit sa faca fata nu poate capta interesul elevilor ci dimpotriva ajunge cam de rasul lor......

0 0

10.08.2008 14:01 ghcornea

Nu ştiu ce s-a întâmplat, nu sunt un cunoscător al informaticii,de aceea nu pricep de ce nu-mi apare comentariul meu scris cu câteva minute în urmă, deşi am urmat, zic eu, paşii pe care i-am făcut şi altădată când am trimis alte comentarii pe alte teme.

Incerc să rezum:problema e falsă, dacă suntem în democraţie de ce facem vorbire numai despre religia ortodoxa şi nu despre religie in general.Profesori incompetenti despre care vorbeau unii comentatori de mai sus sun şi la alte discipline. Nu putem generaliza.

Sunt pentru predarea religiei în şcoli ajutând şi ea la îndreptarea relelor din societatea noastră.

0 0

10.08.2008 14:43 ghcornea

Organizarea bacului a fost deficitară de la Revoluţie până în prezent.Probabil că anul acesta va fi un an de referinţă în ce priveşte îndreptarea răului din organizare şi conţinut.Nu trebuie să dăm vina numai pe actualii guvernanţi.SPER CĂ SE VOR ÎNDREPTA LUCRURILE.Sunt optimist din fire.

0 0

10.08.2008 16:46 monika

sa se scoata religia si sa nu se introduca nimic in loc.copii au si asa prea multe ore;cine vrea religie merge la biserica ;acolo nu te pedepseste nimeni si nu iti da nota.

0 0

10.08.2008 17:51 lililistanciu

pentru Rasmina...As vrea sa intreb, un copil la clasa a III-a este un copil, totusi. Dar ce cunostinte a putut dobandi pana la varsta asta de a pus intrebarea preotului cum ca au facut sex cu mama lor sau au fost homosexuali.La clasa III-a....lume,,,,,,,lume........Nici nu ma gandesc la ce fata a facut popa, dar dvs, in cancelarie ce fata ati facut cand ati auzit ce a zis copilul dvs.? De fertilizare in vitro, despre alte ciudatenii( pentru un copil). Dam liber copiilor sa invete despre sex la varsta de clasa a III-( eu zisesem mai sus de clasa a V-a, dar se pare ca lucrurile au evoluat)dar nu dam liber sa invete o rugaciune. Cum sa se adapteze religia la vremurile de azi? sa combata homosexualitatea in lectii pentru copii de clasa a II-a? sa indrepte ce? ce este stricat fara remediu. Sa impietezi o credinta mai veche de 2000 de ani pentru modernismele prost intelese de astazi?

0 0

10.08.2008 19:01 mirela49

Citez din oanamihaela-,, cei mai multi sunt profesori de religie) tin capul de afis in categaria stirilor despre infractionalitate si lipsa de morala".

Multe ziare au relatat despre porno/profesoare, dar nici una nu era profesoara de religie. Sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt de acord cu aceasta noua forma de linsare publica, nu dau cu piatra dau cu imaginea si textul. Daca rostiti vreo doua, trei fraze cu continut moral la ora de fizica nu puteti pretinde ca ati inlocuitno'iunile de morala care se predau la religie. Cititi programele scolare si o sa lamuriti. Daca copilul dumneavoastra nu doreste sa faca religie sa nu o faca. Ce voi face eu, daca fiica mea nu va dori sa faca fizica cu o profesoara plina de prejudecati? Din pacate sunt cadre didactice care abuzeaza de statutul lor si care spun:,, nu am intrebati ce fata a facut popa...si ce explicatie de doi bani a avut.....eram si colegi de cancelarie". Si manualele de religie sunt aprobate de MECT. Bunul simt ne impune sa afirmam ca exista conceptii diferite si ma intreb de unde esti asa convinsa ca ai dreptate. Daca nu te/a trimis colegul sa mai citesti, te rog eu. Pacat ca s/a enervat!

0 0

10.08.2008 20:22 catalin_crcn

Fiecare are dreptul sa decida , da este normal dar totusi traim intr-o lume in care parintii nu au timp nici de ei nici de copiii lor sa ne uitam fiecare in ograda noastra că dacă am întreba copiii ce materie nu le place la un sondaj de opinie eu nu cred că ar iesii religia fruntasă, de obicei copilului dacă nu îi place profesorul respectiv va a vea o aversiune si fata de materia pe care o preda acesta .Eu cred cu tarie ca fiecare dintre noi - cadrele didactice- incercăm sa ne facem datoria la clasă eu nu cred ca te poti duce si povesti aventuri de vacanta copiilor totusi trebuie sa fim rationali in afirmatii si sa nu aruncam unii in altii cu inversunări totusi facem parte din acelasi sistem fie ca suntem de Religie, sau oricare alta disciplina toţi avem aceesi datorie sa educam copii si sa ii afcem sa fii mai întelepti mai buni cu ei, cu cei din jurul lor, cu tot ceea ce îi înconjoara asa ca va rog un pic de decenta se cade doar de la noi se astaepta educarea tinerei generatii nu?

0 0

10.08.2008 20:37 lililistanciu

Mirela 49, daca la mine v-ati referit la colegul care s-a enervat, vreau sa va spun ca nu m-am enervat. Poate indignata.

....".....nu am intrebati ce fata a facut popa...si ce explicatie de doi bani a avut.....eram si colegi de cancelarie....a iesit vanat de furie din clasa...

Nu arunc cu inversunari, am spus-o mai sus, pentru ca nu sunt o inversunata.

0 0

10.08.2008 20:48 felixmunteanu

Ce naiba/natura/Dumnezeu vă apucă de sunteţi atât de înverşunaţi unii împotriva altora? Ce vreţi să dovediţi? Cât sunteţi de evoluaţi unii în a vă îniţia copiii în tainele vieţii sexuale (poate şi kama-sutra!!) şi cât sunt de înapoiaţi cei care sunt atenţi la ce aud copiii lor şi mai ales la ce ar trebui să nu audă. Mi-am spus mai sus părerea despre religia în şcoală, deci nu insist. Revin însă să vă întreb de ce vă înverşunaţi în a o elimina total? Pentru că noi în comunism nu am învăţat-o şi acum e o intrusă? Dar înainte de "ciuma roşie" religia se studia în şcoală. Mă rog, creadă fiecare ce vrea, dar întreb: ce anume a ţinut trează conştiinţa morală a deţinuţilor politici în condiţiile inumane la care au fost supuşi? Răspunsul e unul singur: CREDINŢA. Având în vedere că acei oameni au fost spuma intelectualităţii româneşti (I Maniu,I. Brătianu, C Coposu, Mircea Vulcănescu, Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Petre Ţuţea, N. Steinhart, Iuliu Hosu, cardinalul Todea, părintele Galeriu ş. a.) vă întreb: aceşti oameni au fost toţi tâmpiţi? Înapoiaţi? Retrograzi?

Iată, vă scriu mai jos o poezie gândită de N Crainic în închisoarea de la Aiud, poezie (am menţionat-o mai sus) despre care părintele D Stăniloaie spunea că ar trebui să fie învăţată pe de rost de către toţi românii.



CÂNTECUL POTIRULUI



Când holda de seceri tãiatã fu gata

Bunicul si tata

Lãsara o chitã de spice 'n picioare

Legând-o cucernic cu fir de cicoare;

Iar spicele'n soare sclipeau mãtãsos

Sã-nchipuie barba lui Domnu Cristos.



Când pâinea-n cuptor semãna cu arama,

Bunica si mama

Scotând-o sfielnic cu semnele Crucii,

Purtau parcã moaste cinstite si lucii

Iar pâinea, dând abur cu dulce miros,

Pãrea cã e faţa lui Domnu Cristos.



Si iatã potirul la gurã te duce,

Iisuse Cristoase, Tu jertfã pe Cruce,

Hrãneste-mã carne de sfânt Dumnezeu.

Ca bobul în spice si mustu'n ciorchine

Esti totul în toate si toate prin Tine,

Tu pâinea de-a pururi a neamului meu.



Din curpenul vitei ce'nfãsurã crama,

Bunica si mama

Au rupt un ciorchine, spunându-i povestea:

-Copile, grãirã, broboanele-acestea

Sunt lacrimi de mamã vãrsate prinos

La caznele Domnului nostru Cristos!



Apoi, când culesul de struguri fu gata,

Bunicul si tata

In joc de cãlcâie jucând nestemate,

Ce lasa ca rana siroaie'nspumate,

-Copile, grãirã, e must sângeros

Din inima Domnului nostru Cristos.



Si iatã potirul la gurã te duce,

Iisuse Cristoase, Tu jertfã pe Cruce,

Adapã-mã, sânge de sfânt Dumnezeu.

Ca bobul în spice si mustu'n ciorchine

Esti totul în toate si toate prin Tine,

Tu, vinul de-a pururi al neamului meu.



Podgorii bogate si lanuri mãnoase,

Iisuse Cristoase,

E raiul în care ne-a vrut Dumnezeu.

Priveste-Te'n vie si vezi-Te'n grâne

Si sângerã'n struguri si frânge-Te'n pâne.

Ca bobul în spice si mustu'n ciorchine

Esti totul în toate si toate prin Tine,

Tu, viata de-a pururi a neamului meu.



Credinţa ne ţine familia unită şi neamul întreg. Dar pentru aceasta ea trebuie să se transmită din generaţie în generaţie.

PS:"Cine crede că se trage din maimuţă se trage din maimuţă iar cine crede că se trage de la Dumnezeu se trage de la Dumnezeu" Eu nu contest că mă trag din maimuţă, dar prefer să cred că mă trag de la Dumnezeu.





0 0

11.08.2008 08:26 catalin_crcn

Nicidecum nu am facut referire la cineva.Eu cred ca daca ai acel minim tact nu e nici o problemă o sa gasesti o solutie de a -i expliac elevului pentru nivelul sau de varsta orice problema si eu am fost pus in sitiuatii problema de copii de clasa a II-a si a trebuit sa gasesc solutia eleganta de a-i face si pe ei sa intelega anumite lucruri mai greoaie cu cuvinte pe intelesul lor si adaptate varstei lor dar de aici si pana a se inlocui cu dansul sau cu orice altceva eu atat cred este ceva umpotriva Religiei nu???Cine vrea sa creada va crede cine nu nu dumnezeu nu obliga pe nimeni totul vine din acea libertate data noua la creatie deci ... atat am rugat o minima decenta si sa ne vedem fiecare de ale lui oare nu simtim nimic??? oare mai devreme sau mai tarziu nu ne indreptam gandul catre El...?

0 0

11.08.2008 12:46 vali13 - Autor



Nu ma asteptam ca stirea publicata de mine sa fie asa de comentata.....mai mult negativ,vad.

Cineva mai sus intreba daca nu cumva cei care si-au spus parerea sunt de alta religie.....Atunci s-ar explica atitudinea lor fata de aceasta stire.

Stirea am gasit-o intamplator pe adresa http://www.basilica.ro/ro/ortodoxia_in_lume/ si m-am gandit ca ar fi bine de stiut . Am vrut ca cei care predau religia sa fie informati pentru ca ,intr-adevar este ingrijorator ca unei tari ca Grecia (care este ortodoxa ,iar Muntele Athos este supranumit "Gradina Maicii Domnului" ) i se poate impune asa ceva . Daca cititi cu atentie am pus ca un motto "Tarile ortodoxe si Uniunea Europeana . Astfel ,accentul se pune pe Uniunea Europeana!Este ff necesara aceasta atitudine a ei fata de religie ? Ce este rau daca se invata religie in scolile romanesti?

Inainte de comunism se studia religia si nimeni nu obiecta . De ce ar dauna copiilor ? Ar trebui sa ne gandim bine: oare celelalte discipline sunt utile tuturor ? De ce sa se faca fizica sau chimie sau biologie sau…sau….

Ce aveti cu religia ortodoxa ? Eu nu am studiat religia in scoala , desi as fi vrut.M-am bucurat mult ca s-a reintrodus ca disciplina de studiu,nu din punctul de vedere al notarii,ci pentru ca elevii ar putea afla raspunsul la problemele lor spirituale. In vremea comunismului nu mergeam la biserica decat pe furis,desi vremurile nu au fost favorabile pentru biserici si preoti,cartile de cult nu prea se gaseau , oamenii au continuat sa vina la biserica , sa ceara sfatul preotului , SA CREADA IN DUMNEZEU!

In vremea de azi oamenii nu mai vin la Biserica din nepasare,au alte preocupari,gasesc fel de fel de scuze . Inainte nu li se dadea voie sa mearga ,acum este permis dar nu vor ei . Cine ii mai intelege ? Ultimul drum al vietii ne va duce tot la Dumnezeu….

Ar fi multe de spus….De exemplu,v-ati gandit cate mijloace didactice au profesorii de religie pentru desfasurarea ore I ? De unde si le procura ? Cate eforturi fac pentru ca ora sa fie mai atractiva ? Cate materiale multimedia sunt religie, intr-o scoala, de exemplu ? Cate carti noi vin in fondul de biblioteca pe teme de religie ? Cate concursuri pe teme de religie sunt?

Nici nu exista manuale de religie pentru toate clasele si ca profesor, nu pot cere elevilor sa le cumpere din fonduri proprii.

Si inca ceva: a ramas cineva corigent la religie sau repetent din cauza religiei?A fi profesor ,in general ,inseamna a fi un fff bun pedagog.

Eu am postat aceasta stire pentru ca sunt profesor de RELIGIE ( titular ,cu o vechime de 10 ani , cu gradul didactic II) si sunt PENTRU predarea religiei in scoala ! Intr-adevar ma preocupa aceasta problema pentru ca ,la fel ca si colegii mei de religie ,nu as vrea sa raman fara serviciu doar pentru ca unii nu vor religia in scoala ! Acestia ne ataca in primul rand pe noi ca persoana , apoi ca disciplina!





0 0

11.08.2008 16:30 ldumitru

User-ul ”vali13” ar trebui atunci cand posteaza vre-o stire incendiara (asa dupa cum probabil si-a dorit) sa verifice sursa acesteia si daca ea corespunde realitatii. Un singur site - hotnews.ro a publicat aceasta stire, intr-o dupa-masa iar la cca. 2 ore ea a disparut fara urma, nefiind verificata pesemne. Am cautat si pe AFP (Agence France-Presse)indicata drept sursa principala, care are ca si tema favorita apararea libertatii de constiinta , analizand fenomenul religios in diferite colturi ale lumii si promovand inlaturarea religiei in planul vietii sociale.



Trebuie stiut ca in Grecia traiesc si credinciosi musulmani , fata de care ar fi un abuz (incalcarea libertatii religioase) sa li se ceara sa participe la orele de religie crestina. Cred ca la aceasta se referea stirea.





In rest, stirea nu reprezinta altceva decat o forma grosolana de manipulare mediatica, cu victime.Stirea nu am gasit-o in varianta originala , asa cum a fost ea prezentata de user-ul vali13 pe site-ul AFP, ci doar variata cosmetizata de vre-un jurnalist cu veleitati de formator de opinie si aparuta pe site-ul de stiri romanesc mentionat mai sus. Si ce opinie !



Rugam politicos pe user-ul ”vali13” sa ne indice sursa oficiala a stirii postate ca sa ne lamurim si noi ce surse demne de toata stima au facut public un asemenea anunt. Desigur, vom constata ca mica agitatie provocata de o asemenea stire ne-a rapit din timp si a consumat energie .



0 0

11.08.2008 17:44 george_

RELIGIA, CU TOATA MORALITATEA EI, PE CARE UNII DINTRE DUMNEAVOASTRA O SUBLINIATI, TREBUIE TRECUTA LA DISCIPLINELE FACULTATIVE. NU OBLIGATI COPIII SA O STUDIEZE. CINE VREA POATE SA O FACA.

0 0

11.08.2008 17:55 vali13 - Autor

Pentru ldumitru

Am citat sursa daca ai fi citit cu atentie comentariul meu.Nu am vrut sa fie hotnews!(stire incendiara)As vrea sa fie un simplu zvon si sa se ia o masura favorabila pentru predarea religiei in continuare.Imi cer mii se scuze daca v-am pus pe jar,dar repet,am vrut ca cei care predau religia sa fie informati pentru ca in ultima vreme au fost discutii referitoare la predarea religiei si multi dintre noi ne intrebam daca nu mai predam religie, ce vom face?

Oare cei care au comentat aveau dreptul sa "isi bage nasul" si sa isi spuna parerea despre religie,desi au ca specializare alta disciplina?Eu nu comentez despre ceva ce nu ma priveste.Si nu mi-am dorit ca stirea sa fie comentata!Am vrut doar sa fie vizualizata de profesorii de religie.Atat!

Sursa este http://www.basilica.ro/ro/ortodoxia_in_lume/ iar data publicarii ei este 2-08-2008.Convingeti-va.

Inca o data imi cer scuze .

0 0

11.08.2008 19:29 casila

Nu vă fie cu supărare, colega Valentina, dar eu consider că pe didactic.ro suntem o FAMILIE, fiecare persoană cu ideile şi concepţiile ei. Eu "nu mi-am băgat nasul", ci doar mi-am spus părerea sinceră. Nu am vrut nicicum să lovesc în colegi sau în disciplina respectivă, ci pur şi simplu m-am gândit la supraîncărcarea elevilor! Sunt creştin-ortodoxă şi nu trebuie să gândesc sa-mi fie numai mie bine...în această familie ELEVUL ocupă primul loc. Fă cât de mult bine altora şi bucuria îţi va fi înzecită,însutită!

Vă rog, nu ne mai catalogaţi în satanişti, sectanţi(respect colegii de orice religie), că n-am făcut nici un rău dacă am comentat altfel decât aţi anticipat dvs. Sănătate tuturor şi gânduri pozitive!

0 0

11.08.2008 22:12 felixmunteanu

Stmată vali13, dacă v-am fi citit ilegal corespondenţa, înţeleg să fi folosit expresia despre nas, dar dvs. postaţi o ştire/un zvon în "gura târgului" şi vă miraţi că târgul îndrăzneşte să comenteze. De ce nu aţi menţionat la sfârşitul anunţului că nu permiteţi nimănui să comenteze, că e topicul dvs.(poate şi site-ul!!!)?

Adică de ce să-şi dea cu părerea doar cei direct implicaţi? Ce, eu ca învăţătoare nu pot să spun dacă vreau sau nu să fac "fereastră" din cauza orelor de religie? Ştiu că argumentul meu e doar aşa "în dorul lelii", dar la aşa comentariu dictatorial şi discriminatoriu, aşa răspuns.



PS După cum vedeţi, mi-am adaptat limbajul la al dumneavoastră cu expresii care să fie în concordanţă cu "băgat nasul".

PS 2 Parcă îmi pare rău că am pierdut timp în a face pledoarie pentru necesitatea religiei în şcoală. Nu mi-am schimbat părerea în acest sens, dar am mai adăugat un nume pe lista celor care nu sunt potriviţi să o predea.

0 0

11.08.2008 22:16 agenda

Copilul meu trece clasa a Vii-a ...In fiecare an A TREBUIT sa-i cumpar manualul de Religie mai putin in clasa a V-a cind NU a avut si nici NU a primit ! Ei si daca l-am cumparat , ce ? A interesat pe cineva ca imi arunc banii pe fereastra , sau ca imi baga mina in buzunar pur si simplu ?! Ne-a folosit la ceva ?!NU ! Asa cum nu ne-au folosit nici acele ore pierdute puse de la ora 16 la ora 17 ( sic ) , ore la care trebuiau sa asiste si sa participe si 'ceilalti'...Ar fi bine daca ar fi privita aceasta materie ca un adevarat optional si nu devenita obligatorie , cu teme aberante si texte oripilante ! Mergem impreuna la biserica de cite ori simtim , iar eu am fost crescuta - chiar daca nu era voie - in spiritul crestin .Si slava Domnului , ca mi-am vazut de treaba si am mers pe calea dreapta ! Credeti cumva ca le veti face educatie cu acea ora ?!Prefer sa vina acasa cu o ora mai devreme pentru a studia ceea ce ii place . Ar putea fi inlocuita cu o ora de specialitate , va asigur ca nu s-ar mai revolta nimeni ! PACE !

0 0

11.08.2008 23:50 vali13 - Autor

Stimati colegi de pe didactic.ro

Nu am vrut sa fie agitatie din pricina acestei stiri.Va rog sa primiti scuzele mele de rigoare,nu am vrut sa jignesc pe nimeni.Se pare ca nu am putut sa aleg cel mai bun limbaj si nici sa fac un comentariu bun.Am dat gres.Nu am stiut ca o stire poate fi comentata,eu am postat-o pur informativ.

As da timpul inapoi ,de s-ar putea, si as schimba ceea ce v-a pricinuit suparare.

Si eu consider ca elevul este important in procesul educativ si il respect.Poate ca nu sunt un profesor bun.

Daca stirea v-a cauzat atata suparare ,consider ca nu merit sa fac parte din aceasta familie didactic.ro .

Inca o data imi pare rau .Nu am nimic personal cu nimeni.

0 0

11.08.2008 23:56 vali13 - Autor

Se pare au fost probleme cu net-ul si s-a trmis de 2 ori mesajul.Sa nu interpretati gresit.

0 0

12.08.2008 13:10 professorbujor

Am mai vazut suparari pe site -ul acesta; o atitudine de acest tip ma provoaca sa gandesc daca suntem oameni cu adevarat.Este de reflectat.

0 0

12.08.2008 18:58 rasmina

Stimata colega lilistanciu se pare ca radurile mele nu au fost citite cu atentie, nu contesc existenta unei divinitati si rolul ei in viata noastra dar ce am spus eu in mesajul meu este doar o realitate traita de fiul meu care nu am pretentia ca este un copil supradotat ci doar un copil informat in pas cu ceea ce se intampla in jurul nostru zi de zi....o sa-ti mai relatez o intamplare care probabail ca o vei cataloga drept " deplasata" cand fiul meu era la gradinita la un baietel de clasa a II a a fost abuzat sexual de un altul de clasa a VI a poti sa-ti imaginezi ce a rascolit comunitatea aceasta intamplare, evident ca a trebuit sa-i explic copilului ce s-a intamplat pentru a intelege ca se pot intampla lucruri nedorite de nimeni....asa ca stimata doamna in conditiile in care exista violuri, droguri, proxenetism infantil, incesturi , parade gay si lesbiene in vazul lumii oare sa adoptam politica strutului si sa ne facem ca nu exista aceste rele? le rezolvam oare asa? sa lasam copii inocenti expusi risurilor doar pentru ca nu se cade sa le vorbim deschis.....nu credeti ca vremurile cand parintii nostri se temeau ca le vine fata " cu burta la gura" iar baiatul se ia de tigari sunt vremuri apuse? de ar fi doar aceste riscuri in jurul nostru ar fi nimika toata dar din pacate stim bine ca nici adultii nu mai sunt in siguranta ce sa mai spun de copii.....iar despre fertilizarea in vitro ce sa fac ..sa-i spun copilului ca l-a adus barza pana la majorat ca despre sex nici vorba sa comunicam cu ei..ce mai conteaza ca ca de fapt ei stiu totul de pe net??....probabil ca ar trebui s ane intrebam ce stiu si cat de eronate pot fi informatiile.....mare lucru sa-ti vezi copilul fugarind o rata prin batatura sa experimenteze ceva erotic.....ma refer la o fripura ceva romantic.....glumeam evident.....

0 0

13.08.2008 19:25 rania

Fetei mele ii place foarte mult religia, iar pe doamna profesoara de religie o iubeste cel mai mult dintre toti profesorii. Si nu numai ea, toti copii din clasa asteapta foarte mult ora de religie. Au invatat lucruri interesante.O felicit pe doamna profesoara Mariana Paun care este un dascal adevarat. Nu as dori sa nu se mai predea religia in scoli.

0 0

14.08.2008 09:27 cricrinel

Se confirma! An de an, cu o ciclicitate nemaipomenita, se deschide acelasi subiect: ce facem dom-le cu Religia asta??? Practic, a devenit o obisnuinta in Romania ca tot ceea ce este bun si sanatos sa se distruga. Exista acele organizatii: proEuropa, Solidaritatea nu stiu cui, "specializate" in .......disparitia Religiei din scoli. I-ati auzind vorbind si despre altceva pe astia? Normal, NU pentru ca asta e si ideea. Asa suntem noi, romanii, mereu preocupati sa ne taiem craca: inlocuim ceva bun sau aproximativ bun cu ceva prost sau chiar cu nimic: asa am facut cu Petrom (era al nostru si nu mai e), cu mancarea sanatoasa (in timpul lui Ceasca era cumva mai buna, nu mai e - am adus din Europa unde e "conforma cu standardele"), la fel si cu scoala, era destul de bine structurata si mai serioasa, ei bine nu mai e... pentru ca, suntem romani si asa suntem noi. E real: popii incaseaza multi bani desi nu vin la ore, exista multi profesori care vorbesc la Religie despre ceea ce e mai neatractiv in Religie, dar Religia nu este ceva rau. Rea este societatea in care parintii nu mai sunt parinti. Religia este ca bruma binelui care cade peste capetele unor elevi care sunt orfani de parinti. Normal ca daca sunt fara Dumnezeu in familie, Religiei ii este foarte greu sa faca ceva bun pentru cei carora li se adreseaza. Cine nu intelege asta? Sunt exact acei parinti care nu isi fac datoria, neocomunistii, sectantii, si "pro-europenii" care papa si ei o painica alba... Normal, Religia va disparea la un moment dat, pentru ca suntem in Romania... E interesant de vazut ce va fi pus in loc, se poate inlocui Religia cu altceva in acelasi spirit? Din nou Ceausescu? Hitler? Hard-rock? Just Money? Comunism? Capitalism? SEX??? Chiar asa, daca tot fac din "tinerete" macar sa o faca "ca la carte", nu??? Exact asa cum ii invata un profesor, poate dau si proba practica!!!

0 0

14.08.2008 10:55 agenda

Cricrinel , PACE ! De ce trebuie neaparat sa se puna ceva in loc ?!De ce nu mi-ar oferi scoala un pachet de optionale ( OPTIONALE SI NU OBLIGATORII )din care EU ca parinte impreuna cu copilul meu sa alegem cea mai potrivita optiune pentru binele copilului ?! De ce atita inversunare ?!

0 0

14.08.2008 11:34 professorbujor

Fiecare religie cauta mijloace de "promovare":studiul in scoala,acoli duminicale,tabere ,seminarii,expozitii,cercuri de activitati extrascolare,ba prin unele locuri de pe glob fiinteaza adevarate baze de instructie militara in numele credintei.Deasupra tuturor acestor preocupari ,stau si ma intreb:a devenit lumea mai morala ?

0 0

14.08.2008 15:30 cretulescu

Pe unii oameni,Dumnezeu ii cheama pe cand altora le sopteste;unora le porunceste iar pe altii ii insufleteste simplu si tainic.Unii aud,dar pun intrebari,altii asculta dar fara sa priceapa,mai sunt apoi cei care se supun fara nici o indoiala;sunt si cei care descopera vointa Lui in sclipirea unei stele indepartate,pe care multi nici n-au bagat-o in seama.Fiecare om este LIBER a-si lua aminte la tinta lui anume si a-si implini soarta in felul si la timpul lui.Fie ca aceste cuvinte sa cuprinda atat pe acel om care auzit si s-a supus,cat si pe cel care a recunoscut scanteia ochiului dumnezeiesc pe fata cea cereasca.

0 0

17.08.2008 19:46 lmboghian

Religia trebuie predata de cadre didactice capabile, care sa atraga elevii, nu sa-i indeparteze. Exista profesori de religie care nu au ce cauta in scoli: alcoolici, nespalati, fara nici o aplecare spre predare care fac pe elevi sa trateze cu greata aceste ore. Sunt de parere ca trebuie pusa la punct o noua forma de selectie a cadrelor ddactice, in general, si de religie, in special.Titulatura pe invatamant are elemente benefice, dar si multe carente. Religia poate, la fel de bine, sa fie si disciplina optionala si atunci sa vedem care va fi optica acestor profesori de paie care vin doar ca sa castige si ei un salariu.

0 0

19.08.2008 10:43 glilianaviorica

Religia trebuie"predata" in familie!

De ce sa nu lasam pe fiecare in credinta lui? De ce sa nu ne apropiem de Dumnezeu nu "fortat"? Oare nu parintii sunt cei care pot sa isi indrume cel mai bine copilul spre ceea ce cred? Ca suntem ortodoxi, catolici, reformati... are vreo importanta ata timp cat suntem oameni?

0 0

01.09.2008 09:40 tita2008

BUNA,dragi concetateni!Fara sa vreau am ajuns la aceste comentarii pe care domniile voastre le-ati lasat.Eu nu sunt profesor de religie,sunt cadru didactic si am citit comentariile pline de inversunare pe care le-ati lasat.Ma infioara sa vad ce rezultat a avut cei 50 de ani de educatie ateista.Nu stiu ce sa cred.Am fost plecata anul trecut din tara si dupa de m-am intors am avut acelasi gust in minte ,cand am sesizat cata ura avem in noi,da noi romanii.Nu stim sa ascultam parerile altor semeni,ne credem atotstiutori si mai ales ne uram unii pe altii fara macar sa ne cunoastem indeajuns de bine sa ne formam o opinie.Dragilor ,voi cei care desconsiderati credinta si pe cei care o au,cata religie ati studiat?Discutam ieri cu un parinte arhimandrit care a slujit pe 6 augusta.c. la Muntele Taborului si care a vazut cum Dumnezeu a mai aratat participantilor o minume ,a coborat un nor in biserica de acolo(si asa se intampla in fiecare an pe 6 august de "schimbarea la fata a Mantuitorului"asa cum e numita aceasta sarbatoare crestina)Ne-a dat filmul inregistrat si avem dovada cum oamenii intind mana sa atinga norul.E ceva care exista ,daca considerati ca mint ,mergeti voi insiva in Israel,pe muntele Taborului sa va convingeti!Sau va mai indemn la ceva!Mergeti de Inviere tot in Tara sfanta sa vedeti alta minune pe care bunul Dumnezeu o face pentru noi oamenii(exista pe net filme din 1997,1998 si1999 in care se prezinta modul in care coboara Lumina Sfanta)Dragilor intrebati si cautati sa vedeti minune!Cei care participa vad cu ochii lor cum vine lumina sfanta ca un glob,cum se"sparge" si cum se aprind 2300 DE CANDELE CONCOMITENT si cum la unii oameni se aprind manunchiul de 33 de lumanari in mana si LUMINA ACEEA NU ESTE PAMANTEANA ESTE O LUMINA CARE TIMP DE CATEVA MINUTE NU ARDE!Da stiu ca nu ma credeti dar daca veti gasi filmuletele veti vedea cum oamenii isi ating fata,mainile si nu de ard!Cautati pe net si veti gasi!Nu va mai certati pe didactic daca sa se studieze religia sau nu.Pacat de timpul pierdut!

0 0

05.09.2008 13:53 popanmc

"Uită oul că a fost viţel!"Uită omul ce a fost când s- a născut!Uită omul cum şi ce a fost botezat când Dumnezeu a binecuvântat numele dat de părinţii acestui "om"!Dumnezeu de ce nu ne- ar uita atunci?De ce Turnul Babel nu s- ar instala pretutindeni?Crede cineva că predarea religiei în şcoală strică pe cineva, indiferent de natura omului?Comparativ cu "tipologia bac- ului- copy- paste"?

0 0

05.09.2008 13:54 popanmc

Scuze: corectez: "boul" în loc de "oul"

0 0

05.09.2008 13:55 popanmc

"Uită oul că a fost viţel!"Uită omul ce a fost când s- a născut!Uită omul cum şi ce a fost botezat când Dumnezeu a binecuvântat numele dat de părinţii acestui "om"!Dumnezeu de ce nu ne- ar uita atunci?De ce Turnul Babel nu s- ar instala pretutindeni?Crede cineva că predarea religiei în şcoală strică pe cineva, indiferent de natura omului?Comparativ cu "tipologia bac- ului- copy- paste"?

0 0

12.08.2009 22:46 awrelian

am citit şi eu ca tot omul , ca tot profesorul , comentariile colegilor şi colegelor de mai sus si am ajuns la o conclizie trista : ne certăm - sa nu spun in altfel - ca ..., şi măcar de o fi cu folos . Dar nu este ! Şi să mă explic . Nu cred că DOAR o materie studiată de un elev îi poate determina educaţia şi viitorul comportament . De asemena , nu pot fi convins că o oră de religie îi poate schimba caracterul unui tânăr , caracter ce a început a fi format în familie . Chir credeţi că dacă îi spune proful de religie , sau dirigintele , să nu mai bată , elevul face convins aceasta ? Nu . Şi ştiţi de ce ? Că a văzut cum tatăl , sau alt cunoscut a obţinut ceva cu pumnul - deci ... Şi mi-a plăcut ceea ce ascris un coleg mai sus referitor la modul predării religiei , chiar d-nă/d-ră Monik dacă un elev de-al dvs a refuza să participe la materia dvs pe motiv că părinţii lui nu o agreează , cum v-aţi simţi ? Eu cred că problema nu stă aici , problema stă în ceea ce copilul vede extraşcolar şi uneori în şcoală . Degeaba îl îndrumăm noi pe o cale bună şi acasă când merge stă la o cafea , la o ţigară sau la un film (???!!!) cu părinţii şi discută "d-ale vieţii" . Nu vreau să supăr pe nimeni dar e pură tâmpenie să afirmi că societatea se duce de râpă din cauza religiei ! Nu cred că scoţând-o din TC vom deveni un fel de Maica Tereza . Pentru aceasta scoateţi violenţa din ţară , sau luptaţi-vă cu morile de vânt , că este acelaşi lucru

0 0

05.09.2009 09:59 ionel8

Pareri si pareri,si e normal sa fie asa. Consider insa ca religia predata in scoala nu face rau nimanui , asa ca.....!

0 0

25.10.2009 19:40 auricab

agica, daca inveti ca Dumnezeu se scrie cu D mare vei alfa expresia celebra ca ”Inceputul înțelepciunii este frica de Dumnezeu!”Exista multe tipuri de frica . Una ar fi frica de a nu supăra pe cineva pentru a nu-i piere dragostea

0 0

10.12.2009 20:28 gofdx

mi se pare ciudat sa punem in discutie necesitatea religiei in scoala. rolul ei e crearea de caracter moral religios, nu este o ora de catehizare. predau religie de trei ani si sunt putine cazurile in care la orele mele nu participa toti elevii indiferent de apartenenta religioasa. consider ca marea problema o reprezinta cadrele didactice care nu inteleg copii, tinerii. sa lasam la o parte gargara siropoasa valabila acum 60 - 100 ani si sa incercam sa fim pe intelesul elevilor. ideea e ca suntem fiinte religioase, indiferent daca unora le convine sau nu! asa ca religia NU POATE lipsi din educatia unui tanar. as dori sa fac o remarca celor ce sunt impotriva religiei in scoli: cautai la parul din ochiul vostru nu la paiul din ochiul aproapelui vostru.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 16 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

3 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN