Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Caut profesori de voluntariat

Am inceput sa insir cifre din cercetari, sa dau exemple de campanii si asociatii care fac proiecte de voluntariat, cu gandul ca una dintre solutii este sa se investeasca mai mult in asemenea proiecte si ONG-uri. El imi raspunde foarte scurt: „Da, dar in scoli trebuie sa mergem.”


Prima oara m-am gandit la cursurile de educatie civica. Dar dupa ce am cautat pe internet ce se preda in timpul lor, si din informatiile pe care le-am gasit, au legatura prea putin cu voluntariatul si implicarea sociala.


Mi-am imaginat apoi un curs pe tema asta, care sa se numeasca chiar asa: Cursuri de voluntariat. In care sa li se explice elevilor, chiar de la clasele de gimnaziu, ca solidaritatea pentru o cauza sociala este importanta. Poate o sa spuneti ca exagerez, ca un curs este prea mult si ca solidaritatea si asocierea pentru o cauza sunt lucruri abstracte care sunt greu de transformat in ceva practic si potrivit pentru predat. Sau ca elevii nostri au nevoie sa invete matematica si stiintele naturii inainte sa invete sa faca...voluntariat. Eu as spune ca intr-o tara in care rata voluntariatului este de aproximativ 4% (dupa cum spune studiul Romania 2010. Profil, tendinte, provocari, realizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), cum este tara noastra, cursurile de voluntariat sunt potrivite.

Cred ca e prea mic numarul de oameni care fac voluntariat ca sa fie suficiente proiectele si campaniile. Ar fi bine ca tinerii sa treaca printr-un proces mai structurat si organizat prin care sa inteleaga la ce ii ajuta voluntariatul si unde ar putea sa faca, mai ales.


In primul curs le-as spune copiilor cat de multe lucruri pot face oamenii impreuna. Le-as da exemple cand oamenii au fost uniti si ce multe au reusit sa „miste” impreuna. Apoi  i-as duce in vizita la targuri cum e ONGFest, ca sa cunoasca ONG-urile si sa vada care sunt activitatile si cauzele in care se pot implica. Am citit undeva ca in tarile post-comuniste, in care a fost dictatura, oamenii au mai putina incredere unii in altii si din cauza asta e mai greu sa se uneasca pentru o cauza. As merge cu ei la tot felul de activitati de voluntariat ca sa vada care este diferenta intre lucrurile facute de unul sau doi oameni si cele facute IMPREUNA cu mai multi oameni. Le-as prezenta saptamanal cate o organizatie neguvernamentala astfel incat fiecare sa-si gaseasca domeniul potrivit in care sa se implice. Cred ca implicarea si asocierea se invata pana la urma.


Imi amintesc de un studiu facut de Brennan Research care spunea ca tinerii considera banii mai importanti decat alte lucruri cum sunt vocatia sau pasiunile.  Mi s-a parut trist. Le-as explica copiilor ca experimentand tot felul de activitati vor invata lucruri si-si vor descoperi pasiunile. Voluntariatul este o modalitate prin care copiii si tinerii pot invata lucruri noi si dobandi experienta in domenii diferite, invata sa relationeze, sa comunice si sa lucreze in echipa si, mai inainte de toate, invata sa ofere inainte sa ceara. Poate in felul asta, ar deveni mai important sa isi gaseasca vocatia si pasiunea decat sa castige bani. Pentru ca, oricum, cred ca oamenii pasionati au sanse mai mari sa castige mai bine.
Ma gandesc ca o astfel de experienta, care, chiar daca e intr-un cadru formal, ar avea un continut nonformal, i-ar ajuta pe copii si tineri sa considere voluntariatul o activitate normala. Si ar transmite si ei mai departe aceasta idee prietenilor sau viitorilor lor copii.


As mai trece in programa ore de practica. Fiecare elev sa faca cel putin 10 ore de voluntariat pe semestru. Si le-as da carnete de voluntariat, in care sa treaca organizatia si orele pe care le-au petrecut acolo.


Am incheiat plimbarea prin parc cu invitatul meu. Ceva mai tarziu, ma opresc la unul dintre standuri si intreb oamenii ce fac si cum li se pare la ONGFest. Imi raspund ca sunt multumiti in general, ca li se pare doar ca multi dintre oameni se opresc la standuri si intreaba numai daca au ceva de vanzare.


Caut profesori de voluntariat.


Eveniment organizat in cadrul proiectului ”Prometeus – promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul Naţional de Pregatire în Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!

Parteneri: Primaria Municipiului Bucuresti, ANPCDEFP, Tineret in Actiune, Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Relatii Interetnice.

Un eveniment organizat sub egida IES.
www.ongfest.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 24.05.2013 16:29 | 1947 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (11)

0 0

25.05.2013 17:58 salagean

este cumva vb despre un curs sau este doar un articol informativ? daca este vb despre curs as dori sa particip. e-mail salageanstefan@yahoo.com

0 0

25.05.2013 22:13 ipm77

SI PE MINE AM INTERESAZA MULT SUBIECTUL.AM ACTIVITATI SPECIFICE CU ELEVII MEI, DE ACEEA ASTEPT DETALII, VA ROG, PE iraida_pet@yahoo.com

0 0

26.05.2013 09:13 gabita74

As dori detalii , va rog! sandofcarbonriver@yahoo.com

0 0

26.05.2013 12:09 edit70

Si eu as dori detalii (http://infoproiect.blogspot.ro/) naghiedit@yahoo.com

0 0

26.05.2013 17:56 nikko6500

Cum devenim profesori de voluntariat??

0 0

26.05.2013 19:00 kovacsibi

si eu as dor detalii, va rog! kovacs_ibi59@yahoo.com

0 0

26.05.2013 21:51 cosminaamelia

si eu as dor detalii, va rog! cosminaamelia@yahoo.com

0 0

31.05.2013 13:03 110173

Doresc si eu informatii. popamireille@yahoo.com

0 0

02.06.2013 22:53 adarisbal

Îmi exprim și eu dorința de a afla mai multe informații. Mulțumesc.
ada_iris07@yahoo.com

0 0

05.06.2013 20:12 antonia76

A primit cineva informatii despre acest proiect? Si eu sunt interesata!

0 0

08.06.2013 15:21 istorie_gabriela

bdn_gabriela@yahoo.com
sunt interesata de astfel de demersuri; eu am initiat un proiect de mediu avand la baza voluntariatul
astept detalii
o zi buna

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN