Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educaţie pentru sănătate - Cum îi învăţăm pe copii ce sunt cariile şi cum să le prevină?

În funOrbit for kidscţie de vârsta elevilor tema trebuie abordată în mod diferit. Cea mai bună metodă pentru copiii din clasele I-II ar fi să transformaţi totul… într-o poveste! Dintele poate fi Prinţul, pasta de dinţi o poţiune magică, iar caria... este personajul cel rău, desigur. Acesta vrea să învingă Prinţul şi ei sunt singurii care pot să îl oprească, prin folosirea poţiunii magice şi a unor tactici precise “de război” (în acest moment v-ar fi de folos o serie de planşe cu metodele corecte de periaj dentar). Puteţi să le cereţi să pună povestea în desene, pe care apoi le afişaţi în clasă timp de mai multe zile. Sau puteţi să le daţi ca temă să îşi confecţioneze costumaşe în funcţie de personajul ales şi să pună povestea în scenă. Oricare din aceste metode îi va ajuta să conştientizeze importanţa igienei dentare şi să înţeleagă ce înseamnă o carie şi cum poate fi prevenită sau tratată.

La nivel gimnazial ora de dirigenţie nu mai poate decurge chiar în aceeaşi atmosferă de poveste, însă asta nu înseamnă că nu poate fi interactivă. În acest moment li se poate explica, într-un mod cât mai accesibil şi cu exemplificări grafice, ce este o carie, cum se formează, ce complicaţii poate aduce prin netratarea ei, etc. Asiguraţi-vă că printre metodele de prevenţie le-aţi enumerat pe cele de mai jos:

  • periaj de două ori pe zi (dimineaţa şi seara);
  • utilizarea aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene;
  • controale stomatologice periodice (măcar de 2 ori pe an)
  • dietă echilibrată, săracă în zaharuri şi amidon

Pentru a fi mai creativi şi a vă asigura că mesajul ajunge la ei le puteţi da ca temă să scrie o compunere în care să îşi imagineze o lume în care cariile nu ar putea fi tratate sau în care pasta de dinţi nu ar exista. O altă metodă de a creşte interactivitatea orei şi de amplifica impactul mesajului ar fi să folosiţi filmuleţe explicative despre carii şi igiena dentară şi apoi să improvizaţi un fel de joc trivia, cu întrebări din ceea ce au văzut.

Pe Didactic.ro există deja câteva materiale de lucru pe această temă (Igiena corporală şi periajul dinţilor, Dinţi sănătoşi şi fericiţi, Igiena dinţilor) şi vă încurajăm să ne povestiţi despre experienţa voastră de la clasă cu acest subiect, precum şi să ne propuneţi noi planşe de lucru care ar putea fi utile în educaţia pre-şcolarilor si elevilor din şcoala generală.

 

SFAT MEDIC

Sfaturi pentru prevenirea cariei

Exista mai multe metode de prevenire a cariilor dentare, insa una dintre cele mai cunoscute este fluorizarea. Fluorul poate fi administrat pe cale generala, sub forma de pastile sau solutii, sau poate fi folosit local, clatind gurita cu solutii primite de la medic. O alta metoda de fluorizare este aplicarea locala, pe dinte, a unor solutii apoase, geluri sau lacuri speciale pentru copii. Acestea sunt utilizate de medicul dentist in cabinet.

Pasta de dinti folosita acasa, in mod uzual, aduce necesarul de fluor doar daca acesta depaseste 1000 parti per million (ppm) in compozitia ei. Copiii mai mici de doi anisori, care nu au invatat inca sa clateasca, pot inghiti pasta de dinti si, de aceea, recomandam folosirea unor produse fara fluor pana la aceasta varsta.

In cazul in care copilul tau merge la gradinita sau scoala si nu poate folosi periuta si pasta de dinti si nicio alta metoda de igienizare a gurii, ii puteti oferi guma de mestecat pentru copii, fara zahar, care ajuta la indepartarea resturiloralimentare care raman in cavitatea bucala dupa consumarea de alimente sau bauturi. Atentie! Guma de mestecat fara zahar poate fi folosita dupa varsta de 4 anisori, cand copilul intelege ca nu trebuie sa o inghita si ca trebuie sa o mestece doar 15-20 de minute dupa fiecare masa, gustare sau bautura ,

Periajul dentar cu paste fluorurate ramane obligatoriu dimineata, imediat dupa ce prichindelul s-a trezit si seara, inainte de culcare.

NU UITA!

Daca esti in parc cu micutul si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si consuma alimente sau bauturi fara a –si putea peria dintisori ulterior, ii poti oferi o guma de mestecat pentru copii, fara zahar pe care este recomandat sa o mestece timp de 15-20 minute dupa fiecare masa. Gustul placut al gumei de mestacat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata. De asemenea, prin mestecarea gumei, saliva secretata va realiza o autocuratire a gurii copilului protejandu-lde carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a va asigura ca micutul are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei !

Orbit for kids

Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 16.10.2013 12:52 | 4111 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN