Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Comentariile unui specialist depre unele lucrari postate pe didactic.ro

Nici subiectele cu conţinut religios nu sînt ferite de exprimări lemnoase, deşi sînt departe de preocupările partidului mai sus menţionat: „De fiecare dată cînd ne privesc ochii de stele pămîntene – narcisele... sau ne învăluie parfum de liliac şi albina munceşte de zor, iar păsările înalţă triluri, ştim că ea, natura (şi unii oameni) îmbracă straiele ÎNVIERII.“ (Aş fi putut să jur că mai curînd oamenii au legătură cu Învierea, şi mai puţin rîul, ramul, animalul.)

 

Un alt proiect ne vorbeşte despre instalarea unei simfonii într-un grup şcolar: „Folosind darurile naturii, frunze, flori, fructe şi legume am dat frîu liber imaginaţiei şi în atelierele fanteziei am creat «Simfonia toamnei» pe care am instalat-o cu drepturi depline la Grupul Şcolar Agromontan-Teşila, Valea Doftanei.“

Pe site sînt descrise nenumărate lecţii dedicate marilor scriitori români. Mari mari, dar nici ei nu scapă de discursuri lacrimogene şi siropoase:

„An de an, sufletul tresaltă în preajma lunii martie. Pregătim cu migală şi dăruire mărţişoare care să aducă spiritul înnoirii în viaţa celor dragi. Aceste preocupări cotidiene nu ne împiedică să uităm nici o clipă că, la 1 MARTIE 1837, neamul românesc a primit un mărţişor nepreţuit: pe marele povestitor ION CREANGĂ.“

„De mic copil Eminescu Mihai avea o fire care nu semăna deloc cu a altor copii de vîrsta sa. Prieten de joacă nu-i putea fi decît Ilie, fratele cu ochi albaştri.“

„Natura terestră apare cu elemente specifice ale spaţiului românesc (codrul, izvoarele, teiul, lacul) văzute în veşnica rotire a anotimpurilor, şi este, în general, ocrotitoare, caldă, uneori sălbatică, participînd mereu la frămîntările poetului şi constituind cadrul cel mai potrivit al dragostei şi meditaţiei.“ (Între altele, trebuie spus că izvoare, codru, tei şi lacuri există mai peste tot în lume şi, ca atare, nu pot fi brand de ţară, nici măcar cît sînt cîrnaţii de Pleşcoi.)  Recunosc, nu e uşor să vorbeşti despre dragoste de ţară unor copii de nouă-zece ani. Doar bunul-simţ, educaţia, cultura proprie şi, nu în ultimul rînd, propriul patriotism te pot salva de ridicol şi suficienţă. Patriotismul e mai curînd să ştii cine a fost Creangă, decît să-i dedici versuri de recunoştinţă. Să vorbeşti civilizat despre opera lui Eminescu, şi nu să faci presupuneri caraghioase despre biografia lui. Să ştii oleacă de istorie şi geografie naţională, şi nu să spui platitudini obosite despre drapel. Să ai habar de legi, norme, reguli care funcţionează în orice stat evoluat, şi nu să crezi că statutul de român ţi-aduce virtuţi speciale. Şi, mai ales, să foloseşti corect limba română.

Maria Iordănescu este psiholog.

Puteti citi mai multe articole ale aceleiasi autoare aici in "Dilema Veche"

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 14.04.2011 16:45 | 3990 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (12)

0 0

15.04.2011 17:07 2nadoina

Mi-a placut foarte mult articolul. E adevarat ca ceea ce putem citi in astfel de reviste didactice si pedagogice, si sunt atat de multe, este steril si pe alocuri pueril, dar oamenii din sistemul de educatie sunt, cei mai multi dintre ei, interesati de punctaj si nu de estetica sau retorica. Problemele invatamantului romanesc nu se rezolva daca scriem sau nu scriem ci daca facem ceva fiecare in bucatica noastra. Articolele publicate sunt din pacate edificatoare in ceea ce priveste calitatea umana a celor implicati in educatie. La cel mai inalt nivel sunt scandaluri in legatura cu presupuse plagiaturi, nu avem nici macar un sfert dintr-un salariu decent, profesoarele apar in fata claselor de elevi cu pantofii scalciati si cu aceeasi poseta veche de cand lumea. Nu respectam si nu avem cum sa fim respectati. Nu stiu cum s-ar putea rezolva multele probleme ale invatamantului romanesc dar cu siguranta ar trebui sa ne implicam mai mult si sa ne spunem parerea onest de cate ori avem ocazia. Daca am putea discuta civilizat si aplicat pe probleme reale atunci am crea un val de efervescenta si de rumoare intelectuala care ar impinge lucrurile inainte. Parerea mea este ca acest lucru ar fi posibil daca s-ar incepe cu respectarea muncii de profesor.

0 0

18.04.2011 14:31 laurentziu_roshu

Ceea ce fiecare vede când priveste LUMEA nu este LUMEA ci este IMAGINEA SA DESPRE LUME.
Un citat vechi, ce se potriveste foarte bine aici. Atât doar ca in locul lumii, este aici privit un site.
Se fac niste generalizari in acest articol - toate materialele din site, si toti utilizatorii, ori creatorii sunt pusi toti in aceeasi oala. Sunt publicate pe acest site cateva sute de materiale de slaba calitate, dar si alte materiale de o calitate deosebita. De multe ori , un om se autocaracterizeaza prin ceea ce stie sa vada: unii oameni gasesc ceea ce e cu adevarat valoros. De ce? Fiindca in primul rand cauta. Cauta ceea ce e valoros, si selecteaza. Altii, precum autoarea articolului de faţă, cauta dimpotriva ceea ce e stupid. SI bineinteles, gaseste. Fiecare, de fapt, gaseste ceea ce cauta. Depinde de aspiratiile noastre, fiindca in functie de ele cautam ceva pe masura acestor aspiratii, si gasim de asemenea pe masura lor.

1 0

18.04.2011 14:49 laurentziu_roshu

In privinta materialelor slabe: dupa cum remarca si autoarea articolului, intradevar ele exista, si din pacate sunt si cam multe. Faptul ca autoarea a vazut doar articolele proaste e alta problema, fiindca a nu avea abilitatea de a gasi si aprecia ceea ce e valoros e
o infirmitate însa multi pot trai si asa. ADEVARATA problema este au aparut pe site si o serie de articole slabe sau foarte slabe.
Cred ca s-ar impune respingerea materialelor slabe.
In plus, aceste materiale proaste ajung sa puna in umbra tot ce sa facut bun pe acest site, in ani intregi de munca , si e vorba aici de munca a sute de oameni de calitate, profesori, administratori, utilizatori. Si totul din cauza celor care trimit materiale de proasta calitate doar pentru a vâna niste adeverinte...!

0 0

18.04.2011 15:01 laurentziu_roshu

P.S. La editare, nu s-a tastat o liniuta la una din ortograme ('s-a'). S-au mai scris si cu alte ocazii Erate... !

0 0

19.04.2011 07:09 marmar

PORTALUL DIDACTIC.RO - UN PRETEXT DE AUTOCUNOAŞTERE
În acest articol al Doamnei psiholog sunt de acord cu ideea că, de multe ori se plăteste tribut prin formularea unor generice exprimate într-un limbaj plastifiat. A cui e vina? Poate că a noastră, a celor care le preiau de la inspectorate (sau şcoli iniţiatoare de proiect), fără a avea posibilitatea de a le schimba... Dar, în fond, valoarea portalului şi a fiecărui material este inedită. Din cel mai modest articol îţi vine inspiraţia. Chiar dacă (după părerea cuiva) s-a dovedit a fi un material "slab", recompensa e pe loc - avem comentariul colegilor. Plăcerea de a te alege cu puncte poate la un moment dat să te aducă în zona de risc, astfel colegii te orientează spre a publica ceva eficient. Oricum, valoarea practică a portalului rămâne a fi incontestabilă. Aici, în familia didacticilor, am învăţat multe. Am înţeles că pot şi trebuie să dau, ca să pot crea multe. Portalui este un spaţiu în care m-am cunoscut, am înţeles ce pot face, dar nu înainte de a mă cunoaşte cu mulţi colegi şi prieteni. În cele din urmă, dar şi în continuare voi da necontenit nota maximă siteului DIDACTIC.RO. ESTE O PUTERE! BRAVO!

0 0

21.04.2011 13:05 ananita

@laurentziu_roshu
Sunt de acord cu spusele tale... Eu am tot respectul pentru cadrele didactice care posteaza pe acest site. Desi am dat si peste cateva greseli, materialele utile si valoroase pe care le-am gasit au fost mult mai multe.
S-ar putea sa fie totusi o problema si cu selectia materialelor...eu am trimis cateva foarte bune si mi-au fost respinse, in schimb am gasit postate unele de nota 4.
Multa sanatate tuturor dascalilor si putere de munca!

0 0

21.04.2011 21:14 mhojda

Materialele de pe didactic sunt unele foarte bune iar altele mai putin bune, unele chiar slabe, insa noi putem alege,ne putem inspira. Luam o idee ,,de ici,una de colo" si ne prinde foarte bine! De aceea eu felicit pe toti colegii de pe didactic si le multumesc pentru ajutorul acordat de foarte multe ori. Ar trebui sa fim cinstiti toti si sa recunoastem ca ne ajuta materialele postate aici mult! PASTE FERICIT TUTUROR!

0 0

03.05.2011 22:38 felixmunteanu

Vorba rabinului: "Toti aveti dreptate!"

Materialele postate nu pot fi nici mai bune nici mai slabe decat autorii lor. Problema e de selectie. Uneori o fac administratorii, alteori noi, prin note si comentarii, dar de prea multe ori se strecoara lucrari slabe, si asta din cauza ipocriziei unora dintre noi. De cate ori nu se voteaza si se comenteaza, din prietenie si colegialitate, materiale, probabil, chiar nedeschise? Am gasit un proiect din care era postata doar prima pagina (introducerea), dar avea numai 10 si "Felicitari!". Cineva ma ruga prin e-mail sa-i votez materialul. Era prezentat pentru gradinita ceva ce se potrivea scolii de marina (sic!). N-am votat si n-am comentat, dar o facusera altii in locul meu.
Note mari se dau si din cauza ca nu suntem in stare sa acceptam discutiile criticile. Cum indraznesti sa semnalezi o greseala care, sa recunoastem, poate scapa, sau sa propui o alternativa metodica, cum esti pus la zidul infamiei. Rar am gasit colegi care sa accepte si sa multumeasca pentru o observatie... Exact ca la cercul pedagogic: greseala "urla" de pe tabla, dar nimeni nu vede, nimeni nu aude... totul e frumos, hai la protocol!
Am semnalat existenta unor materiale furate si repostate. Au fost banati hotii? Nu cred.
O nemultumire a mea e ca notele mai mici de 10 nu sunt intotdeauna justificate prin comentarii.
O alta nemultumire se refera la etichetarea materialelor: "Test" si gata. Vrei, nu vrei, il deschizi sau renunti. Pierdere de timp. Ar trebui respinse astfel de postari.
Il citez pe Laurentiu Rosu (ale carui materiale le apreciez): Da, "cine cauta gaseste", dar una e sa cauti intr-un magazin specializat si alta intr-un bazar. Daca vrei un ceas Cartier, te duci la Cartier si gasesti in 5 minute, daca vrei ceva mai ieftin, cauti la toate tarabele sperand ca gasesti ceva cat de cat de calitate si pierzi doua ore. Problema e ca pe didactic e un amestec prea mare de Cartier si chinezarii prin care trebuie sa cauti, uneori prea mult. De-asta spuneam ca trebuie o selectie mai riguroasa.
Altfel, site-ul e un loc deosebit, in care am cunoscut (pana la urma si fizic) oameni din toata tara. Mi-am facut prieteni, dar si ne..., am avut bucurii, dar si suparari, exact ca in familie. Cu toate bunele si cu toate relele, e, totusi, unul de nota 10. Felicitari administratorilor!

PS. pentru dna Iordanescu: N-ati gasit si un titlu de genul "Mihai Eminescu, Beethovenul neamului romanesc"? Pe mine m-a dat gata!!! :)
PS.2: Cer scuze pentru dezordinea ideilor!

0 0

04.05.2011 08:29 ailito_varga

Sincer va spun urmatoarele: atata timp cat nu se publica nimic de valoare, care sa vina in sprijinul cadrelor didactice, mai ales debutante, care, dupa cum majoritatea dintre dumneavoastra stiti ca nu au beneficiat de adevarata practica pedagogica, acest site este o adevarata salvare. Din pacate, pentru cei cu experienta, este o adevarata plafonare.De ce? Pentru ca e mult mai simplu si comod sa copiezi un material decat sa-ti pierzi timpul si sa-l redactezi tu. Si uite asa, inepuizabila imaginatie creatoare a dascalului moare incet, incet. Este adevarat ca unele materiale sunt de o calitate indoielnica, dar totusi este vorba despre munca celui care le-a postat. Si ce este si mai trist? Faptul ca, de multe ori unii nici macar nu se sinchisesc sa modifice eventualele greseli din material si sa aduca imbunatatiri. E drept ca materialele postate sunt o sursa de inspiratie pentru multi, sau de ce nu pentru majoritatea dintre noi dar... cand nu erau ce faceam stimati dascali? Puneam mana pe stilou si le redactam singuri. Mergeam la biblioteca si cautam materiale de calitate ale unor adevarati specialisti. Si din dorinta de a acumula puncte, puncte, puncte la dosarul personal, calitatea se pierde. Ar fi extraordinar sa o gaseasca unul dintre noi si sa ridice invatamantul romanesc la ceeea ce era odata!

0 0

04.05.2011 20:20 2nadoina

Cel mai de seama lucru pe care il extrag din comentariile pe care le-am citit este ca sunt oameni carora le pasa si care isi fac treaba la locul lor. Parerea mea este ca numai asa e normal sa progresam. E foarte bine ca cineva critica materialele postate, am ras cu lacrimi la EMINESCU-BEETHOVENUL NEAMULUI. Ce mai! Suntem oameni cu umor noi romanii... Din pacate umorul este involuntar, cel putin in cazul asta, iar doamna respectiva e probabil incantata de ea insasi...
Cred ca ar trebui sa existe o rubrica permanenta de critica a celor publicate deoarece fara o cenzura la vedere oamenii pierd controlul... Noroc ca nu citesc si elevii unele din materiale....
Cat despre invatamantul romanesc din anii trecuti, ei bine, despre morti numai de bine, dar cum sa doresti sa te intorci in trecut si sa nu vrei sa te pregatesti pentru viitor???
Noi pregatim viitoarele generatii de oameni ai muncii, ar trebui sa fim avangardisti si vizionari, ar trebui sa dorim schimbarea si sa vrem sa ne invatam elevii sa isi doreasca mai mult si mai bine.Nu mai putem sa ne multumim cu olimpicii nostri mult laudati care de multe ori nu reuseau sa demonstreze in viata adulta investitia de munca si timp depuse. Si azi mai am elevi ahtiati dupa diplome la olimpiade dar care nu se descurca deloc in viata de zi cu zi, sunt speriati de comunicare si de cooperare si lucreaza numai pentru ei si doar singuri- colaborarea e un cuvant strain pentru ei. Sa speram ca acest tip de comentarii va deveni o practica normala si nu moare in fasa ca orice proiect interesant.

0 0

04.05.2011 23:01 emil - Autor

Ma bucur pentru comentariile foarte interesante, cele mai multe obiective, realiste. Din pacate, exista aici si "moralisti" care au la randul lor lucrariu de slaba calitate sau...nu prea au. Va recomand sa vedeti sa analizati !

0 0

05.05.2011 21:47 2nadoina

Lucrarile slabe nici nu conteaza. Daca stii sa te orientezi citesti numai ce te intereseaza si ce are valoare pentru tine si cu asta basta. Daca ai stil dai stil si in ceea ce reusesti sa creezi . Pana la urma nu suntem Liiceanu sau Plesu, ci niste oameni normali care se straduiesc. Felicitari tuturor acelora care au facut conversatia aici extrem de interesanta si da , vorba unui coleg, toti aveti dreptate in functie de varsta si preocupari, si toti ne definim prin ceea ce cautam.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN