Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Concurs fulger! Tradiţii, Paşti, joacă! De ce este important să vorbim copilului despre rădăcinile sale?

 

Vă aşteptăm alături de copiii şi/sau elevii dvs.pentru a învăţa împreună, într-un cadru vesel şi primitor, alături de prieteni, adevăratele valori ale sărbătorii Pascale - tradiţia încondeierii ouălelor. Copiii se vor distra învăţând tehnica încondeierii cu ceară şi diverse culori, vor afla povestea acestei tradiţii, dar şi a altor obiceiuri străvechi, şi vor pleca la sfârşitul atelierului cu oul vopsit de mânuţele lor!

Materiale necesare

  • ouă
  • condei
  • ceară
  • vopsea

Toate aceste materiale vi se vor pune la dispoziţie pe durata atelierului.

Cum se realizează

Iată, orientativ, care sunt paşii prin care se încondeiază ouăle. Menţionăm că pentru a obţine rezultate deosebite, este recomandabil ca această tehnică să fie învăţată în preajma unei persoane care stăpâneşte arta încondeierii ouălelor.

Oua incondeiate

 

 

1. Adaugă cu ceară liniile de bază.La final, aceste linii vor avea culoarea originală a oului.

 

 

 

Oua incondeiate

 

 

2. Aplică primul strat de vopsea şi apoi trasează cu ceară modelul care vrei să aiba culoarea acestui strat (în exemplul curent: galben)

 

 

 

Oua incondeiate

 

 

 

3. Scufundă oul în următorul strat de vopsea, apoi aplică noile linii şi modele cu ceară.Repetă procesul până când se obţine modelul dorit.

 

 

Oua incondeiate

 

 

4. La final, se topeşte ceara cu grija, şi apoi se şterge, dezvăluind astfel modelul creat.

 

 

 

Atenţie: la început, se pune un dop mic oului. Înainte de a topi ceara, acesta se scoate, altfel oul va exploda sub presiunea  creată de căldură.

Laura Ungureanu încondeiază ouă din 2003, în cadrul grupului folcloric Minisatul Sfântul Andrei – atelier de creaţie şi spiritualitate românească din Braşov. Părerea ei privind cunoaşterea tradiţiilor a fost:

“Nu cred că ar trebui argumentat de ce este important să îţi cunoşti rădăcinile. E important şi punct. Ţine de valoarea ta ca om, ţine de identitatea ta culturală, e ceva ce e înscris în ADN-ul fiecaruia.

Mai important decât să păstrezi tradiţiile, este să le şi înţelegi, să fii capabil să le desluşeşti înţelesurile. Viziunea despre lume a ţăranului român era una foarte complexă, unde toate erau orânduite cu un scop anume şi nimic nu era lăsat la întâmplare. Viaţa corect trăită în tipare ancestrale era un drum al omului către lume şi în deplină reciprocitate un drum al lumii către om. Orice artefact care reieşea din mâna ţăranului român reprezenta o viziune generală asupra lumii, era o expresie a cosmologiei.”

Mai multe informaţii despre Săptămâna “Identitate (d)IN CONDEI” puteţi găsi pe site-ul Interaktiv University.

În plus, am pregătit pentru dvs. un CONCURS. Lăsaţi un comentariu prin care răspundeţi cu părerea personală la întrebarea “De ce este important sa vorbim copilului despre rădăcinile sale?” şi puteţi câştiga una din cele două invitaţii de a participa la unul din cele 5 ateliere din Săptămâna “Identitate (d)IN CONDEI”. Concursul începe azi şi se încheie duminică seară. Câştigătorii celor două invitaţii vor fi selectaţi prin tragere la sorţi, folosind aplicaţia Random.org.

Succes!

Câştigătorii celor două invitaţii la atelierele de încondeiat ouă sunt nec1978 şi costinanca. Pe adresa de email au fost deja trimise detaliile privind participarea. Felicitări!

 

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 17.04.2013 18:28 | 1916 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

17.04.2013 21:38 nec1978

Trebuie ca fiecare copil sa-si cunoasca radacinile.Este foarte important in dezvoltarea sa ca om al societatii sa stie cu ce anume se identifica,cine au fost stramosii sai ,ce obiceiuri si traditii au avut ,cat de mult au luptat pentru integritate si libertate.Numai asa vor pretui tot ce tine de datina strabuna.

0 0

17.04.2013 21:48 marrodica

Un copil care nu-si cunoaste radacinile,nu stie dupa ce principii trebuie sa se ghideze in viata, nu stie spre ce sa tinda, dar mai ales nu cunoaste respectul.

0 0

18.04.2013 21:39 costinanca

Educatia unui popor rezida din cultura sa. Fiecare natiune se indentifica in primul rand prin cultura sa, prin obiceiurile sale. Intr-o lume cu tendinte de uniformizare, de globalizare, datinile si obiceiurile stramosilor se regasesc tot mai putin in preferintele noii generatii. Totusi, acestea sunt cele care ne individualizeaza ca popor, iar pe de alta parte istoria acestui popor este una foarte interesanta si agitata. Suntem un popor care a luptat mereu pentru drepturile sale, iar copiii nostri ar tebui sa fie mandri ca si noi ca suntem romani.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN