Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dezbatere: Lista activităţilor care favorizează corupţia în şcoli

Inspectorul Şcolar al Municipiului Bucureşti a discutat cu directorii şcolilor despre problema fondului clasei şi prevenirea corupţiei în unităţile de învăţământ, scrie Mediafax.

Constantin Trăistaru le-a prezentat directorilor şcolilor din Capitală o listă cu activităţile care favorizează creşterea vulnerabilităţii faptelor de corupţie în sistemul de învăţământ.

Printre activităţile indicate de inspectorul general se numără:

- înscrierea la clasa pregătitoare,

- constituirea claselor la început de an şcolar,

- transferul elevilor,

- activitatea şcoală după şcoală,

- meditaţii particulare cu elevii de la clasă,

- constituirea fondului comitetului de părinţi,

- organizarea opţionalelor,

- materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite în şcoli, caz în care profesorii se transformă în agenţi comerciali,

- concursuri cu plată (dacă asociaţiile de părinţi susţin astfel de acţiuni, atunci îşi asumă responsabilitatea acestora),

- organizarea banchetelor la sfârşit de an şcolar sau de semestru, cât şi

- examenele naţionale, cele de definitivat şi de titularizare.

"Trag un semnal clar de alarmă asupra acestor activităţi, semnal de alarmă pe care vreau să îl asumăm cu toţii", a spus inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru, în întâlnirea cu directorii şcolilor din Capitală.

Trăistaru a mai spus că, din punctul său de vedere, fondul clasei ar trebui desfiinţat, dacă există asociaţii de părinţi, pentru că până în prezent acesta nu are gestiune.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a solicitat inspectorilor generali şcolari să discute cu directorii de şcoli despre problema colectei ilegale de fonduri de către profesori de la elevi sau părinţi, reglementarea statutului fondului clasei şi interzicerea vânzării în unităţile de învăţământ a materialelor didactice şi auxiliare.

Sursa: Mediafax

Care este opinia dvs despre lista activităţilor care favorizează corupţia?

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 14.01.2014 14:26 | 11670 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (41)

0 0

14.01.2014 17:56 roxanachirtes

Eu sunt de acord cu toate aceste lucruri ca totul a luat amploare in invatamantul romanesc, dar atunci sa ne dea ministerul materialele de care avem nevoie la clasa.De exemplu in scoala noastra am primit 7manuale noi pe clasa la o materie sau un alt exemplu la clasa pregatitoare nici acum nu au venit materialele didactice.Si atunci cum sa faci educatie cand nu ai cu ce lucra.Ce sa ma vorbim de igiena din scoli si de lipsa personalului auxiliar.Mai si ministerul s-ar ocupa de dotarea scolilor si apoi sa improaste cu noroi cadrele didactice.

0 0

14.01.2014 19:08 ionitaalinamihaela

Nu mai cerem, Dl Ministru, auxiliare ca doar ne-ati dat manuale la clasa I! Vreti interdisciplinaritate si performanta cu manuale din 1900 toamna! Rusineeee!

0 0

14.01.2014 19:20 nicoletas

Dragi colegi,
asa cum spune o vorba inteleapta ,,pestele de la cap se impute,,. Atata timp cat guvernul nu respecta legea si nu aloca 6% din PIB, pentru invatamant si noi suntem siliti sa apelam la parinti pentru zugravirea clasei, pentru mobilier, pentru manuale, pentru consumabile, ca sa nu mai zic daca doresti sa ai in clasa calculator sau imprimanta, cu ce drept suntem acuzati? De ce in fisele de evaluare esti punctat daca folosesti mijloace moderne (calculator, videoproiector), daca atragi sponsorizari, daca ai rezultate la concursuri (si cele cu bani sunt avizate si sunt in calendarul ministerului, nu le organizam noi), pentru ca la cele asa zis ,,fara taxa de participare,, trebuie sa-ti scoti subiectele la imprimanta(?), sa trimiti rezolvarile in plic recomandat(?), si primesti diplomele in format electronic, daca vrei sa le dai copiilor trebuie sa le printezi si toate astea cu ce bani, pentru ca sunt fara taxa! De ce trebuie sa participam la sesiuni de comunicari si simpozioane, de ce cursurile cu credite (singurele care conteaza!) costa sute sau mii de lei, de ce trebuie sa ne specializam pe banii nostri? Stie domnul ministru toate acestea? Stie de cate ori suntem siliti sa cumparam pentru elevii fara posibilitati, caiete, stilouri, creioane? De ce se cumpara auxiliare si culegeri? Pentru ca manualele sunt vechi de peste 10 ani, depasite si inutilizabile. Vrem performanta? Cu ce, dragi colegi?

0 0

14.01.2014 21:22 roxanachirtes

Cred ca aceste comentarii ar trebui sa le scriem pe site-l ministerului ca sa le poate citi si cei de acolo sau chiar domnul ministru, caci sunt foarte buni de dat din gura, dar fapte nimic!Parca ei nu au terminat scoala romaneasca sau nu au copii la scoala si ,,intr-adevar ei nu au dat nici un leu'' pentru pentru amenajarea clasei sau pentru auxiliare!Este revoltator cat sunt de ipocriti, dar e trist ca ne conduc!

0 0

14.01.2014 21:22 roxanachirtes

Cred ca aceste comentarii ar trebui sa le scriem pe site-l ministerului ca sa le poate citi si cei de acolo sau chiar domnul ministru, caci sunt foarte buni de dat din gura, dar fapte nimic!Parca ei nu au terminat scoala romaneasca sau nu au copii la scoala si ,,intr-adevar ei nu au dat nici un leu'' pentru pentru amenajarea clasei sau pentru auxiliare!Este revoltator cat sunt de ipocriti, dar e trist ca ne conduc!

0 0

14.01.2014 22:38 lumy47

Ipocrizie! E cuvantul care defineste atitudinea celor care conduc invatamantul romanesc.Toate concursurile cu bani sunt aprobate de minister, unele chiar se organizeaza cu larga implicare a inspectoratelor scolare. Nu se stie? Poate au grija consilierii domnului Ministru sa-i ascunda acest lucru. Clasa pregatitoare, reforma, predare integrata ...... Cu ce si dupa ce, dle Ministru?

0 0

15.01.2014 09:01 spiadi

De ce nu vorbeste nimeni despre schimbul de posturi intre profesori?...Aceea este o spaga reglementata....
Eu, profesor titular in mediul rural, pandesc un profesor, titular in mediul urban, si cu cel putin 2 ani inainte de pensionarea acestuia il abordez....si facem schimb de posturi....
Sa vedeti acolo sume!!!!!
S-a ajuns pana acolo incat se liciteaza un post...cine da mai mult....

0 0

15.01.2014 15:08 coletta

Sunt educatoare la o gradinita de 27 ani si am facut ceva inscrieri la gradinita chiar daca nu am fost director. Niciodata nu am cerut bani parintilor pentru a-si inscrie copilul la gradinita si credeti-ma imi desfasor activitatea intr-o gradinita care se respecta. Aveti dreptate, stie d-l ministru ca daca nu ar fi fost parintii, acesti copii nu ar fi avut o jucarie, sa nu mai vorbim de covoare sau alte materiale didactice pe care noi nu le primim? Stie d-l ministru ca pe acea suta de euro pe care o primeam cumparam planse, tablouri si alte materiale necesare bunei desfasurari a activitatii? Nu sunt de acord cu unele aberatii ale unor colegi, stim si noi ca padure fara uscatura nu se poate, dar am devenit toti niste uscaturi dupa cele intamplate. Domnule ministru convingeti-i pe cei in drept sa dea invatamantului cei 6% din PIB si atunci cu siguranta parintii vor fi scutiti de anumite cheltuieli, poate aprobati sa li se dea si rechizite gratuie inclusiv la gradinita sa putem si noi sa ne facem treaba asa cum trebuie(activitati integrate, activitati autdoor, activitati extracurriculare, etc.)

0 0

15.01.2014 15:39 violrta

Eu ma intreb doar daca cei care ne afunda in noroi citesc aceste randuri. Ma indoiesc ca i-ar interesa opinia unor dascali rusinati ca asupra lor cade mereu rusinea din cauza cate unuia. Acum toti reprezentam aceeasi persoana, asa-zis invatator, care cred ca a patruns in sistem tot cu acordul dumnealor, in urma unei cotizatii considerabile si nu printr-un examen corect, cum ar fi normal.

0 0

15.01.2014 18:26 Marilena2012

In ultima vreme suntem intr-o mare nebuloasa. Cadrele didactice au fost transformate in talhari la drumul mare, in ultima spita de la roata si ne mai intrebam de unde sa mai avem puterea de a continua. Lucrez in sistem de 22 de ani , dar nu am fost pusa intr-o situatie mai injositare. Faptul ca m-am zbatut sa le ofer copiilor materiale auxiliare cu discounturi (pe care nu eu le-am achizitonat, ci comitetul de parinti) se rasfrange asupra mea ca un bumerang. Altii au vandut flota tarii si nu au fost trasi la raspundere cum suntem trasi noi, azi, pentru lucruri pe care nici macar nu ni le-am insusit.
Mi-e rusine ca traiesc intr-o asemenea societate si imi vine sa vars lacrimi amare pentru viitorul copiilor!
Ce exemple sa le mai dam?

0 0

15.01.2014 19:28 felixmunteanu

Spunea cineva mai sus că „peștele de la cap se împute”. Perfect adevărat, dar, tot el, peștele, „se curăță de la coadă”. Asta fac dragii noștri guvernanți, curăță peștele de la coadă și, vezi Doamne, luptă astfel împotriva corupției. Dar mașinile de lux și palatele cu turnulețe când se vor cerceta? Dar afacerile parlamentarilor? Și multe altele...
Ați punctat foarte bine multe aspecte așa că nu ar mai fi multe de adăugat.
Spun, totuși, că nu nouă ar trebui să ne fie rușine ci acelora care procedează ca „vedeta” de la Școala 10. Și guvernanților să le fie rușine, pentru că una spun și alta fac. Sunt toți în cârdășie pozând în „fete mari”, dar nimic nu ajunge la noi dacă nu pică de sus. Acolo e buba! Inspectoratul trimite, prin directori, instrucțiunile ministerului referitoare la vânzarea de reviste, după care se deschide coletul cu sarcina „Astea trebuie vândute!”. Zici ceva... pumnul în gură!

0 0

15.01.2014 21:59 ioara

Vreau să dau bani ,deoarece vreau pentru copilul meu o sală de clasă curată, decorată frumos, îmbietoare, caldă. Vreau un scaun comod și un pupitru nou, nu cu toate organele sexuale desenate de toti copiii frustrați, pe ele. Vreau să-i fie bine copilului meu. Stă la școală cu profesorii mai mult decât stă cu mine. Vreau caiete deosebite, vreau auxiliare atractive pe care să lucreze copilul meu, în timp ce profesorul își pierde timpul să integreze un retardat, care toată viața va trăi din ajutor social. Învățământ inclusiv, de! Vreau să dau bani la pregătire suplimentară , vreau copilul meu să fie dirijat în învățare, pentru a putea parcurge toate etape vieții lui de elev și student, să poată sta și în club ca un adolescent normal dar să aibă și un loc de muncă decent, astfel să poată achita dări la stat din care să fie plătită și pensia mea, și ajutorul social pentru cei care văd astăzi școala DOAR adăpost de arșită, ger și ploaie. Vreau să dau banii pe care statul nu-i dă, vreau profesori dispuși să facă serbări școlare, să-l ducă la spectacolele la care eu nu am timp,
să-l ducă pe copilul meu în tabără, să-l facă să trăiască ca un OM. Nu mă interesează dacă e trecut sau nu în inventar leptopul, imprimanta sau retroproiectorul. Durata lor de viață, folosite zilnic, nu e mai mare de 5 ani. Vreau să le aibă profesorul copilului meu pe catedră să le poată accesa în fiecare minut. Nu vreau o huidumă de 2 m cubi la ușa clasei. Vreau toate acestea și multe altele pentru copilul meu. Și dacă dau bani, îi dau . Fac ce vreau cu banii mei. Păcat că nu am acești bani. Sunt un biet învățător, un părinte ce se simte umilit în fața copilului său, deoarece, din puținul pe care-l am, trebuie să asigur la școală, binele copiilor altora și plata abonamentului la internet, să vă scriu acest mesaj.

0 0

15.01.2014 23:03 florio

Mă numesc Florentina Dănilă şi sunt învăţătoare de 34 de ani la Liceul Pedagogic din Botoşani. Cu durere în suflet asist în ultimul timp la toată această ,, nebunie" îndreptată în primul rând împotriva învăţătorilor. Dar ceea ce este mai dureros e faptul că nimeni nu ne ia apărarea- nici cei din minister, nici cei din Asociaţia Învăţătorilor care este o asociaţie profesională şi ar fi trebuit să se implice, nici sindicatele, nici Asociaţia Părinţilor.Este un adevăr pe care îl ştie toată lumea- dacă vrei să faci un învăţământ de calitate cum e necesar la timpul acesta ai nevoie de mijloace de învăţământ moderne pe care le procuri cu sprijinul părinţilor. Nici măcar cei 100 de euro nu ni s-au mai dat. După nişte ani în care am luat 75% din salar acum suntem şpăgari dacă folosim fondul clasei,stabilit de părinţi, pentru dotare. Este foarte adevărat că unii dintre noi întind coarda prea mult, dar de aici şi până a semăna atâta neîncredere în cadrele didactice este o distanţă colosală. Trist şi dureros! Cu asemenea atitudine şi învăţătorii cuminţi, devotaţi, iubitori de profesie, dăruiţi vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi. Toţi desfăşurăm fel de fel de activităţi inutile pentru a avea punctaj şi pentru a obţine gradaţia de merit nu ca o recunoaştere a valorii, ci ca o completare la leafă. Fără gradaţie, dacă nu ai o susţinere din partea familiei, eşti muritor de foame. Şi...se cere performanţă!

0 0

15.01.2014 23:37 rostef

Unde sunt sindicatele din învăţământ?

0 0

16.01.2014 08:05 iuiu_flori

Multumim Ioara. Din pacate Ministerul si domnul Ponta, vorbesc fara sa vada adevarul din teritoriu. Am venit prin transfer la o gradinita @de elita@ cum ar spune altii si soc: cand am intrat in clasa la o prezenta de 30-35 de copii, aveam in grupa doar 5-6 scaune. Asa ca de fiecare data la lectii transportam scaunelele de la mesele de pe hol, la clasa si invers, incercand sa nu avem accidente, si asta timp de patru ani in care nimeni - Primaria, nu ne-a oferit fonduri pentru ele. Apoi cand a venit noua grupa am spus care este situatia si parintii au cumparat fiecare scaunul pentru copil, covor si draperii, iar banii au fost intotdeauna gestionati de parinti: ei i-au strans, ei au cumparat. Ce a fost rau in asta? Ca au putut copiii sa lucreze in conditii mai bune? Doresc un cod de etica pentru invatamant, dar pe cand un cod de etica pentru parlament si guvern? Unde sunt cele mai mari spagi? Stiti cum se spune : vezi mai intai gunoiul din ochiul tau..., sau hotul striga hotul. Mai bine sa ofere fondurile suficiente si sa opreasca goana dupa vrajitoare in invatamant...

0 0

16.01.2014 23:43 AngelicaNeacsu

Colegii mei au punctat foarte bine si sunt intru-totul de acord cu ei. Am intrebari pentru ministri, inspectori si toti cei revoltati de fondul clasei: cati dintre dumnealor merg la serviciu cu imprimanta, computerul si internetul de acasa? Cati fac perfectionare pe banii proprii? Cati au diferite bonusuri si facilitati pentru a fi stimulati sa- si faca treaba? De ce nu sunt trase la raspundere primariile care nu asigura tot ce trebuie?

0 0

17.01.2014 14:57 ginabuzas

Da,si eu am dat bani la scoala ,am cumparat auxiliare, cele mai bune si cele mai scumpe, din salariul meu modest. Am investit in educatia copiilor mei si ai altora, am dus de acasa carti, calculator, hartie... am doua imprimante acasa si le folosesc, am abonament la internet de pe cand la scoala nu era... Nu trebuie sa ne simtim jenati de greselile altora. Noi, in general, facem tot ce trebuie pentru a suplini subfinantarea si lipsa de interes a celor care conduc destinele scolii. Nu va lasati manipulati, cei care puteti veti fi mereu de partea celor care sufera de pe urma minciunilor populiste. Niciodata statul nu va asigura consumabile sau auxiliare...chiar de la gradinita, parintii stiu asta. Ce sa faca profesorii fara manuale, auxiliare, carti de specialitate? Ce calitate va avea educatia? Domnul ministru ar trebui sa le multumeasca parintilor si cadrelor (nu celor despre care se discuta in presa acum) pentru completarea pana la 6% a bugetului educatiei cu resurse proprii.
Astept solutii la probleme, nu lista de probleme. Noi le stim mai bine ca ei. Asteptam legi, reguli clare si respectate in primul rand de ei.

0 0

17.01.2014 20:24 Georgigh

Si eu dau 1000 like-uri d-nei Ioara.Ca de obicei Inspectoratul face LISTE.La asta ne pricepem cel mai bine..............hartogaraie.Si le sesizeaza directorilor...........normal.Eu sunt satula de liste!De ce nu face Inspectoratul "lista" cu MOTIVELE pentru care s-a ajuns la "activitatile care favorizeaza coruptia"?Sau si mai bine de ce nu face Inspectoratul "lista" cu SOLUTII practice si pertinente ca sa nu mai trebuiasca sa desfasuram "activitati care favorizeaza coruptia"?

0 0

17.01.2014 21:06 pantelimonaortansa

Domnule ministru si domni inspectori precum si altii care traiti in sfere inalte si rupti de realitatea romaneasca din invatamant si nu numai,

Cum credeti ca se poate lucra si se cere performanta fara dotari materiale dar nici cu bani de acasa nu e de bine ca e coruptie si spaga?Cum pot sta niste copii la scoala cu doua femei de serviciu pe toata scoala pentru ca posturile sunt blocate si nu se fac angajari?Cum se poate face orice visati dvs.de acolo din ceruri FARA SPRIJIN?Realizati in ce hal am ajuns ca natie?Credeti ca daca avem 3-4 olimpici internationali asa sunt toti copiii?Si aceia s-au pregatit si au plecat tot pe banii lor nu sprijiniti de ministerul invatamantului!La noi in scoli se invata in doua schimburi chiar 3 pt ca nu sunt clase suficiente,cum credeti ca pot invata seara si pana tarziu noaptea niste copii care au programul mai incarcat decat un adult?
Rusine pentru toata bataia de joc si experimentele care se fac pe acest popor!

0 0

17.01.2014 21:08 pantelimonaortansa

Eu as propune ca in fiecare scoala sa se organizeze sedinte si sa vina reprezentanti din minister sa stea de vorba cu parintii!

0 0

17.01.2014 21:39 sportiv

,,Constantin Trăistaru” Mie-mi sună ,,ca dracu” acest nume!Nu știu de ce?
Păi, lista pe care a prezentat-o dl general(sau locotenent ce-o fi ) este ,, încălcată” de slujitorii de rând ai școlilor, mai ales de către învățători ,ori de cei de pe la fantomele de ISJ-uri, care nu prea mai au obiectul muncii!?????? Curaților, ,,ridicați primii piatra” dacă tot sunteți curați! Nu voi ,,pupați piața Independenței”? Nu voi numiți directorii?, Nu voi acceptați clase peste normativ- de ce nu aprobați 2 clase la 25 de elevi,la primar,de ex.? Nu voi ,,triați” gradațiile de merit? Nu voi trimiteți subordonații în teritoriu și toate sunt OK? Nu voi semnați (aprobați) opționale-după nevoi- aveți câte 4 ore de efectuat!?Nu voi țineți documente de transfer (în și din străinătate) ale copiilor?Nu inspectoratele și ministerul ar trebui să asigure fonduri pentru ,,Școala altfel”? Nu voi ar trebui să asigurați manualele școlare adaptate ,,cârpitelor” de programe școlare, pentru a nu mai acuza folosirea auxiliarelor- care, până la urmă tot voi le scoateți prin edituri proprii sau ale apropiaților? Nu voi dotați școlile cu material didactic sau mobilier, selectiv desigur, iar prin alte părți, mai uitate de ,,lume” din 20 în 20 de ani? Nu tot voi aprobați (sau nu) desfășurarea diverselor tipuri de concursuri școlare? Nu tot voi ,,faceți și desfaceți” pe la concursurile de titularizare? Or mai fi ,dar m-am plictisit să scriu degeaba!
Informați-l pe dl ministru (pe o înregistrare, nu scris, că se descurcă mai greu în text)!
P.S. Sunteți siguri că toți directorii au avut cui ce scrie (notițe?)

0 0

18.01.2014 09:33 sandu_irina

traiesc cele mai negre zile din cele 31 ani de invatamant. este o batjocora ceea ce se intampla acum la adresa cadrelor didactice , multi si prosti,cei care ne vedem de serviciul acesta nenorocit.

0 0

18.01.2014 10:22 vieriuaurica

sunt foarte bune toate comentariile dar cui ii pasa?De fapt cele reprosate si puse pe seama cadrelor didactice suplinesc obligatiile statului chipurile cu invatamant "gratuit".Am fost dintotdeauna bataia de joc a conducatorilor pe care i-am si ales unii dintre noi,multi cred ca au fost in scoala elevi cu CES de asta nu pot face nimic bun(sau de satisfacator),rusine,rusine,rusine!O intrebare:cum ati obtinut postul de ministru?dar de inspector?chiar si director?

0 0

18.01.2014 12:51 maria_ianus

SUNT DE ACORD CU COLEGUL CARE SPUNE CA PESTELE DE LA CAP SE-MPUTE, PRIMII CARE GRESESC SUNT EI, GUVERNANTII NOSTRII, PRESEDINTELE TARII, DOMNII PARLAMRNTARI SIMINISTRII CARE SUNT PRIMII CARE NU RESPECTA LEGILE DAR PENTRU EI E MAI SIMPLU SA SPARGA TOATE OALELE IN CAPUL PROFESORILOR. DE CE NU ACORDATI 6% DIN PIB EDUCATIEI, DE CE NU REVIZUITI PROGRAMELE SI NU REINNOITI MANUALEE IAR ATUNCI CAND O FACETI ESTE PENTRU A PROMOVA IN SCOLI LUCRARILE CLIENTELEI DUMNEAVOASTRA, DE CE NU LE DATI COPIILOR TABLETE ASA CUM ATI PROMIS PENTRU A NU MAI FOLOSI CRETA SI BURETE SI PENTRU A NU-I MAI OBLIGA SA CARE IN SPATE GHIOZDANE GRELE, DE CE NE OBLIGATI SA REDACTAM ATATEA DOCUMENTE SI SA NE CHELTUIM BANII PE HARTIE SI PE XEROS? DOMNILOR GUVERNANTI, LASATI-NE SA NE FACEM TREABA LA CATEDRA, LASATI-NE SA NE ALEGEM SINGURI DIRECTORII SI INSPECTORII , NUMITI LA MINISTERUL EDUCATIEI UN OM CARE STIE CE SE INTAMPLA IN SCOALA ROMANEASCA SI NU UN POLITICIAN CARE NU CUNOASTE PROBLEMELE NOASTRE SI CEL MAI IMPORTANT DATI-NE SALARII DECENTE CA SI CEILALTI DASCALI DIN EUROPA PENTRU A NU NE RUSINA IN FATA ELEVILOR NOSTRII CU TINUTA NOASTRA SI O SA VEDETI CE ELEVI BUNI VOM SCOATE

0 0

18.01.2014 18:37 relenagabriela

rusine Ministerului pentru ca din cauza unor "mizerii umane" ne pun pe toti la zid si nu isi asuma responsabilitatea pentru situatia reala a Invatamantului in Romania. Sa fie pedepsiti toti cei care cer bani si ii folosesc in interes personal, dar restul care se lupta sa le fie bine copiilor si sa realizeze o educatie de calitate ce vina au? Aveti dreptate d-nule Ministru suntem niste prosti ca ne-am dedicat acestei meserii, facand totul cu multa pasiune...si am ajuns sa aducem materiale de acasa sau sa le cumparam din banii personali ca Ministerul nu-si permite si parintii nu pot participa ca intra sub incidenta coruptiei, nu?! RUSINE
Noi suntem de vina ca nu ne unim si nu iesim in strada cu totii! Traim vremuri prea grele, dar ar trebui sa ne dam demisia in masa. Nu se poate pentru niste imorali sa fim cu totii blamati.
Cu ce tupeu vorbeste ministru si cei din inspectorate...cand ne trimit auxiliare facute de ispectori sa le cumparam...nu mai este coruptie?
-cand inspectorii primesc diferite atentii sau bani in plic la inspectii...nu mai este coruptie?
-cand desfasurarea unor concursuri cu taxa apar in scrisoarea metodica....nu mai este coruptie?
-cand desfasuram proiecte educationale implementate de minister la nivel national, proiecte ce implica achizitionarea unor caiete de lucru pentru fiecare copil....nu mai este coruptie?
-cand ni impune participarea la cursuri de formare pe banii nostri...nu mai este coruptie?
Sa-mi explice si mie Ministru Educatiei cum sunt cursurile obligatorii pe banii mei?
RUSINE!

0 0

18.01.2014 21:22 floarebernad

Cât de actuale sunt cuvintele lui Eminescu "şcoala va fi scoală când omul va fi om şi statul va fi stat."

0 0

19.01.2014 14:01 ialyna

De cate ori s-or fi dus cei din Minister cu laptop-ul de acasa ca sa prezinte un material angajatilor? De cate ori s-or fi dus cu hartii listate la imprimanta de acasa pentru subalternii lor? De cate ori or fi dat bani pentru incarcarea cartusului la imprimanta de acasa, ca s-o poata pune in slujba institutiei in care lucreaza? De cate ori or fi strabatut calea de acasa la serviciu pe picioare, cu laptop-ul in mana? Cred ca niciodata!!! Au toate aceste materiale pe care le-am numit mai sus la birou, cumparate din banii nostri, ai contribuabililor, bani care ar trebui sa ajunga in scoli pentru a cumpara ce trebuie, nu la birourile lor. In plus, nu se depaseaza pe picioare pana la serviciu, caci au masini luxoase si bani de combustibil... culmea... tot din banii oamenilor! Si ne arata pe noi, cadrele didactice, cu degetul!!! De ce nu arata si cati bani cheltuim noi din salariu pentru a face lectiile mai atractive pentru copii? Pentru ca ei stiu ca in balanta ar cantari muuult mai greu problemele ridicate de noi decat cele ridicate de ei.

0 0

19.01.2014 15:48 AlinaSabina

Stimati colegi ,
Eu cred ca cei care au slujit cu credinta invatamantul si care acum incearca sa limpezeasca aceste ape involburate , nu fac altceva decat sa se mai oboseasca si sa se incarce negativ deoarece si daca ar fi urechile cat un munte , ale celor care ar trebui sa auda , tot nu vor auzi sau nu vor vrea sa auda ce trebuie auzit. Si asta pentru ca nimeni dintre cei care au condus ministerul nostru nu au stiut si nu vor sti niciodata "cu ce se mananca invatamantul".
Era o vorba: "omul potrivit , la locul potrivit!" Dar ma intreb , care om si care loc ? Pentru ca , dupa `89 toti care s-au asezat pe tron au facut REFORME , adica au schimbat unele denumiri asa incat nemuritoarea Marie sa poarte milioane de palarii .Si nu orice fel de palarii....PALARII SPARTE!

0 0

19.01.2014 18:26 mihaelutza882000

Televiziunile sa intre pe acest site si sa transmita opiniei publice toate problemele cu care se confrunta dascalii din invatamant.In fiecare zi se da pe posturile de televiziune cate o stire despre dascali : ca au cerut bani,ca au jignit elevi,ca i-au agresat,etc.Nu am vazut nicio stire despre dascalii care sunt jigniti de elevi,agresati pshic de elevi sau parinti(datorita acestor stiri parintii nu mai au credibilitate in profesori si cred ca ii pot trata ca pe slujitori),tot dascalii vor fi amendati daca insulta elevii,dar lor?lor ce li se intampla?NIMIC...
Referitor la bani de fondul clasei,nu fondul scolii,fondul scolii nici nu se strange....au dreptate colegii care spun ca ministerul nu doteaza scolile ,nu trimit manuale,decat 2-3 exemplare pe nivel,in situatia in care intr-0 scoala sunt mai multe clase pe nivel,iar la orice inspectie cerinta este sa folosesti mijloace moderne de predare,cum mai spuneau unii colegii,manualele nu sunt suficiente pt a aprofunda o lectie,si de aceea este nevoie de auxilare care sa vina in sprijinul elevilor,nu inteleg de ce pe faimoasa "lista" este pentionat programul Scoala dupa scoala,care este un program gratuit pt elevii,iar unele cadre didactice nu au fost platite pt aceasta activitate din octombrie,cu toate ca au fost alocati banii necesari platii,iar acest program se continua ,fara a fi platit.Despre toate aceste lucruri nu se vorbeste pe tv. ,iar din cauza unei singure persoane trebuie sa suferim toti.

0 0

19.01.2014 19:04 antonelacaprar

Putem sa le trimitem noi problemele cu care ne confruntam: stiri@antena3.ro

0 0

19.01.2014 19:26 beraura

De acord cu toti cei care au comentat pana acum. Insa nimeni nu a pomenit de activitaíle extrascolare pe care trebuie sa le facem periodic. Intre acestea intra si excursiile, vizitele la muzee, vizionari de spctacole de teatru, circ, tabere...care costa pentru ca nimeni nu ne primeste gratuit. Cum sa le mai facem? Pai nu le mai facem! Scoala atfel va fi si ea o saptamana de ore in scoala, in sala de clasa pentru ca nu mai putem sa organizam nimic in afara ei. E usor sa ceri, e usor sa impui profesorilor sa faca atatea, fara macar sa te gandesti cum si cu ce se poate face! Daca tot nu finanateaza invatamantul, macar sa aiba bunul simt sa aprecieze eforturile noastre de a face fata cu ce avem si cum putem exigentelor lor si ale parintilor. Toata lumea vrea ceva de la noi. Noi nu vrem decat un pic de respect pentru faptul ca v-am pus creionul in mana, domnilor guvernanti, inspectori si parinti! CAT MAI DUREAZA CAMPANIA DE DEFAIMARE A PROFESORILOR? Atata timp cat nu ne respectati, nu mai cereti nimic de la NOI!

0 0

19.01.2014 20:16 letnadia

De acord cu tot ce s-a scris până acum însă dragi colegi până vor mai exista colegi care vor demonstra pe la simpozioane și în alte locuri cât de zeloși sunt, și ne arată cum cu investiții 0 se pot face cele mai super activități cei de sus nu vor vrea să vadă adevărul. Dar eu nu voi mai merge cu nimic de acasă, nu voi mai convinge părinții să doteze cu nimic, nu o să mai cumpăr nici o carte, nu o să mai particip la cursuri plătite și nici la concursuri ccu bani. DACĂ AM FACE TOȚI LA FEL, OARE CE s-ar alege cu publicațiile de specialitate sau cu cursurile la care nu se mai înscrie nimeni, ce se va întâmpla cu concursurile și publicațiile avizate fără să mai vândă nimic. CU SIGURANȚĂ SE VA SCHIMBA CEVA! SĂ LUĂM ATITUDINE!

0 0

19.01.2014 22:14 eva_maghiar

Printre „activitățile care favorizează creșterea vulnerabilității faptelor de corupție în sistemul de învățământ” se găsește și aliniatul „concursuri cu plată”, cu precizarea că asociațiile de părinți își pot asuma responsabilitatea susținerii acestora.Dar dacă se pune problema acestor concursuri, de ce se mai organizează? Cine aprobă aceste concursuri? Nu tot ministerul? Și în vistieria cui intră acești bani, care nu sunt puțini? Și cine se folosește de ei, că în sistem nu ajung. Prețul unui concurs de matematică a ajuns la 20 de lei, bani pentru care elevul primește revista și, până anul trecut și un creion( anul acesta a fost criză la creioane). Nu tot cei de sus îi ademenesc pe profesori să înscrie cât mai mulți elevi cu tentația unei excursii în străinatate dacă au mai mulți copii? Unii au putut fi încurajați s-o facă, dar sunt convinsă că foarte puțini au mușcat momeala. Ce se vor face onorați conducători ai acestor concursuri dacă noi, dascălii, nu îi mai înscriem pe copii? Eu una, sigurat nu voi mai anunța elevii despre nici un concurs cu plată!!! Să nu mai spun că anul acesta s-au grăbit s-o organizeze în noiembrie, când abia am intrat în materie! Poate știau că va începe Cruciada....

0 0

20.01.2014 16:34 Elenaiuliana

Pe adresa stirilor de la antena 3 am scris eu.Nici o reactie.Pentru ca NU SE FACE AUDIENTA CU ADEVARUL

0 0

21.01.2014 16:45 cristinaelenarosu

Asist cu neplăcere şi jenă la campania care se desfăşoară acum în presă contra învăţătorilor şi profesorilor, de fapt contra învăţământului românesc. Avem noi românii un stil deosebit de a ne denigra. Nu neg că sunt cadre didactice care fac totul şi poate mai mult decât ceea ce a apărut în presă, dar ştiu şi că sunt cadre didactice care îşi fac meseria cu drag şi dedicaţie. Ştiu că avem învăţători şi profesori care fac onoare acestei meserii.
Acum mă întreb şi eu de ce la ştiri nu se prezintă şi oameni de onoare ai sistemului de învăţământ?
De ce nu se spune cum învăţătorii vin cu bani din propriul salariu pentru a pregăti fişe de lucru elevilor pentru că aceştia nu au caiete şi manuale actualizate?
De ce nu se spune că învăţătorul intră la început de an într-o sală de clasă cu pereţii goi pe care trebuie să îi amenajeze din propriul salariu? Ştie cineva ce înseamnă această amenajare? Vă spun eu: panouri polistiren, hârtie pentru îmbrăcarea panourilor, materiale scoase la xerox, imagini pentru afişare pe panouri etc. Toate acestea din propriul buzunar. ( Stiu ca pe mine m-a costat pavoazarea salii de clasa la inceput de an cand am inceput cu clasa pregatitoare 150 lei)
Şi în timpul anului cu ce ar trebui să se lucreze la clasă? Mi-am cumpărat numărătoare pentru clasă din banii mei: 45 de lei. Mă uitam pe un site să îmi cumpăr riglete pentru matematică. Cu ce bani? Tot cu ai mei? La clasa pregătitoare şi clasa I nu există manuale. Cine ar trebui să le cumpere? Tot eu din salariul meu? O fişă de lucru, o fişă de colorat, o carte de colorat: cine să le cumpere?
Şi dacă nu le fac, ce mai spun părinţii atunci? Că sunt un învăţător prost, care nu se ocupă de clasă, care nu lucrează cu copiii. Ce va spune un inspector care vine şi nu găşeşte clasa amenajată şi vede că nu foloseşti niciun material didactic la clasă?
În fişa de evaluare anuală a cadrului didactic se punctează activităţile extraşcolare, lucrul cu materiale multimedia. Cu ce? De unde?
Câţi din cei care stiu sa arunce cu noroi vin cu materiale cumpărate din propriul buzunar pentru a munci la serviciu? Învăţătorii, DA. Pentru planificări şi proiecte de lecţie, topuri întregi de coli din propriul buzunar, pixuri pentru corectat fişe şi caiete tot din salariul lor, procese verbale peste procese verbale pentru orice activitate, din salariul lor, poze pentru a dovedi activităţile ... aţi ghicit, tot din salariul lor. De ce sunt obligat sa am un aparat foto si sa aduc poze pentru a dovedi ca am desfasurat o activitate? Si totul pe banii mei.
Îmi pare rău că nu se prezintă şi ceea ce fac bun cadrele didactice, ci doar se aduc în atenţie lucrurile negative. Ne mai plângem că ne pleacă oamenii de valoare, elevii de valoare. Cum să nu o facă dacă se prezintă o problemă punctuală ca o boală generalizată?
Întâi ar trebui să se verifice ce există în toate şcolile din ţară şi apoi să se acuze. La anumite reportaje se dau imagini reprezentative din şcoli de top, cu mobilier modern, cu tablă magnetică şi videoproiector. Aţi căutat să vedeţi în câte şcoli se fac clase simultane, în cazuri fericite doar două clase în aceeaşi sală? Se cere învăţământ de calitate. Cum să se facă aşa ceva când există sistemul simultan, când clasele sunt supraaglomerate, când baza materială este aproape inexistentă? De ce nu amintiţi de aceste lucruri? De ce părinţii nu fac plângeri despre aceste lucruri atunci când li se cer bani pentru dulapuri, imprimante etc.?
Sunt de acord că trebuie blamaţi cei care cer bani de cadouri personale sau care îi ameninţă pe cei care nu pot da bani pentru diverse lucruri şi mă declar de acord să fie pedepsiţi. Dar de aici pană la a acuza o intreagă breaslă ca fiind "spăgari" mi se pare inadmisibil.
Şi eu am trimis această scrisoare pe adresa stirilor televiziunii romane. Si este adevarat, cu adevarul nu se face audienta.

0 0

21.01.2014 17:43 antonelacaprar

Dar, ce parere aveti despre aceasta scrisoare?

Sunt obligati invatatorii din scoli, la cererea parintilor, sa isi inregistreze PFA, doar ca sa faca program prelungit? E corect asa?

Adresată: domnului Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale

Întocmită de către: Aurelia Cristea, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ, Colegiul uninominal nr. 3

Obiectul întrebării: Obligarea profesorilor din numeroase şcoli să îşi înregistreze PFA pentru a putea organiza activităţi de tip Şcoala după şcoală

Stimate domnule ministru,

Mai multe cadre didactice mi-au adus la cunoştinţă o situaţie care le creează probleme în desfăşurarea activităţilor meditare a copiilor, în programe de tip Şcoala după şcoală (afterschool). Astfel, potrivit mesajelor primite, deşi există un cadru legal creat pentru desfăşurarea acestor activităţi (Legea Educaţiei Naţionale 1/2011) şi impozitarea veniturilor obţinute din acestea, există şcoli în care aceste prevederi nu sunt respectate.

Mă refer aici la acele şcoli care nu au înregistrate, conform legii, programe Şcoala după şcoală, şi totuşi organizează activităţi în sistem de semiinternat, obligând cadrele didactice care participă la programe să se înregistreze ca Persoane Fizice Autorizate (PFA) pentru a putea încasa retribuţii în urma activităţilor efectuate.

Aceştia mi-au adus la cunoştinţă că în acest fel le sunt periclitate atât veniturile obţinute din această activitate, cât şi propriul statut în raport cu şcoala şi elevii. În acest context, doresc să vă întreb, domnule ministru, dacă obligaţia de a se înregistra ca PFA este o practică sugerată sau reglementată de către Ministerul Educaţiei Naţionale. În caz contrar, vă rog să precizaţi care este soluţia pe care Ministerul o recomandă înspre implementare în aceste cazuri specifice. De asemenea, vă rog să-mi transmiteţi dacă Ministerul pe care îl conduceţi are un plan strategic de promovare şi dezvoltare a programelor de tip Şcoala după şcoală, etapizat, în tot mai multe şcoli din România.

Vă mulţumesc!

Solicit răspuns scris.

Bucureşti, 4 decembrie, 2013

- See more at: http://www.aureliacristea.ro/obligarea-profesorilor-din-numeroase-scoli-sa-isi-inregistreze-pfa-pentru-a-putea-organiza-activitati-de-tip-scoala-dupa-scoala/#sthash.2fdnw6OL.dpuf

0 0

21.01.2014 17:55 sportiv

Probabil încă mai așteaptă răspunsul dna deputat?

0 0

21.01.2014 18:04 antonelacaprar

Se pare ca inca asteapta. Nu mi se pare normal ca invatatorii sa fie presati sa se inregistreze PFA, pentru astfel de activitati.

Cred ca trebuie sa ne tinem demnitatea de profesori.

0 0

22.01.2014 17:56 ginava

Nu asigura nici primaria, nici scoala necesarul pentru un invatamant la standarde inalte
In aceste conditii CALITATEA ÎN EDUCAȚIE = 0
Oare parintii asta doresc pentru copii lor?

0 0

23.01.2014 11:43 magghyc

Curat Kafka. Daca nu e atent, domnul Pricopie o sa ramana fara angajati. Adica, daca imi creste nivelul de stres si cel de umilinte pana la nivelul unui job la privat, dar sunt platita cu 20% din ce as putea castiga acolo, de ce sa stau in scoala? Vocatie, vocatie, dar cred ca totul are o limita...

0 0

23.01.2014 22:21 cam_elia

Sunt de acord cu ceea ce colegii mei au scris mai sus. O singura precizare: oare programul Scoala dupa Scoala nu se face tot la insistentele parintilor care vin la d-na invatatoare si spun ca nu au cu cine sa-i lase si ca ar fi mai bine (sunt si supravegheati si invata, acasa nu mai au teme etc) ca ea sa stea cu ei dupa program?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN