Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cand si cum invata copiii sa numere?

Dezvoltarea abilitatilor matematice depinde de nivelul abilitatilor motorii, modul in care copilul se deplaseaza, manipuleaza obiecte, le percepe forma, greutatea, dimensiunea si cantitatea fiind foarte importante pentru viitoarea sa deprindere de a numara. Dezvoltarea abilitatilor motorii tine cont de modul in care copilul percepe spatiul, aceasta fiind masura preliminara pentru invatatrea geometriei si aritmeticii. Copilul va invata si reorganiza, spre exemplu, “de sus in jos”, “sub-peste”, “inaintre-intre-dupa”, “primul-urmatorul-ultimul”, aranjarea spatiului fiind asociata cu perceptia timpului.

Ideea de numar poate fi introdusa in cunostintele deprinse de catre copil inca de la varsta de 12 luni, numarand seturi mici de obiecte – “incheiem nastureii; un nasturel, doi nasturei” – sau cantandu-le cantecele care contin numere – “Un elefant se legana”. In jurul varstei de doi ani, copiii pot invata sa numere pana la 10, insa, nefiindu-le foarte clara notiunea de numerare, sarirea sirului este o greseala cat se poate de normala. Incetul cu incetul va deprinde etichetarea obiectelor cu numere, iar in aceasta etapa orice activitate este o buna oportunitate de a exersa. Fie ca asezati masa si numarati lingurile, fie ca va plimbati cu trenuletul cu numere Lego Duplo, acestea pot fi cu usurinta transformate intr-un joc educativ.

Odata cu cresterea varstei, adica in jurul a 3-4 ani, copiii incep sa inteleaga ca atunci cand adaugi obiecte creste numaratoarea, iar atunci cand le elimini aceasta scade. Un exercitiu simplu si foarte util pentru aceasta etapa este numararea zilnica a obiectelor ce compun universul copilului, fie ca vorbim despre jucarii, fie ca este vorba despre feliile de mar asezate pe farfurie.

Tot in perioada cuprinsa intre 3 si 4 ani, copiii sunt capabili sa numere corect seturi mici de obiecte, identificarea numerelor si reproducerea acestora in scris fiind capabili, majoritatea, sa o faca abia spre varsta de 5 ani.

Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare ”Sa-ti spun despre ziua mea” pe site-ul www.legoduplo.ro

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: valentinaalina | 06.05.2015 12:04 | 1299 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

66 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN