Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dezbatere Bac 2012 - Ce soluţii avem pentru rezultate mai bune în anii următori?

La nivel naţional, doar 43.03% dintre elevi au promovat examenul de bacalaureat, cu 1.43% mai puţini decât anul trecut, când rata de promovare a fost 44.47%.

În 24 de judeţe, numărul celor care au promovat bacalaureatul înainte de contestaţii a fost mai mare decât în 2011. Astfel, în Iaşi, rata de promovare a crescut cu 14,15%, în Gorj cu 11,32%, în Timiş şi Alba cu 10,37%.

În 9 judeţe rata de promovare a scăzut în acest an faţă de 2011 cu procente cuprinse între 33,83 şi 11,87. Printre acestea se află Harghita, Olt, Suceava, Vâlcea, Botoşani, Constanţa şi Bucureşti.

Anul trecut s-a vorbit, poate pentru prima dată în spaţiul public, despre dezinteresul elevilor pentru învăţătură, despre lipsa lor de motivaţie, despre programele şcolare încărcate, despre faptul că studiile de liceu nu le asigură perspectiva unui loc de muncă decent.

Multe persoane interesate de educaţie se aşteptau ca, după duşul rece de anul trecut, elevii să fie mai conştiincioşi, mai serioşi, monitorizarea liceelor cu rezultate slabe să fie eficientă, iar rata de promovare la bacalaureat de anul acesta să fie mai bună, măcar cu 5 procente.

Nu s-a întâmplat deloc aşa, ba dimpotrivă: rata de promovare din acest an a fost chiar mai mică decât cea de anul trecut.

Un fenomen nou este absenteismul ridicat: aproape jumătate dintre elevi au renunţat de la bun început să se mai prezinte la examenul de bacalaureat.

Care sunt cauzele acestui eşec al sistemului de învăţământ?

Ce soluţii avem pentru a avea rezultate mai bune în anii următori?

Este bacalaureatul diferenţiat unul dintre posibilele răspunsuri?

Vă invităm să dezbateţi această problemă pe forum, la topicul dedicat examenului de bacalaureat, unde puteţi discuta şi cât de eficientă este propunerea de a organiza sesiuni de pregătire cu elevii pentru sesiunea august-septembrie.

Vă rugăm să purtaţi o discuţie constructivă, să analizaţi cauzele şi să vă gândiţi la soluţii.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 10.07.2012 17:04 | 2900 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (8)

0 0

11.07.2012 18:41 ge

Greseala este la baza: admiterea pe baza de calculator, admitere care se face prin adunarea notelor de 3 si 2 luate la admitere, e f. clar. Cum un astfel de elev sa intre la liceu?!!! Sa ajunga si la bac?!! Normal. Profesorul tb. sa-l treaca pe acel elev ,,eminent''pentru a avea nr. de elevi pe clasa, pe nivel, ca sa nu dispara ore!!! Asta iar e o anomalie. Domnule, sunt 3 capabili sa ajunga pana la bac, f. bine! Sa lucreze profesorii cu 3 elevi care au chemare, respect fata de profesori.
Eu nu stiu ce specialisti in educatie avem, daca nu vad cauza de la inceput.
Insa legile sunt date de desteptii de la Buc. care nu au nicio pregatire practica in domeniul preuniversitar pentru ca vor sa-si asigure clientela la universitate.

0 0

12.07.2012 09:42 elena_andone

Sunt perfect de acord cu dumneavoastra. Problema incepe din gimnaziu.Intra toata lume la liceu. Unde ajung elevii cei mai slabi? La liceele industriale si la grupurile scolare! Nu vor lua bacul niciodata!
Si tot de mici ar trebui sa aiba o alta atitudine fata de scoala, fata de noi, dascalii. Tot timpul e vina noastra...dar nu e asa.

0 0

12.07.2012 17:21 gabbyy

In tot acest dezastru vina este impartita in trei parti inegale:elevi,parinti si profesorii din ciclul anterior si cu precadere cei din mediul rural de cele mai multe ori.Priviti si minunati-va la rezultatele admiterii la liceu,lb rom 2,3... si matem,idem,dar acum vine surpriza media anuala 7,8,9.Aici este marea problema,acesti viitori liceeni de nota 2,3,4 nu pot promova bacul pt ca nu nici o baza solida pe care sa-si fundamenteze cunostiintele.De aici un intreg lant al slabiciunilor.Desfintati admiterea in licee pe baza mediei de absovire si doar pe baza examenului scris la matematica si lb romana sau in functie de profilul liceului.Nu-i de vina nici programa,nici subiectele,nici camerele de supraveghere ci doar trebuie privit in urma cu 4 ani pt a vedea care este media de intrare a acestor elevi la liceu si veti gasii vinovatii.

0 0

14.07.2012 11:09 uleanu

Sistemul trebuie schimbat de urgenta . Masuri obligatorii :
- Sa se poata lasa repetenti in clasele I-II ( in prezent nu este posibil ) pentru ca niciun elev care nu stie sa citeasca si sau sa scrie sa nu fie promovat
-profesorii sa fie mai exigenti in sistemul docimologic ( catalogul are 2 pagini :prima pagina si pagina a 2-a de 10 )
- sa avem scoli profesionale ( cel putin 50% din elevi sa mearga la scoala de meserii )
- sa se dea examen de admitere in liceu si la facultate cu subiecte elaborate de fiecare scoala sau facultate ( doresti sa faci subiecte usoare este riscul tau ca institutie sa aduni elevii mediocri si sa-ti pierzi prestigiul )
- motivarea personalului didactic
- eliminarea invatamantului obligatoriu dupa clasa a VIII-a . am ajuns sa scolarizam fortat elevi din mediul rural care sunt utili in localitate si pot contribui la refacerea agriculturii si zootehniei dar sunt chinuiti sa faca naveta , sa plateasca naveta si sa refuze mersul la ore alegand barul sau alte distractii atunci cand au ore )
- introducerea unui regim serios de disciplina pe timpul orelor de curs
- sa se creeze locuri de munca pentru absolventi
- ....... e.t.c.

0 0

14.07.2012 13:11 professorbujor

Masurile care ar trebui luate se cunosc ;daca s-ar pune in aplicare ,facultatile private ar disparea si cele de stat ar fi in mare primejdie si atunci ce s-ar intampla cu actuala cohorta de profesori universitari aparuti dupa revolutie precum ciupercile dupa ploaie ?
Nivelul la care se afla invatamantul romanesc actual este consecinta managementului catastrofal promovat de ministrii care s-au perindat si ,in acest sens ,actualul ministru are foarte multe pe constiinta .Din nefericire ,parlamentarii fac legi prin care-si protejeaza interesele si aici fac referire directa la cei din justitie care si-au arogat pretentia de a fi prima categorie sociala ,apoi la cei din invatamantul superior care si-au aprobat sansa de a presta servicii la n universitati de tip aprozar ,infiintate prin toate scarile de bloc si prin toate catunele mioritice .
Daca nu se renunta la actualul sistem de invatamant ,daca nu se renunta la vanitati,orgolii si ciocoismul actualei "clase politice"( o adunatura de gainari sfertodocti ),
invatamantul romanesc va sucomba in cativa ani si se va instaura democratia tampitilor si statul in fund ,nu statul de drept .

0 0

14.07.2012 13:23 professorbujor

P.S.
Actualul ministru ,dupa rezultatele de la Bac 2012 ,tragea concluzia ca ,dupa rezultatele de anul trecut nu s-au luat masuri ! Exceptional !!Care masuri ? Ore de munca suplimentara neplatite in conditiile in care nici cele normate sunt platite in bataie de joc ?
Cere profesorilor sa faca pregatire "remediala" acum ,vara,cu elevii care au dormit efectiv 12 ani in bancile scolilor,sperand ca pana in august sa faca mici savanti din cei care au pierdut prima sesiune ; credeti ca doamna ministru crede in ceea ce spune ?
Eu nu cred ca dansa crede !

0 0

30.07.2012 23:34 eug13antares

Eu consider ca o mare problema care ne influenteaza noua sistemul este si atitudinea parintilor elevilor nostri si, mai ales, atitudinea mass-mediei. Uitati-va ce fel de modele promoveaza! Uitati-va cum doua-trei cazuri de profesori care se dau la elevi si care iau note mici la examenele de titularizare sunt prezentate de media astfel incat sa ne puna pe noi toti intr-o lumina proasta. Cunosc atatea persoane care mi-au trantit in fata ca noi stam 4 ore la catedra si vrem salarii mari... Si sa nu mai zic de acei parinti care uita ca profesorul merita respect si care isi educa odrasla in spiritul banului si a lipsei de simt civic. Peste tot se afla astfel de persoane.
Eu sunt invatatoare. Nu o singura data mi s-a intamplat sa imi spuna fetele ca e de ajuns sa fie frumoase ca sa ajunga celebre si baietii ca e de ajuns sa se bata si sa se posteze pe net sa fie cunoscuti sau sa imi spuna copil de 9 ani: "a zis tata ca noi avem destui bani sa devin ce vreau eu si sa nu imi bat atata capul cu invatatul". Si toate astea in fata celorlalti. Si cum pot eu sa ii contrazic cand pe propria piele am vazut ca nu ajungi departe daca inveti... nici macar daca inveti la facultate... ca aia care ajung ce vor ei sunt tot cei cu bani si pile...

0 0

01.08.2012 07:27 mariasidorel

De vina este sistemul de a scoate pe banda profesorii care abia scriu,vorbesc romaneste.Elevii slab pregatiti,capacitatea cu copiat si mers foita cu rezolvari de la prima banca la cea din fundul clasei, parinti multumiti de note mari, copii indolenti si needucati, fara pic de cultura generala sau abilitati si deprinderi de a citi o carte.. e jale mare in invatamant!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN