Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manualul Intuitext de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VII-a: O abordare inovativă a învăţării

Manualul Intuitext de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VII-a se distinge ca o resursă didactică inovatoare, proiectată să răspundă nevoilor educaționale contemporane.

Făcut cu drag, de oameni care vin cu drag la şcoală”, după cum afirmă autoarea Mirela Dragomir, acest manual este mai mult decât un simplu instrument de predare; este o poartă către o experiență de învățare profundă și personală pentru elevi.

Abordarea manualului este centrată pe elev, tratându-l ca pe un participant activ în procesul de învățare. Elevii sunt încurajați să citească, să scrie și să discute despre textele literare, implicându-se astfel direct în construirea și înțelegerea cunoștințelor.

Manualul este structurat în 7 unități de învățare, fiecare abordând conținuturile din domeniile: comunicare, literatură și limbă, fiecare unitate de învățare cuprinzând lecții de PREDARE, de RECAPITULARE, de EVALUARE. Această structură permite o explorare detaliată a fiecărui subiect, astfel elevii dobândesc o înțelegere profundă și aplicabilă a materiei.

Strategia didactică propusă pentru fiecare lecţie de predare cuprinde următoarele etape:

  • Amintește-ți! – face referire la concepte/noțiuni studiate în anii anteriori punându-le într-un context ludic/interdisciplinar/din viața cotidiană a copilului.

  • Descoperă! – o serie de exerciții/situații problematice, din care elevul sa desprindă/găsească informația nouă, printr-un efort personal.

  • Important – prezintă informații noi (idei, definitii etc.) concis, cât se poate de vizual și cu exemple, astfel încât să fie ușor înțelese și reținute de către elev.

  • Exersează! – solicită elevului să aplice ceea ce a învățat.

  • Explorează lumea textului! – conține activități care ajută elevii să înțeleagă textul. Descoperă orizontul textului! – conține exerciții care pregătesc elevii pentru a intra în lumea literaturii.

  • Experimentează dincolo de text! – conține sarcini pentru a căror rezolvare elevul se folosește de creativitate.

  • Folosește-ți creativitatea! – conține sarcini ce verifică capacitatea elevului de a folosi achizițiile anterioare.

Şi urmatoarele secțiuni suplimentare:

  • Joc – aduce un plus de exersare a cunoștințelor în mod ludic.
  • Portofoliu – apare ca formă alternativă de evaluare. Este însoțit întotdeauna de indicații pentru autoevaluare.
  • Proiect – este prezent ca activitate complexă la anumite unități de învățare. Este însoțit întotdeauna de indicații pentru autoevaluare sau interevaluare.
  • Investigație – invită elevii la a cerceta o situaţie urmând instrucțiunile date.
  • Auotevaluare – elevii îşi apreciază propriile rezultatele şi identifică dificultățile întâmpinate.
  • Observ! – elevii pot aprecia ceea ce au lucrat și cum s-au comportat.

Versiunea digitală a manualului aduce o nouă dimensiune învățării, combinând elementele tradiționale ale versiunii tipărite cu tehnologia modernă.

Incluzând 98 de imagini, 56 de animații și filme, și 23 de jocuri, simulări, experimente, exerciții şi rezolvări de probleme, versiunea digitală este o resursă interactivă care îmbogățește experiența educațională a elevilor, făcând învățarea mai captivantă și mai eficientă.

De ce să optaţi pentru manualul de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VII-a de la Intuitext

Florentina Sâmihăian, în lucrarea sa "O didactică a limbii și literaturii române - Provocări actuale pentru profesori și elevi", evidențiază importanța selecției unui manual care să corespundă nevoilor specifice ale elevilor și să promoveze un demers didactic activ-participativ.

Aceasta subliniază că manualele trebuie să fie în concordanță cu programa școlară, să fie accesibile și atractive pentru elevi și să utilizeze metode de predare care stimulează gândirea creativă și autonomia elevilor.

Manualul Intuitext de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VII-a îndeplinește aceste criterii și merge chiar mai departe, oferind o selecție riguroasă de texte literare care sunt nu doar educative, ci și captivante. Peste 87% dintre elevii care au utilizat manualele Intuitext au considerat lecturile propuse ca fiind atractive și plăcute, ceea ce demonstrează eficacitatea sa în stimularea interesului pentru literatură.

În concluzie, manualul Intuitext de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VII-a reprezintă un pas înainte în educația literară, oferind o experiență de învățare adaptată nevoilor și intereselor elevilor de astăzi.

RĂSFOIŢI AICI MANUALUL DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU CLASA a VII-a DE LA INTUITEXT!

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 03.07.2024 09:00 | 152 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 16 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

3 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN