Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Copiii gimnaziului-internat din orasul Cahul vor invata din acest an in scoli din comunitate

Emilia Mocanu, directorul scolii internat, procesul de integare a fost desfasurat in doua etape. Clasele primare au fost integrate inca in anul de invatamant 2007 – 2008, iar in anul curent au urmat clasele 5-9. Desi la internat sunt create toate conditiile pentru copii, este bine ca ei sa mearga la scoala din comunitate, sa nu fie izolati de semenii lor. Este o necesitate care asigura ulterior, dupa absolvire, buna integrare a copiilor in societate, afirma Emilia Mocanu.

Gimnaziul-internat din Cahul se afla in proces de reorganizare, urmand ca in final sa se transforme intr-un complex de servicii sociale pentru copiii aflati in dificultate. Modelul de reorganizare a acestei institutii a fost propus de organizatia obsteasca EveryChild Moldova si implementat impreuna cu administratia locala. Proiectului are intentia de a separa la modul real procesul educational de cel social in institutia rezidentiala.

Daniela Mamaliga, director de programe EveryChild Moldova, a declarat ca un alt obiectiv al proiectului este reorganizarea fizica a institutiei. Astfel, blocul de studii urmeaza a fi transformat intr-un centru de plasament pentru copii aflati in dificultate. Lucrarile de reorganizare a cladirii au demarat deja. Centrul va contine sase module de tip familial care vor fi dotate cu bucatarie, salon si unul sau doua dormitoare. De asemenea, in anul 2009, dormitoarele copiilor urmeaza a fi transformate in apartamente sociale pentru absolventii orfani, care nu au unde pleca dupa ce ating varsta de 16 ani. In paralel, se pune accentul pe reintegrarea copiilor in familia biologica sau extinsa si nu, in ultimul rand, reprofilarea cadrelor din internat si angajarea lor in serviciile nou create. Cei patru profesori din gimnaziul-internat au fost deja angajati in scolile din comunitate, fiind astfel integrati alaturi de copii.

Reorganizarea gimnaziului-internat din Cahul are loc in cadrul reformei sistemului rezidential de ingrijire a copilului, care se desfasoara incepand cu vara anului 2007, cand Guvernul a adoptat Strategia si Planul de Actiuni cu privire la Reforma sistemului rezidential de ingrijire a copilului pentru anii 2007-2012. Scopul reformei este de a reduce pana in anul 2012 cu 50% numarul copiilor ce cresc si se dezvolta separat de familie, prin reintegrarea in familia naturala sau extinsa a majoritatii copiilor care se afla in internate sau case de copii si prin prevenirea institutionalizarii copiilor. De asemenea, Guvernul isi propune reorganizarea tuturor institutiilor rezidentiale in baza unui plan general de transformare.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 07.09.2008 07:55 | 1302 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

08.09.2008 08:39 pasatcarmen

Ne bucuram sa aflam cat mai multe lucruri legate de copiii si dascalii din Moldova.Dorim o colaborare stransa cu cadrele didactice si elevii lor de peste Prut, asa ca, asteptam propuneri de proiecte la care sa participam impreuna!

Pentru ca ati inceput deja scoala, va uram mult succes in noul an!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN