Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

De ce are România elevi analfabeți funcțional

analfabetism functional

Anul 2015 a reprezentat un an de cotitură pentru sistemul de educație din România. Rezultatele testelor PISA (unul din cele mai importante și relevante programe de evaluare a competențelor de bază ale elevilor de 15 ani, aflați la finalul învățământului obligatoriu, în trei domenii principale: citire/lectură, matematică, științe) ne-au pus în fața unui adevăr incomod. Doi din cinci elevi nu înțeleg ce citesc și nu pot rezolva probleme simple de logică.

S-au căutat vinovați, s-au propus soluții, s-au făcut nenumărate speculații. Dacă s-a rezolvat ceva, urmează să aflăm în curând, mai ales că anul acesta avem o nouă ediție PISA.

Comparativ cu edițiile anterioare, PISA 2018 include și evaluarea „competențelor globale”, testează capacitatea de analiză a diferitor teme globale sau interculturale, de a înțelege cum pot afecta aceste diferențe percepțiile, raționamentele și ideile proprii sau ale celorlalți, de a dezvolta interacțiuni și relații adecvate, deschise și eficace cu persoane din diferite culturi, pe baza respectului reciproc pentru demnitatea umană.

În acest context, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj pentru a afla cauza niveluluicrescut al analfabetismului funcțional din țara noastră (40% din elevii în vârstă de 16 ani) în opinia cadrelor didactice membre ale acestei comunități.

Astfel, e important să modificăm percepția elevilor în ceea ce privește școala și să le cultivăm interesul real pentru educație, fără a urmări notele și calificativele ca principali indicatori ai pregătirii lor. Specialiștii Intuitext în educație au înțeles importanța instrumentelor de studiu adaptate profilului noilor generații de elevi ai erei digitale și au creat produse online de învățare speciale: site-ul educațional ScoalaIntuitext.ro (clasele primare), platforma online pentru gimnaziu ExamenulTau.ro, CD-uri educaționale, manuale digitale.

Aceste produse online de învățare pot fi utilizate oricând, oferă animații explicative, probleme rezolvate în pași, exerciții cu grade diferite de dificultate și posibilitatea de testare pe noțiuni sau sfaturi pentru pregătirea examenelor.

În plus, completează în mod firesc studiul la clasă și îi ajută pe elevi să descopere că învățarea poate fi plăcută, dacă au la dispoziție instrumente de studiu moderne, eficiente, adaptate profilului lor.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 18.08.2018 05:44 | 955 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 9 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

180 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN