Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ce cred membrii comunităţii despre clasa pregătitoare

Este un sistem care va rămâne şi la anul? Membrii comunităţii Didactic.ro s-au implicat în această dezbatere, iscată de cel mai nou sondaj de pe site.

Dintre cele 1899 de voturi, 70% dintre ele s-au exprimat în favoarea trecerii clasei pregătitoare la grădiniță, începând cu anul școlar următor.

Sintetic, argumentele care sprijină această decizie sunt:

- lipsa dotărilor necesare în școli;

- mediul școlar inadecvat pentru copiii de vârste atât de mici;

- condiții mai bune în grădinițe de pregătire a copilului pentru primul an de școală;

- dificultatea desfășurării lecțiilor în condițiile învățământului simultan.

Iată doar câteva dintre opiniile didacticilor:

marin__anca34 :

Sunt una dintre educatoarele transformata in doamna invatatoare ,care preda la clasa pregatitoare din gradinita.Parerea mea este ca aceasta clasa pregatitoare trebuie sa revina acolo unde ii era locul ,adica in gradinita.Este un haos tot ceea ce se intampla.Continutul activitatilor este de la prescolari,proiectarea de la primar,banii pentru rechizite si pentru cele necesare de la parinti(pentru ca in afara de mobilier ,care la mine la clasa nu este nici macar cel adecvat,ministerul nu a pus la dispozitia copiilor si dascalilor nimic).Facem experimente pe niste copii nevinovati.

 

stefanescuemilia :

Clasa pregatitoare exista si pina acum dar functiona la gradinita intr-un mediu mai adecvat varstei lor.Nu aduce nimic bun copiilor decit ca-i muta intr- locatie inadecvata,cu multi elevi de toate virstele.De ce nu lasam prescolarilor copilaria,de ce trebuie sa-i facem pe parinti sa gaseasca bone ptr copii pentru ca nu mai sunt in camine unde ereau in siguranta inca un an, de ce trebuie sa invete in anumite scoli clasa pregatitoare la simultan cu alte clase.Ce rezolvam cu aceste lucruri?

 

Argumentele în favoarea păstrării clasei pregătitoare au avut în vedere faptul că multe grădinițe sunt deja aglomerate, dar și că această clasă responsabilizează părinții:

lilianaivanel :

Consider ca aceasta clasa pregatitoare trebuie sa ramana in scoli acolo unde problema spatiului nu afecteaza celelalte clase. In scoala unde predau eu , clasele deja disponibile sunt extrem de adecvate. Nu demult ne plangeam ca in gradinite nu sunt locuri, iar copiii erau sufocati din cauza unui numar mult prea mare. Stiti foarte bine ca intre timp, nu s-a construit nicio gradinita. Ajungem de unde am plecat??

 

lowena:

Este un lucru bun infiintarea clasei pregatitoare. De fapt, este schimbata doar titulatura: din grupa pregatitoare in clasa pregatitoare. Printre avantajele infiintarii acesteia se numara constientizarea de catre parinti a faptului ca piticii trebuie sa frecventeze zi de zi scoala, au un program strict, le usureaza trecerea in clasa I, s.a.m.d. Consider insa ca la aceasta clasa ar fi trebuit sa predea tot educatoarele. Este greu pentru un invatator care a terminat clasa a IV-a sa preia un colectiv de clasa pregatitoare, in ciuda tuturor cursurilor si aplicatiilor.

Însă fie că au fost de o parte sau de alta, aproape toți care s-au implicat în această dezbatere au dezaprobat schimbările radicale în învățământ, de la un an școlar la altul, care creează haos și dezorganizare:

floraabrudan:

E foarte adevarat ca pregatirile pt clasa pregatitoare au lasat MUUULT de dorit. E adevarat ca anul acesta s-a creat din aceasta cauza un adevarat haos, dar tot la fel de adevarat ar fi ca daca anul viitor clasa pregatitoare ar trece din nou la gradinita haosul ar fi si mai mare.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 30.09.2012 16:29 | 5197 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (16)

0 0

30.09.2012 20:59 cornellya47

Ma bucur ca foarte multe pareri tin ca aceasta clasa pregatitoare sa-si desfasoare activitatea tot la gradinita.Gradinita si pana acum a avut conditiile pentru formarea copilului .Un moft de neinteles a produs acest haos ,care se va incheia odata cu revenirea clasei(grupei) pregatitoare la gradinita.Sondajul propus de mine aici a aratat ca aceasta clasa trebuia sa ramana la gradinita;deh,mai trebuia cineva sa aiba comanda de mobilier.....sa-si marerasca veniturile.La gradinita mea,desi era mobilier corespunzator(avem o clasa pregatitoare)a fost adus alt mobilier,dovada vie ca se consuma fondurile dupa bunul plac al unor responsabili de haos.Acum se vede ca parintii sustin reorganizarea invatamantului.Sunt si acum parinti ,care nu stiu si de schimbarewa de la nivelul clasei a V a si clasei a IX a.
Sper din tot sufletul sa se revina asupra hotararii ca acesti copii sa nu devina "sacul de cartofi" al celor ce hotarasc destinele unitatilor de invatamant.

0 0

30.09.2012 21:35 mirela2

Cateva argumente care vin in sprijinul clasei pregatitoare:
- foarte multi prescolari din mediul rural nu frecventeaza deloc gradinita si de aceea vin in clasa I cu un nivel de pregatire extrem de redus; stiu situatii in care invatatorii au trebuit sa-i puna pe copii sa repete clasa, desi la clasa I nu ar trebui sa fie repetenti, insa este foarte greu sa abordezi cunostintele clasei I cu elevii care nu au un minim de cunostinte si deprinderi;
- numarul de locuri din gradinitele din urban, mai ales cele cu program prelungit, este o permanenta problema de multi ani incoace: se lucreaza cu grupe supraaglomerate, de 30 de copii, toata lumea se isterizeaza ca nu este normal dar solutii nu exista; trecerea pregatitoarei la scoala este o solutie foarte buna pentru scaderea aglomeratiei din gradinite;
- la 6 ani copiii pot face fata cu succes mediului scolar; eu sunt dintr-o generatie care a mers la scoala la 6 ani de aceea nu inteleg comentariile care in care copiii de astazi sunt descrisi ca incapabili de a se descurca in clasa pregatitoare;
- statul trebuie sa creeze conditiile necesare pentru ca toti copiii sa poata beneficia de 10 ani de invatamant gratuit care este si obligatoriu; in acest moment un numar foarte mare de elevi din mediul rural nu pot frecventa scoala decat pana in clasa a opta; eu lucrez la un liceu si anul trecut mai mult de 20% din cei inscrisi in clasa a noua nu au frecventat nici macar o zi dintr-un motiv foarte clar: acesti copii locuiesc in mediul rural dar la distante mari si nu au cum sa faca naveta, locurile din camin sunt insuficiente, familiile nu au posibilitatea de a le asigura gazda in oras deci copilul a ramas cu cele 8 clase facute la scola DIN SAT; daca vorbim de invatamant obligatoriu asta inseamna ca scoala trebuie sa fie accesibila tuturor elevilor, indiferent de veniturile parintilor; sistemul cu 10 clase la scoala generala rezolva foarte bine aceasta problema foarte serioasa;
-este adevarat ca pentru parintii care au servicii gradinita cu program prelungit unde cel mic sa sta pana la 5 sau 6 dupa-amiaza este o solutie la care nu ar vrea sa renunte insa, cu putina organizare, se pot face grupe de after-school cu program foarte interesant unde, spre bucuria celor mici, dispare si chinul somnului obligatoriu de la pranz.

0 0

30.09.2012 21:36 AdamCleopatra

Sunt un cadru didactic ce preda la clasa pregatitoare. Este adevarat ca pentru un invatator este foarte greu sa treaca de la clasa aIVa, la acest nivel, dar in acelasi timp ii da posibilitatea de a-si forma mai bine noul colectiv pentru clasa I. Nu trebuie uitat ca in gradinita, desi era grupa pregatitoare, nu toti prescolarii erau de acest nivel si nu toti frecventau. In grupe se regaseau si pitici de 3, 4, ani, poate chiar si mai mici! Prin aceasta forma de organizare parintii sunt obligati sa-si aduca copiii la scoala, iar clasa de elevi este omogena, putandu-se efectua aceleasi activitati, cu toti copiii.
Au fost multe probleme artificial puse in discutie. Erau multi copii care intrau si pana acum in clasa I , caci asa era dorinta parintilor, si aveau 6 ani impliniti la 1 septembrie si stateau in traditionalele banci!
Cred ca ar fi mai mare haosul daca s-ar reveni asupra deciziei! Ar fi un an pierdut pentru scoala! Nu -i paseste nicio generatie noua pragul!
Mai bine s-ar revedea problema clasei a IX a, caci aici inca se mai poate repara ceva! Sa raman acolo unde ii este locul, la liceu!

0 0

01.10.2012 09:20 veverita

Sunt cu totul de acord cu colegii mei care susţin că grupa pregătitoare trebuia să rămână în grădiniţă dar, odată început acest proces s-a gândit cineva că în eventualitatea întoarcerii în grădiniţă se blochează sistemul? Grădiniţele au toate clasele ocupate( si asa foarte aglomerate)deci, ne dând la şcoală nici un copil nu se mai înscrie nici unul şi în atari condiţii doamnele învăţătoare care predau clasa a IV a nu vor mai avea elevi. Problema este cum se va rezolva această situaţieeeeeeeee!!!!!!!!!!

0 0

01.10.2012 14:22 elena_nicolau_dana

Dupa parerea mea, clasa pregatitoare este binevenita, deoarece am copii in clasa care nu au frecventat gradinita(nefiind obligatorie) si care nu stiu nici sa tina un creion in mana, dar sa aiba anumite deprinderi... Intr-adevar s-a creat haos , deoarece a fost o lipsa de informare totala in ceea ce priveste aceasta clasa. Tot anul scolar trecut s-au dat publicitatii doar date cu caracter general, iar noua nu ni s-a spus ce se vrea de la noi pana nu am ajuns la cursul pentru clasa pregatitoare in 27 august 2012. Toata vara nu am stiut ce sa le spunem parintilor interesati de ceea ce se va face in clasa pregatitoare. Tragedia ar fi sa se renunte acum la ceea ce s-a realizat, pentru ca anul acesta s-a renuntat la un numar de educatoare,iar anul urmator se va renunta la invatatorii care au predat anul acesta la pregatitoare. Pentru mine si copiii mei este un lucru bun. Eu i-am avut si doi ani la gradinita si am trecut la scoala tot de dragul lor. In scoala noastra, atat copiii, cat si parintii sunt foarte multumiti de clasa pregatitoare.

Cred ca mai bine am incerca sa imbunatatim si sa perfectionam ceea ce s-a inceput, decat sa cream si mai mare confuzie in randul copiilor si al parintilor.

0 0

01.10.2012 15:58 idila

cine sa imbunatateasca?cine sa perfectioneze ceea ce s-a inceput?clas pregatitoare la gradinita, nu la scoala ....cei care au fost dati de 6 ani la scoala au invatat nu s-au jucat,cat timp iti ia ,,intalnirea de dimineata,,?,ei nu stiu sa tina creionul in mana,nu stiu sa se comporte,vorbesc toti odata,te intrerup,...de fapt pentru a-i invata sa se comporte s-a ,,inventat clasa pregatitore la scoala...ori scoala,ori joaca...

0 0

01.10.2012 19:08 fratica mirabela

invatam prin joaca

0 0

01.10.2012 19:14 fratica mirabela

nu spune nimeni ca este perfect, dar poate fi perfectibil (sistemul cu clasa pregatitoare)
da, are lipsuri (nu exista materiale de lucru, dotari, etc), dar sunt si avantaje (copilul se acomodeaza cu invatatoare- nu-ti mai ia aproape o luna sa scoti cateva cuvinte de la ei in clasa I -, cu colegii, au toti acelasi nivel si acelasi bagaj de cunostinte dobandite in mod expres in scoala, etc si alte cateva care le-au spus celelalte doamne)
Putem sa-l facem sa mearga daca avem rabdare (ceea ce noua tuturor, mai ales celor sus pusi ne lipseste) :-)

0 0

01.10.2012 23:43 EDpaula

Sunt PRO clasa pregatitoare in scoala si argumentez prin comparatie: GRADINITA- 2 activitati din domeniul Limba si comunicare+ 2 activitati matematice ; SCOALA- patru ore de comunicare in limba romana+ 4 ore matematica si explorarea mediului, ora de DEZVOLTARE PERSONALA e un mare plus pentru copii (difera de ADP) din gradinita si multe altele. Ca orice inceput e greu dar sa nu uitam ca nici in gradinite nu exista chiar ceea ce iti doresti pentru a desfasura activitatile dorite, nici in scoli nu exista chiar tot materialul de care avem nevoie insa cu putin interes si bunavointa se rezolva. Spunea cineva mai sus ca e acelasi continut dar alta programa: se respecta noua programa care MERITA CONSULTATA, nu e chiar acelasi lucru dupa cum pretinde multa lume care nici macar nu a citit-o. Cred ca e greu sa integrezi acesti copii intr-o clasa simultana insa bine nu le era acestor copii nici cumulati cu prescolari mai mici, lucru care se intampla frecvent in aceleasi zone cu clase simultane. Incercati abordarea integrata si metodele interactive care se preteaza atat de bine atat la programa cat si la clasa si incercati sa faceti diferenta intre joc si joaca; la gradinita era o joaca acum sunt lectii desfasurate prin joc.

0 0

01.10.2012 23:54 EDpaula

Sa nu uitam ca unul din motivele care au adus clasa pregatitoare in scoala a fost acela de a face loc in gradinite pentru copiii de 2-3 ani care in foarte putine cazuri au posibilitatea de a frecventa gradinita, ca tot veni vorba de compatimirea parintilor care sunt nevoiti sa apeleze la bone. Acesti parinti sunt de asemenea nevoiti sa apeleze la bone si e mult mai greu sa gasesti pe cineva care sa aiba GRIJA cu adevarat de un copil de 2 ani decat sa gasesti pe cineva care sa il aduca de la scoala la amiaza. Daca va exista bunavointa ca aceasta clasa sa functioneze sunt convinsa ca se va lua in calcul varianta de after- school.

0 0

02.10.2012 10:51 Matemargit

Cred ca haosul este provocat de catre cadrele didactice, care nu vor sa invete dupa un nou model de curriculum si un nou mod de proiectare. Sa nu uitam, nici cu zece ani in urma scolile nu au fost dotate mai bine ca acum. Mobilierul era dezastru. Acum avem mobilier nou, haideti si puneti mana si lucrati. Parintii va vor ajuta cu siguranta. Sa nu uitam nici fapttul ca elevii din clasa pregatitoare vin din medii diferite. Daca am incepe cu ei clasa I, pana la Craciun ar trebui sa- familiarizam cu mediul, colegii si multe altele, motiv pentru care predarea este aproape imposibila. Spor la treaba si nu intrerupeti ceva bun la care nu vreti sa lucrati.

0 0

03.10.2012 13:45 isit

De acord cu clasa pregatitoare, dar elevii sa fie atunci CU TOTII la scoala si nu in incinta gradinitei, inghesuiti in unele salite, incat abia respira...
Si, apropo, cu clasa a IX-a cum va fi totusi?

0 0

07.10.2012 12:16 diana1976

nu spune nimeni ca in sarele de la tara educatoarele nu au timp sa lucreze cu cei de 6 ani in vederea pregatirii pt scoala pt ca au copii si de 3 , 4 ,5 ani asa invatatorul si l pregateste mult mai bine tot prin joc si joaca dar in clasa pregatitoare in scolile unde e simultan 3 4 clase e durere mare in rest e bine

0 0

07.10.2012 14:40 cornellya47

Cred ca ar fi bine sa nu uitam ca aceasta clasa pregatitoare poate fi obligatorie si la gradinita.
Fugim(unii) de adevar ca doare!Schimbarea clasei la scoala s-a facut si tinand cont de faptul ca unele scoli nu mai aveau numarul necesar pentru a-si mentine catedrele.
Cineva,mai sus,spunea ca se pot organiza after-school la gradinita.E imposibil acest lucru deoarece ar perturba odihna copiilor de la celelalte grupe.
Cu parere de rau spun ca s-a urmarit si cheltuirea unor bani pe mobilier nou(la gradinita mea era mobilier nou in clasa,a fost inlaturat si adus altul).E corect?
Copiii pregatiti in gradinita intotdeauna au facut fata cerintelor scolii,indiferent din care gradinita au venit(sunt si exceptii rare).
Faptul ca nu merg de 6 ani la scoala nu e o catastrofa!Un copil de 7 ani se descurca singur chiar si cu cheia la gat,nu cere implicarea parintilor in rezolvarea temelor.
Revenirea din haOS VA DEVENI OBLIGATORIE;PARINTII ISI RETRAG COPIII DIN SCOLI.Cu aceasta miscare s-au redus posturi de educatoare si au fost angajate persoane care nu au pregatirea necesara pentru a lucra la clasa pregatitoare.
Cine-i mai bine pregatit sa predea la pregatitoare?...o educatoare care a fost obligata sa se pensioneze sau un pensionar cu intrerupere,sau o persoana necalificata.
Cursurile de perfectionare nu pot pune in "desaga cu experioenta" a cadrului didactic tot ce lipseste din anii de studii ca si educator si nici din experienta acumulata la catedra.
Daca s-a dorit clasa pregatitoare la scoala de ce nu s-a asigurat spatiul necesar?
De ce sunt clase pregatitoare si la scoala dar si la gradinita?
De ce sunt bani pentru mobilier si pentru alte cerinte scolare nu sunt?
Speram sa se revina la timp pentru a nu culege rezultate proaste si a se da vina tot pe invatamant in general.
Sa nu lasam ca "pestele sa se imputa de la cap si sa fie ras de la coada!"

0 0

08.10.2012 22:27 bob_de_roua1

Sunt una dintre educatoarele care au trecut la clasa pregatitoare de dragul copiilor si din dorinta de a demonstra ca aceasta provocare poate avea rezultate bune.
Am, facut parte din comisia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare.A fost o munca imensa sa convingem parintii, sa le dam incredere. As vrea sa-mi spuna cei care vor sa nu mai continue aceasta clasa cum putem sa le explicam parintilor ca ,ceea ce am sustinut in primavara ,nu mai poate fi viabil in toamna!
Este adevarat ca nu am primit decat mobilier, dar asta era singura dotare pe care o aveam si la gradinita.Marea majoritate a materialului didactic era asigurat tot de educatoare cu bani de la parinti si de unde mai putea sa se descurce. Nu inteleg de ce ne este frica sa muncim si sa avem rabdare sa vedem rezultatele muncii noastre.Cine vrea sa desfiinteze clasa pregatitoare sa treaca mai intai prin locurile (si sunt sigura ca sunt multe) unde se fac toate eforturile ca lucrurile sa mearga bine nu doar acolo unde nu este spatiu, unde nu sunt conditii (si sunt sigura ca acestea sunt mult mai putine).Este mai usor sa te plangi decat sa te zbati sa faci ca lucrurile sa mearga bine.Clasa pregatitoare este un ideal care poate fi atins. Fiecare zi la clasa ma convinge de acest lucru. Incerc sa aplic ce am invatat la cursurile de pregatire si vad rezultatele. Copiii mei sunt incantati de noile metode:realizeaza cu manutele lor ecusoane, litere, cifre, marionete etc. si sunt fericiti si nerabdatori sa vina la scoala ca sa mai faca ceva nou. Imi este drag sa merg la scoala in fiecare zi, sunt nerabdatoare sa vad cum vor primi copiii mei ce le-am pregatit.Si sunt multe colege care gandesc asa. Noi nu avem insa timp sa ne plangem pe toate caile de greutatile clasei pregatitoare, noi ne consumat timpul cu pregatirea noastra si cu pregatirea fiecarei zile in parte la catedra.
Si as putea sa vorbesc la infinit PRO clasa pregatitoare la scoala.....

0 0

16.10.2012 22:49 andreeamaria

Minunata clasa pregatitoare!!!!! DA, DA, Da !!!! Sa se pastreze si sa fie LA SCOALA!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN