Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Copiii din clasa pregătitoare vor învăţa norme de conduită în societate, potrivit programei şcolare în dezbatere

MECTS urmăreşte ca elevii din clasa pregătitoare să îşi însuşească norme de igienă personală, comportamente moral-civice, dar şi cum să nu adopte comportamente bazate pe lipsa de respect, necinste, lipsa de sinceritate, neglijenţa faţă de sine şi faţă de ceilalţi, faţă de lucrurile încredinţate, grupuri de apartenenţă (familia), grupul de învăţare, grupul de prieteni, locul de apartenenţă, tradiţii locale. Potrivit programei, este necesar ca demersul de educare a copiilor pentru integrarea în colectivitate realizat în context formal, în activitatea didactică, să fie susţinut prin activităţi complementare realizate în contexte nonformale şi informale, care pot valorifica, în sens creativ şi constructiv, experienţa copilului, aşa cum sunt: vizitele la muzee, excursiile, spectacolele de teatru, adecvate vârstei copiilor, care transmit copiilor mesaje referitoare la modele de conduită, de comportamente moral-civice, bazate de valori autentice, serbări, ca modalităţi de exprimare creativă a copiilor, parteneriate cu alte clase.

Programa şcolară pentru religie pentru clasa pregătitoare reprezintă o ofertă curriculară proiectată de MECTS pentru o oră pe săptămână în trunchiul comun al planului de învăţământ pentru această clasă şi face parte din aria curriculară "Om şi societate". Programul pentru religie urmăreşte să îi înveţe pe cei mici despre aplicarea unor norme de comportament specific moralei religioase, în diferite contexte de viaţă, colaborarea cu copiii şi cu adulţii din mediul familiar, în acord cu valorile religioase, explorarea activă a unor elemente din viaţa de zi cu zi, din perspectiva propriei credinţe. MECTS a propus în dezbatere publică şi programa pentru educaţie muzicală, care prevede receptarea repertoriului de cântece pentru copii şi a unor elemente de limbaj muzical, redarea repertoriului de cântece pentru copii, cu mijloacele interpretative specifice lor, exprimarea liberă în contactul cu muzica, apelând la propriile abilităţi creative. În clasa pregătitoare se va urmări cântarea în colectiv, elemente de tehnică vocală elementară, mişcarea pe muzică liberă, mânuirea jucăriilor muzicale, acompaniamentul cu instrumentul muzical mânuit de propunător, sunetul muzical (timbrul, durata relativă, intensitatea), creaţia muzicală accesibilă.

În ceea ce priveşte Programa şcolară pentru disciplina TIC (Jocul cu calculatorul), care are prevăzut un buget de timp de până la o oră pe săptămână, aceasta va urmări utilizarea funcţiilor de bază ale unui computer sau ale altor dispozitive digitale, în contexte specifice de învăţare, operarea simplă cu procedee şi instrumente de explorare şi de creare a unor conţinuturi informaţionale digitale în format vizual sau/şi audio, manifestarea unei atitudini critice cu privire la impactul tehnologiilor de informare şi comunicare asupra vieţii cotidiene, a învăţării şi a relaţiilor cu ceilalţi.

"Pentru buna desfăşurare a învăţării la disciplina TIC (Jocul cu calculatorul) este recomandabil ca fiecare clasă să dispună de cel puţin un computer, un ecran de proiecţie şi un videoproiector. Conectarea la internet este de asemenea importantă, pentru a beneficia de accesul la resurse şi informaţii în timp real. Acolo unde există, unele activităţi pot fi desfăşurate şi în laboratorul de informatică, dar pentru această vârstă este mai important ca activităţile de învăţare să se deruleze într-un mediu prietenos, în care să se poată asigura trecerea naturală de la un tip de activitate la altul. Pentru clasa pregătitoare ar fi însă recomandabil ca în fiecare sală de clasă să existe 3-4 computere la dispoziţia elevilor, ca parte integrată a unui mediu educaţional stimulativ", recomandă MECTS. AGERPRES

Aici poate fi descărcat pachetul curricular aferent clasei pregătitoare, ce conţine programele şcolare pentru următoarele discipline: Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematica şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, TIC, Educaţie fizică şi sport, Consiliere şi Arte vizuale si lucru manual


Sursa: www.edumanager.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 02.03.2012 18:41 | 3190 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

04.03.2012 13:08 mhojda

Sa speram ca vor disparea copiii cu probleme, Doamne ajuta. Nimeni n-a mai putea spune ca nu mai au cei sapte ani de acasa. Acuma pe buna dreptate vor zice ,, asa te-o invatat domnii la scoala "!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN