Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Lectura va fi reintrodusa in gimnaziu


Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat, pentru Mediafax, ca "unul din doi tineri de 15 ani citeste si nu intelege. Este analfabetism functional. Asadar, reintroducerea lecturii in clasele I - VIII este obligatorie".

In invatamantul primar, ora de lectura va fi trecuta explicit, iar pentru ceilalti ani va fi o ora a lecturii nu numai la limba romana, ci si la matematica, fizica sau alte materii.

Oana Badea a subliniat ca obiectivele Romaniei pentru 2020 vizeaza reducerea abandonului scolar la 11,3% si cuprinderea in invatamantul obligatoriu a 95% dintre copiii din prescolar, in prezent fiind 73,4%, precum si ameliorarea rezultatelor la testele internationale.

Sursa: ziare.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: felixmunteanu | 28.07.2011 19:29 | 4267 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (5)

0 0

11.08.2011 16:39 tynaaa

Este o idee buna reintroducerea lecturii in ciclul primar.

0 0

17.08.2011 16:10 marianacrisan

Minunata idee .Poate ne ajuta cineva cu cateva titluri pentru gimnaziu

0 0

29.08.2011 16:22 m_horiaro

Nu de titluri este nevoie. Lectura functionala nu se rezuma la textul literar. Important e sa-i invatam pe elevi sa citeasca in primul rand textele care-i inconjoara: presa, reportajul, horoscopul ca text predictiv, reteta de bucatarie etc. Lasati textul literar si abordati textul nonliterar. Chiar si cerinta unui exercitiu trebuie sa fie citita corect, e un tip de text injonctiv cu specificul lui. Ghidul turistic, harta, legenda unei scheme, schema de montare a unui aparat etc.

0 0

29.08.2011 18:23 emil

Pentru m_horario: Foarte interesanta interventia dvs. De fapt, aici pe didactic.ro am vazut nenumarati colegi care nu stiu sa scrie corect, nu stiu sa realizeze o sinteza, nu stiu sa "compuna" un mesaj corect. In aceste conditii ma intreb ce transmitem la elevi? Tot asa si cu cititul. Vad nenumarate sabloane de text copiate de pe internet si propuse copiilor spre lectura. Nu am auzit/vazut pe nimeni care sa ii invete pe elevi sa citeasca, sa analizeze si sa filtreze textul citit sau preluat de pe internet sau pe cele cititite in publicatii, brosuri, instructiuni, "help"-uri, etc.

As fi bucuros daca ati dezvolta o astfel de tema pe Forum.
Multumesc

0 0

31.08.2011 11:51 m_horiaro

Multumesc Emil. Toata lumea se intreaba de ce nu citesc copiii? Ce sa citeasca? Creanga? Cati dintre ei se mai regasesc in lumea lui Creanga? Textele scriitorilor sec XIX pline de arhaisme si regionalisme? Nici parintii elevilor din ciclul primar nu mai gusta astfel de texte. E oare asa de greu sa vii in clasa cu un text accesibil luat din presa, un reportaj bine scris, in care ai trei-patru de tipuri de text: narativ, descriptiv, informativ si explicativ. Ia incercati stimati colegi sa propuneti un astfel de text, sa-i faceti pe elevi sa inteleaga ca narativul e dinamic, actiune, prezentarea cronologica a faptelor; descriptivul e static, lexic adecvat, campuri lexico-sematice specifice; ca informativul raspunde nevoii de informatie si ca are o structura lineara; ca explicativul se bazeaza pe relatia logica cauza-consecinta. Sunt multe de spus. Fiecare secventa textuala va ofera posibilitatea exploatarii le nivelul mijloacelor de comunicare:lexic, morfologie, sintaxa, stilistica. Orice text presupune o lectura globala pentru intelegerea problematicii, a subiectului, temei etc. Si aceasta se face usor: Cine? (scrie textul, vorbeste in text); Cui?(i se adreseaza textul sau cel care vorbeste in text); Despre cine, ce?9se vorbeste in text); Cand, unde?(este scris textul, se petrece actiunea etc); Cum ? Pentru ce?(a fost scris textul).
Daca elevii vor fi obisnuiti sa raspunda la aceste intrebari vor putea citi usor orice tip de text fara ajutor si vor intelege problematica textului. Urmeaza apoi lectura detaliata, cu obiective specifice (de ex structura, idei, cuvinte cheie etc)
E usor, trebuie doar vointa si dorinta de a iesi din manual.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN