Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Copiii si lucrul in echipa

 

Intr-o echipa nici unul din membri nu este mai important decat altul, fiecare aducandu-si aportul, in functie de abilitatile lui speciale, la atingerea rezultatului dorit. Bineinteles ca orice echipa are nevoie de un lider insa rolul lui este la fel de important ca al oricarui alt membru, echipa neputand functiona fara nici unul din cei ce o compun.

Pare simplu, insa competitivitatea este una din caracteristicile relatiilor dintre copii, si, de ce sa nu recunoastem, chiar si a relatiilor dintre adulti. Dar lucrul in echipa este o oportunitate perfecta de a invata sa colaborezi cu ceilalti, indiferent de rolul pe care ti-l asumi in cadrul echipei si sa intelegi ca adevarata competitie este cu propria persoana si nu cu prietenii sau colegii tai. Important este sa iti imbunatatesti calitatile si abilitatile personale, tinzand sa devii mai bun cu fiecare experienta pe care o ai. De aceea, copiii trebuie educati in directia cultivarii propriilor calitati si imbunatatirea lor prin experiente variate, iar lucrul in echipa este o oportunitate perfecta.

Sfatul psihologului

„Munca in echipa presupune interactiune,Disney respect si colaborare. Pentru a-si  gasi rolul in cadrul unui grup, copilul trebuie sa stie cu ce poate ajuta concret. Crezand ca ceilalti membri au mai multe calitati dezvoltate, copiii se pot simti inferiori si vor avea tendinta sa se retraga. Gasiti impreuna resuresele pe care le poate darui grupului. Discutati despre scopul grupului si despre rolul fiecari membru. Copiii tind sa colaboreze mai usor atunci cand stiu exact pentru ce anume lupta si cum trebuie sa o faca. Invata-l sa isi verbalizeze ideile. Poate ca ideea lui nu va fi mereu cea mai buna, dar poate fi un bun punct de plecare. Invata-l sa accepte ca exista pareri diferite si ca e important sa voteze ideea cea mai buna pentru grup, nu pe cea personala. Invatacopilul sa respecte reguli. Spiritul de echipa nu este o calitate innascuta ci una dobadita. Incurajeaza sportul de echipa. Nicaieri nu exista reguli, roluri si consecinte mai clare ca in sport. Faceti cat mai multe proiecte impreuna. Ofera-i responsabilitati in cadrul casei. Multumeste-i ori de cate ori iti vine in ajutor. In felul acesta invata intr-un climat sigur, de incredere, ca este util.” Psiholog Roxana Purcarea.

Parintii, profesorii si alti copii sunt cei mai potriviti instructori pentru a-l invata pe copil ce inseamna lucrul in echipa. Lucrand in cadrul unei echipe, copilul isi va dezvolta abilitatile sociale si emotionale, abilitatile de comunicare si isi va imbunatati increderea in sine. La gradinita si la scoala, copilul va fi inclus intr-o echipa pentru diferite proiecte, fizice sau creative si va descoperi ca este important sa asculte opiniile celor din jur si sa si le exprime pe ale lui. Comunicarea sta la baza unei bune cooperari ce ii va forma personalitatea si metoda de lucru pentru viitor.

Ceea ce face copilul la scoala sau la gradinita poate fi completat acasa cu activitati care sa presupuna lucrul in echipa:

-  Jocurile de societate pot inspira lucrul in echipa. Fie ca cel mic face echipa cu prieteni, frati, parinti sau bunici, aceasta poate fi o ocazie buna de a va distra impreuna. Ai grija ca nimeni sa nu isi manifeste prea tare competitivitatea.

-  Propune-le celor mici un proiect pe care sa il faca impreuna in casa – poate fi orice, de la un proiect de arta pana la o piesa de teatru. Incurajeaza fiecare copil sa isi asume un rol care sa i se potriveasca.

-  Petreceti mult timp afara si jucati diferite jocuri care sa presupuna lucrul in echipa. Cereti ajutorul copiilor pentru a putea castiga, astfel incat ei sa remarce importanta fiecarui membru al echipei.

-  Exemplul personal este de asemenea important, asa incat, atunci cand va jucati impreuna subliniaza avantajele si satisfactia pe care ti-o aduce lucrul in echipa.

-  Povestile cu personajele lui preferate pot fi o adevarata inspiratie pentru copil. Desenele animate sunt deseori o sursa buna de povesti despre echipa si lucrul in echipa si pe care le puteti urmari impreuna, pentru ca apoi sa incepeti o discutie pe una din temele prezentate

 

Unul din aceste seriale de desene animate este Jake si piratii din Tara de Nicaieri de la Disney Junior, unde fiecare episod aduce o situatie noua pe care Jake, Izzy si Cubby reusesc sa o rezolve fiind o echipa. Jake si piratii din Tara de Nicaieri este un serial de desene animate in care 3 prieteni, Jake, Izzy si Cubby au parte de aventuri nemaivazute, avandu-l ca adversar pe capitanul piratilor, Hook. Ei isi pun in joc abilitatile lor cele mai puternice: Jake are sabia, Izzy are praful magic iar Cobby are harta, pentru a-l invinge pe Capitanul Hook si banda lui de pirati. Iar echipa castiga intotdeauna! Iar acum, cand Jake a devenit Capitan, fiecare sambata dimineata aduce la Disney Junior, la 10:30 noi aventuri ale echipei Capitanului Jake.

Disney Junior

Poate fi minunat sa te simti parte din echipa iar sentimentul de a fi exclus este la fel de puternic. Ai grija ca cel mic sa cunoasca regulile unei echipe si sa isi gestioneze corect sentimentele pozitive si negative.

Poti citi mai multe recomandari ale psihoterapeutului Roxana Purcarea aici. Mai mult, pentru ca familia este prima si cea mai importanta sursa de cunoastere a copilului, in primii ani de viata, am conceput un test distractiv pe care il poti face impreuna cu cei mici, „Ii place sa lucreze in echipa?”. Completeaza cu orice exemplu ti se pare potrivit, inspirat din intamplarile vietii de familie.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: valentinaalina | 25.11.2015 16:57 | 10410 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (2)

1 0

08.12.2015 20:47 varvari_flory

Materialul este deosebit de interesant.
Felicitari!

0 0

15.01.2016 00:45 teacher2005

Colaborarea si cooperarea sunt abilitati esentiale ecologia vietii sociale. Inainte de a fi in competitie, copiii ar trebui sa experimenteze colaborarea. Felicitari pentru articol si pentru test.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

7 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN