Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministerul Educaţiei vrea să afle care sunt documentele inutile care vă complică munca

În cadrul campaniei de debirocratizare „Tu faci lista scurtă!”, primul pas presupune completarea de către cadrele didactice a unui chestionar, care va fi disponibil pe site-ul ministerului în perioada 18 noiembrie 2011-15 ianuarie 2012.

Profesorii pot să bifeze căsuţa „util” sau „inutil” din dreptul fiecarui document din listă. Persoanele care completează chestionarul nu trebuie să menţioneze şcoala la care predau sau numele.

„Ne dorim ca fiecare dascăl să spună răspicat ce anume consideră necesar. Vrem să știm ce documente apreciază dascălii ca fiind utile în munca lor de zi cu zi și ce consideră balast. Tot ce este inutil trebuie să dispară! Dar ceea ce convenim în urma acestei consultări ca fiind benefic pentru îmbunătățirea activității la clasă va trebui să fie asumat de fiecare dascăl", a declarat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Răspunsurile şi propunerile cadrelor didactice vor sta la baza deciziilor privind reducerea timpului alocat pentru redactarea sau completarea documentelor.

Puteţi răspunde la întrebările din chestionar dând click aici.

De asemenea, vă rugăm să precizaţi şi în comentarii care sunt documentele care încarcă inutil munca la catedră, din punctul dumneavoastră de vedere.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 22.11.2011 14:02 | 7874 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (37)

0 0

22.11.2011 14:56 kyky3

ce ne complica munca? Asa zisa "hârţogăria", actele ...

0 0

22.11.2011 15:41 leuxyz

aha ! si pentru asta mai e necesar sa completam un formular fie chiar electronic? dar onor ministerul nu stie ce e in plus? cand vin e aracipul si alte comitii nu se plictisesc sa linga hartii? nu vad ce e in plus? ca tot colegi de-ai nostri-s. sau ma insel.

0 0

22.11.2011 15:47 leuxyz

Am citit chestionarul. Sa inteleg ca ministerul stie ca noi scriem doar atatea hartii?

0 0

22.11.2011 16:44 marelefix

Inca nu am citit chestionarul, dar vad ca pe toata lumea deranjeaza initiativa. In loc sa criticam atat mai bine ne-am da o mana de ajutor ca poate...cine stie!

0 0

22.11.2011 19:58 ecanina

Astazi am vazut si eu chestionarul Urmeaza sa fim evaluati de o comisie ARACIP si, ca sa fie totul bine, pur si simplu ne ingropam in hartii. In chestionarul cu pricina sunt indicate cel mult 10 documente solicitate de ARACIP. Si totusi, noi "ne ingropam in hartii", dupa cum scriam, nu de aiuriti ce suntem, ci pentru ca aceasta comisie ARACIP ni le va solicita. De unde stim? De la colegii din scolile care au fost deja evaluate si dintr-o brosura in care sunt mentionate toate documentele necesare (sigur sunt cel putin 50!). Asadar, asa-zisa consultare a profesorilor e doar ipocrizie, ca intotdeauna cand a fost vorba despre asa ceva.

0 0

22.11.2011 20:07 mariagrad77

Documentele pe care orice profesor ar trebui sa le aiba sunt planificarile calendaristice si...rezultatele elevilor.E important ce are copilul in cap,nu doar in portofolii...

0 0

22.11.2011 22:33 felixmunteanu

Oamneni buni, hai s-o incercam si pe asta fara sa ne plangem! Pana acum ne-am plans ca, la cercurile pedagogice, am facut propuneri peste propuneri despre care n-am stiut niciodata daca au ajuns la minister sau daca au ramas la nivel de proces-verbal. Acum ni se propune sa scriem direct. Hai s-o facem!
Scrieti si aici pareri, nu pentru a ne influenta unii pe altii, ci pentru a schimba idei, pentru a vedea care sunt problemele comune.
Eu, de pilda, am scris despre proiectarea unitatilor de invatare pe care o vad inutila (am votat util pentru ca era impreuna cu planificarea anuala, dar am scris la comentarii). Eu prefer sa lucrez zilnic facand sau cautand fise de lucru si materiale pentru a doua zi decat sa scriu niste stereotipii gen "exercitii de ...", "evaluare frontala" s.a. Cand vad zeci de pagini scrise de unii "didactici", ma ingrozesc.
Scrieti despre inutilitatea completarea in condica de prezenta, in detaliu, cand, de fapt, conteaza ca ai facut ora nu ce ai facut. Sunt pline condicile de "exercitii aplicative". Oare nu e asta un indicator al inutilitatii lor?

0 0

22.11.2011 23:19 felixmunteanu

Erata:
inutilitatea completarii condicii

0 0

22.11.2011 23:20 constantin_obreja

Scrieti, completati, comentati, faceti ce vreti dar vi se vor cere tot ceea ce vor ei! Inutilitatile noaste sunt sursa si dovada existentei lor! Cineva a spus frumos: "elevii sa stie carte" si asta e de ajuns! Am spus 'frumos' nu si 'corect'! Azi nu se mai cere stiinta de carte ci justificarea implinirii acestui deziderat, justificare dovedita prin materiale care sa demonstreze oricarui ratacit prin diverse organe de control ca tu ai realizat ceea ce el niciodata nu s-ar fi gandit ca poate face dar stie sa aprecieze ca fiind, totusi, un pas mic pentru .... . Revin la 'elevii sa stie carte" si ma intreb (asta m-a invatat nepotul meu de 2-3 ani, de ce nu precizez varsta, e pentru ca nu mai stiu de cand a inceput sa se tot intrebe si sa intrebe: De ce, bunicule?) la fel ca si el: de ce elevii trebuie sa stie carte? Cati absolventi cu medii mari au premiat guvernantii nostri si le-au oferit locuri de munca pe masura posibilitatilor lor? Marele basescu impreuna cu simbiotul lui, boc, ajutati de ratacitul funeriu, indeamna pe cei care mai pot face ceva sa plece! Da, domnilor colegi, asta facem: PREGATIM FORTA DE MUNCA PENTRU ALTII! Ei, cu cativa euro, acordand diverse ajutoare nu fac altceva decat sa-si pregateasca viitorii lucratori pentru bunastarea lor! 'ARACET-ul' este unul dintre exemple! (preluare dintr-o reclama). Scrieti hartii pentru orice si declarati ca sunt utile! Am fost vizitati de ARACET si am vazut colegi care-si aduceau plase de bibliorafturi; am crezut ca s-a anuntat un cataclism si lumea se muta! Eu m-am dus la fel ca si pana atunci dar, intotdeauna exista si un dar!, am avertizat directorii ca orice evaluator de orice fel imi va cere ceva va trebui sa-mi dovedeasca ca el insusi a facut ceva. Acesta era primul pas; al doilea era comparatia intre mine si el, intre realizarile, implinirile profesionale ale fiecaruia si, doar in final, cautarea in .... multitudinea de hartii daca exista atestatul ca m-am nascut ... viu!
Un dascal serios isi stie meseria si si-o practica fara a fi nevoie sa-si scrie memoriile pe fractiuni de secunda! Ideea d-lui Oprea pare buna dar .. nu-i decat o minciuna! Eu i-as da afara pe toti cei care pot minti ca fac reforma atat timp cat schimba legi, programe, structuri de an etc. fara a schimba macar manualele scolare! Schimbam doar tamplaria de stejar cu geamuri de plastic! E o forma de reforma!
Numai bine,

0 0

23.11.2011 19:24 luminita-m

Nu sunt o nostalgica dar imi amintesc cum inainte de revolutie singurele documente erau planificarea calendaristica si condica de prezenta,aveai atat de mult timp sa fii alaturi de copii si sa lucrezi impreuna cu ei pentru ca pana la urma aceasta e menirea noastra:sa fim cat mai mult timp alaturi de copii,in mijlocul lor indiferent ca suntem in clasa sau in afara ei. Reforma?Plagiem sistemul de invatamant occidental dar oare suntem pregatiti pentru a-l implementa?Sunt pregatiti parintii carora saracia nu le permite sa-si lase copiii la scoala?Este pregatit sistemul romanesc de invatamant care nu ofera locuri suficiente in gradinitele noastre suprapopulate?Treziti-va domnilor guvernanti cu idei nerealiste,coborati cu picioarele pe pamant si vedeti odata "gradul de descompunere in care am ajuns"!Nu ne mai obligati sa va cumparam auxiliare cu numele vostru pe ele,depolitizati invatamantul,renuntati la pile si spăgi pentru gradatii de merit nemeritate si poate ca nu e prea tarziu ca invatamantul romanesc sa redevina ce a fost odata:CALITATE,VALOARE!Sa traiti"bine" si sa nu va pierdeti speranta, eu inca mai sper!

0 0

23.11.2011 20:12 felixmunteanu

Asa e, doamna Luminita! Condica si planificarea era mai mult decat suficient, dar nu prostia de "planificare a unitatilor de invatare".

0 0

23.11.2011 20:12 felixmunteanu

erau

0 0

23.11.2011 21:04 iosga

Sunt sefa comisiei metodice a invatatorilor la noi in scoala si am ajuns sa nu mai am timp sa-mi fac treaba la clasa. Alerg de la o colega la alta dupa cate un set de hartii, poze, chestionare s.a.m d. Pauzele sunt la mine ora de educatie fizica contra cronometru ca sa nu intru dupa sunetul clopotelului. Acasa cand ajung tot la hartii lucrez... si nu numai ce e in lista de la MECTS. Am trecut si prin controlul ARACIP si n-am dormit vre-o patru nopti pantru ca oricat as fi incercat tot nu reuseam sa le fac pe toate. Si acum am deschis calculatorul pentru o alta hartie. Se apropie sfarsitul de luna si deja am de multiplicat de 2,3,4 ori, pentru fiecare dosar anumite hartii. Mai nou, trebuie sa transmit si sefei de cerc pedagogic unele din materiale. Cred ca colegele mele ma considera deja o ciudatenie... asta ca sa vorbesc frumos. Deja am reactii asemanatoare calculatorului supraincarcat: uit, amestec, ma blochez... si asta doar pentru ca chiar doresc sa fac treaba buna si la clasa si sa nu-mi dezamagesc scoala, copiii, parintii. De familia mea ca sa mai zic... S-au dus de mult cele 8 ore de lucru zilnic! Pare ca ma lamentez dar e adevarul si numai adevarul. N-am vrut sa raspund la acel chestionar, doar sa vad ce contine. Era suficient sa am o planificare si sa fiu lasata sa-mi planific (nu cu proiecte, sunt suficiente niste schite cu ce vrei sa lucrezi cu elevii) ca sa ai timp de materialele care urmeaza sa le lucrezi a doua zi cu elevii (apropo, stie cineva cati bani primim de la MECTS pentru confectionarea materialelod didactice?).

0 0

24.11.2011 14:33 katoka59

Nu am completat,,chestionarul",nu are sens!Se cere tot ce le trece prin minte.Unii nu au lucrat la catedră.Din acest motiv născocesc fel de fel de ,,proiecte!?,,Oare, elevii noştri vor fi mai pregătiţi dacă noi avem un biblioraft cu 4-5 dosare?Dar totul este în zadar.Nu ne ascultă nimeni.Nu are rost să ne enervăm.

0 0

24.11.2011 16:44 delia_bio

Cei din minister si-au batut joc de noi si isi bat joc in continuare. Domnilor dvs chiar nu stiti ce acte ne cereti? Nu stiti care acte sunt necesare si care nu? Normal ca nu stiti! Nu aveti nici cea mai vaga idee in ce consta munca unui dascal. Dvs doar cereti statistica si tot felul de portofolii, etc, etc iar noi nu mai avem timp nici sa ne desfasuram munca la catedra.Familia e complet neglijata. Ne trimiteti la tot felul de cursuri de perfectionare care sunt, de fapt o pierdere de timp si bani, important e ca va intra dvs banii in buzunar. Iar noi suntem mai putin respectati decat un maturator de strada, despre salariu ce sa mai vorbim!
Acesta e doar inceputul sfarsitului Invatamantului nostru. Va multumim! Sa traiti bine! CA SI NOI

0 0

24.11.2011 17:16 caras_v

Am citit titlul si m-am bucurat enorm, in sfarsit se termina calvarul, de cand am inceput scoala sunt inconjurata de hartii. Mi-a trecut apoi cand am citit chestionarul si mi-a venit sa-l invoc, asemeni marelui Eminescu, pe Vlad Tepes. Mi se pare ca fiecare intrebare ar avea nevoie de comentarii, completari. Dintre documentele enumerate nu pot zice ca sunt multe inutile, insa completarea si intocmirea lor iti ia din timpul in care te poti pregati in mod real pentru munca la clasa, sa nu mai spun ca sunt colegi care le dau elevilor de copiat, de rezolvat execitii, sa faca orice altceva, in liniste, sa nu-i "deranjeze" de la hartii Si eu am impresia ca e inceputul sfarsitului, in fiecare zi ma intreb "mai mult de-atat se poate?", realitatea imi arata ca da. Cred ca, din pacate, invatamantul in Romania merge constant in jos, sper sa atingem curand maximul regresiunii noastre si sa ne dezmeticim.

0 0

24.11.2011 18:33 kovacsstefi

"Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca. Si nu sunt sigur in legatura cu primul". Albert Einste

0 0

24.11.2011 18:34 alexandrubt13

at trebui sa terminam si cu acele comisii metodice pe scoala comuna si zonale pe obiacte si mai ales sa se desf sambata si duminica

0 0

24.11.2011 18:40 SanditaGaceu

Sa completam! Probabil nu ne va auzi nimeni nici acum. E o formalitate. Dar daca nu ne-am deranjat sa iesim in strada...sa incercam macar varianta aceasta!

0 0

25.11.2011 07:39 AnaGombos

Eu am completat chestionarul, irelevant dupa umila mea parere, acolo nefiind trecute toate situatiile statistice, tabele si tabelase, procese-verbale si o multime de hartzogaraie care ne complica existenta. In loc sa ne ocupam de munca la catedra, de predarea propriu-zisa, ne adancim pe zi ce trece in mai multa birocratie. Cred ca mai eficient decat completarea chestionarului ar fi constituirea unei petitii online impotriva completarii atator hartii inutile pe care s-o semnam toti si pe care s-o inaintam la MECTS.

0 0

25.11.2011 18:34 lupescu

Este foarte bine că cineva s-a gândit la acest lucru.Bine ar fi să se rezolve ceva .Toată lumea ştie că ne îngropăm inutil în hărtii ..În alte ţări ,dascălii, care au salarii de zece ori poate mai mari ,intră la clasă numai cu planificări şi acelea editate de minister,dar nu ca cele postate pentru noi în toamna acestui an...Am fost educaţi să realizăm tot ce se cere ,mai ales că unii sunt plini de exces de zel...Categoric , hărtiile nu cresc calitatea muncii ,ci lucrul temeinic şi consecvent cu elevii.Nu ne lamentăm, dar ..."nu vedem pădurea din cauza copacilor"!

0 0

25.11.2011 23:03 minimarinica

Ăştia din minister, ori sunt proşti, ori se prefac! Eu cred în prima variantă. Ei ne cred pe noi proşti (şi după câte răbdăm...cam au dreptate!)

Este culmea neruşinării să ne întrebe ce documente ne pun inspectoratele să completăm. Nu tot de la ei sunt indicaţiile?
Consider că acest chestionar este făcut, doar ca acei care au ajuns să terorireze personalul din învăţământ (a se citi- cei din minister) să poată declara mai târziu că la cererea cadrelor didactice s-a constatat că este necesar a se completa încă "n" hârţoage.
Cine poate demonstra că nu e aşa?
Dacă se doreşte transparenţă. să se facă acest chestionar public, cu toate răspunsurile date de către profesori. Probabil că aşa ar începe într-adevăr o reformă în învăţământul românesc! (prima adevărată de la comunism încoace).
de ce nu se face acest

0 0

26.11.2011 17:12 doinamihai

si eu cred ca cercurile pedagogice si comisiile metodice sunt de prisos deoarece nu se mai tin lectii demonstrative ci se citeste tema luata de pe internet.

0 0

26.11.2011 21:29 coj61

Cercurile pedagogice si comisiile metodice nu cred ca sunt de prisos . Abia aici ne putem intalni mai multi, putem schimba pareri, putem invata unii de la altii . Modalitatea de organizare depinde si de noi . Ultimele activitati la care am participat au fost lectii demostrative. Dar am exprimat aceasta optiune si a fost posibil . In ceea ce priveste chestionarul mai sus amintit cred ca trebuie sa ne implicam, sa-l completam cu toata seriozitatea si sa facem comentarii . Si eu am auzit ca ARACIP-ul, in cea mai mare parte a controlului verifica hartii, uneori sunt chiar nervosi reprezentantii , iar activitatea la clasa este vericata acolo vre-un sfert de ora .Dar mai cred ca si noi ar trebui sa fim mai indrazneti in fata lor, sa le spunem parerea si sa-i invitam sa ne vada la activitatile cu elevii. In nici un caz nu trebuie sa tremuram cand vine cate o inspectie, sa fim demni, sa ne aparam aceste pareri, principii, pe care le facem cunoscute aici .D

0 0

26.11.2011 21:34 coj61

Daca muncim, trebuie sa ne pricepem sa si aratam acest lucru . Dar sa o facem cu demnitate.

0 0

27.11.2011 00:19 constantin_obreja

Stimati 'colegi', nu uitati ca poate cineva chiar va citi ceea ce scrieti si, in consecinta, straduiti-va sa scrieti intr-o limba recunoscuta oficial! Pana cand nu ne vom invata noi insine sa ne prezentam cu sau fara hartii (!), scrisul ne tradeaza iar despre idei nu mai vorbesc! Uneori ma mir de ceea ce citesc si nu-mi dau sema daca au fost scrise de dascali sau de elevi care se pregatesc pentru examenul de corigenta! Toti mai facem 'gerseli', dar exista o limita, macar in formularea ideilor! Nu ma gandesc decat la o initiativa a celor din minister de a ne cere cate o compunere pe o tema data aleatoriu si din care sa extraga 'perle' numai bune de aruncat la tomberon! Numai bine,

0 0

27.11.2011 10:25 fraguta

Sunt foarte multe hartii care nu folosesc la nimic si apoi noi trebuie sa economisim hatia ,asa ii invatam pe elevii nostri si tocmai noi consumam tone de hartie............Munca la clasa trebuie sa primeze ,acolo se vad rezultattele ! Dar azi esti buni daca ai dosarul cat mai gros! Altceva nu mai conteaza!

0 0

27.11.2011 10:52 ardeleanca_1

bun gasit !!
am fost tare incantata cand am auzit de acest sondaj;dar dezamagirea este pe masura incantarii initiale!Sunt director la o foarte mica scoala rurala;nu vreti sa stiti cate tone de hartii am de facut, atat eu cat si colega care se ocupa de secretariat !!!!de abia terminam cu o hartie,aproape imediat "vine" altceva de facut pe forumul ISJ ; nu mai am timp de ore asa cum trebuie, nu mai zic de dosarul meu ,cu toate materialele pe care obisnuiesc sa leadun (chiar daca am peste 25 de ani la catedra, incerc sa tin pasul cu noutatile an de an - predau biologie);iar ca bonus: lau colectiv de nici 15 oameni,miliooane de comisii metodice si de alt fel, OBLIGATORII !!! Si, asa cum au notat si alti colegi, daca ai hartii, chiar s-a efectuat si acea activitate !!!Daca printre cititori sunt si colegi care au facut sau fac parte din comisia CEAC,cred ca imi vor da dreptate :o "inventie" mai inutila si stupida nici ca se putea!!!!
O,Doamne,de ce simplu ,cand se poate complicat???
Va doresc ,tuturor, din tot sufletul,putere de munca si sanatate.

0 0

27.11.2011 18:13 dany-t

sa ne lase sa ne facem munca la clasa doar cu planificarea materiei, sa ne mai dea fonduri pentru materiale didactice ca ne-au taiat din salarii si nu mai avem cu ce supravietui daca tot din buzunar ne cumparam materiale, sa restranga libertatea si democratia prost inteleasa de parinti si copii, sa ne mai scuteasca de tot felul de hartii de completat ...cum e acum cu acele dosare de echivalare a competentelor...tot hartii ...

0 0

27.11.2011 20:44 ioara

Acest sondaj face parte din capitolul ”glume”? Doamna ”ardeleanca”, sunt în asentimentul dumneavoastră.

0 0

27.11.2011 21:16 andreeatam

unde este sondajul

0 0

28.11.2011 19:35 mia2123

Am spus-o şi mulţi colegi au luat-o drept glumă: o să ne înecăm în hârtii...păcat de dăruirea şi adevărata chemare a unora dintre noi pentru aceasta dumnezeiască profesie şi mai păcat de copiii pentru care nu mai avem timp...de atâtea hârtii şi atât nenoroc pentru învăţământul românesc!!!!!!!!

0 0

28.11.2011 19:58 Wictoria

O inițiativă bună... poate se va lua în calcul și rezultatul sondajului prin chestionare.
Numai bine!

0 0

28.11.2011 20:37 music

Cred că ar fi bine să nu mai avem atâtea zeci de comisii care chiar nu-şi au rostul. Mie mi-e frică să mai deschid forumul ISJ-ului pentru că nu este zi în care să nu ne ceară hârtii, documente, statistici etc. Ce-ar fi dacă nu am mai face noi hârtiile, pur şi simplu am refuza. Asta s-ar putea doar dacă am fi uniţi, însă nu suntem din păcate.

0 0

28.11.2011 21:03 mia2123

Am văzut sondajul!!! Glumă!?!? E puţin spus. Praf în ochi şi sare pe rană...ca să ne doară şi mai tare indiferenţa domniilor lor faţă de ceea ce se întâmplă.......

0 0

30.11.2011 19:26 251953

Sunt de acord cu toate comentariile. Asa este ! Credeti ca cei care controleaza isi pot face macar o idee despre munca invatatorului?Credeti _ma !O duc bine cei care fac HARTII. In nici un caz oamenii ce au rezultate cu elevii. Este IMPOSIBIL sa le faci pe amandoua! Uniti? Ma faceti sa rad! Nu suntem si nici nu vom fi! Sunt f. priceputi cei care lucreaza sa ne faca viata amara! E APOCALIPSA domnilor si doamnelor!

0 0

02.01.2012 15:54 coanita

...totul e o nebunie. Am ajuns sa ne ingropam in hartii fara folos... ar trebui sa primeze doar munca la clasa, nu hartoagele. Dar noi suntem vinovati ca acceptam toate prostiile ce ni se cer, ar trebui sa intram la clasa sa ne facem treaba exemplar (doar cu planificarile necesare) si sa-i asteptam pe cei ce ne tot ”verifica” dosarele cu mana si dosarele goale! Sa intre la clase, sa vorbeasca cu elevii..........efectiv sa refuzam sa mai completam hartiile acelea fara rost!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN