Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Răsturnare de situație: se revizuiește baremul la examenul de limba română

Comunicatul de presă al Ministerului Educației

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a decis ca la proba de limba şi literatura română din cadrul examenului de Evaluare Naţională să se aplice acelaşi barem de corectare pentru elevii care au răspuns la subiectul al II-lea, A(3 atât varianta b - predicativă, cât şi c - subiectivă. Ca atare, fiecare dintre elevii în cauză va primi 6 puncte.


Decizia ministrului se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiştilor în limba română. Una dintre cele mai importante opinii a venit din partea Academiei Române. Reprezentanţii Institutului Lingvistic „Iorgu Iordan - Al. Rosetti", cel mai important for în domeniul normării gramaticii limbii române, susţin că în speţa care a făcut obiectul dezbaterii răspunsul este ambivalent - atât subiectivă, cât şi predicativă, în funcţie de context sau de intonaţie, lucru subliniat de Gramatica Academică a Limbii Române (GLAR), conform aceloraşi surse.

La rândul lor, cadrele didactice specializate în limba şi literatura română au remarcat aceeaşi ambuiguitate a răspunsurilor.

Al treilea argument care a determinat decizia a fost procentul aproximativ egal al elevilor care au răspuns pe cele două variante, respectiv 42% subiectivă şi circa 40% predicativă. Acest fapt reflectă indubitabil opiniile formulate de specialişti.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a susţinut că nu va permite discriminarea niciunui elev şi că, în orice decizie ministerială, trebuie să primeze interesul elevilor şi egalitatea de şanse la educaţie a acestora.


Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului precizează că variantele de subiectele pentru proba de limba şi literatura română au fost definitivate şi aprobate în luna martie 2012. Conform metodologiei, acestea sunt secretizate până în ziua desfăşurării probei. Subiectele au fost elaborate în decursul a 6 luni de zile de către 240 de cadre didactice.

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 27.06.2012 22:18 | 1768 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (5)

0 0

28.06.2012 14:38 mariean_ghe

Faptul că 40% versus 42% din elevi au răspuns într-un fel sau altul este un argument indubitabil ? Atunci faptul că 40% din elevi vor obţine sub nota 5 la matematică este un argument indubitabil pentru repetarea examenului ! Sau eliminarea subiectului III din barem ! Sau acordarea a patru puncte din oficiu ! Sau ... orice !

0 0

28.06.2012 15:34 professorbujor

La matematica nu apar subiective sau predicative ; pot aparea insa chestiuni care sa puna la grea incercare gandirea critica .Ca si la multdiscutatul item de gramatica .
Prostia comisa consta in elaborarea baremului care nu a intrevazut posibilitatea aparitiei si a altor rezolvari la fel de academice .La matematica se declara ca sunt acceptate si solutii care nu sunt in barem ,dar care sunt corecte .
Nu-i asa, mariean ?
Si ,atunci ,de unde naduful afisat ?

0 0

28.06.2012 15:41 professorbujor

P.S. In politica , 49% voteaza A ,50% voteaza B , 1% nu voteaza . Credeti ca societatea ,in itregul ei ,trebuie sa inghita politica promovata de B ? Poate ca in cei 50% care au votat B , unii erau corupti,altii habar n-aveau ,etc .

0 0

28.06.2012 17:33 mariean_ghe

Nu era vorba de "năduf" (parcă era o boală la cai, ceva cu plămânii) . Mă gândeam şi eu ... dacă o mai fi voie ...

0 0

29.06.2012 17:31 cititor

Nu am întâlnit până acum, după mai bine de 40 de ani de profesorat, situația schimbării baremului în timpul sau după corectare, ca efect al numărării răspunsurilor elevilor, cum foarte bine observă un coleg la începutul acestor comentarii. Nici ca urmare a presiunii unor părinți (dornici de succese, dar necunoscători), nici a unui număr de meditatori (care trebuie să se justifice pentru felul cum au pregătit copiii). Ordinea firească a părților propoziției este, în română: subiect (subiectivă), atribut (atributivă), predicat, complement (completivă, circumstanțială). De aici rezultă că, în mod normal, subiectul și subiectiva încep enunțul, așadar propoziția subordonată stă la începutul frazei și este subiectivă (varianta c.subiectiva, din barem).
Referitor la varianta b.predicativa, admisă după ce se terminase corectarea (!!!), orice elev știe că predicativa înlocuiește (dezvoltă) numele predicativ din componența predicatului nominal, și urmează, în mod firesc, verbului copulativ. Cei care visează (în ce calitate?) schimbarea topicii,în textul existent, să reflecteze la situațiile fracțiilor a) 1/2 și b)2/1. Dacă inversăm locul cifrelor, rezultatul (punctajul) este același, adică 1/2=2/1? Ce ne facem când, acum, și părinții ai căror copii au dat răspunsul a) atributivă, vor să obțină cele 6 puncte din 100? Suntem chemați din nou, suplimentar și tot pe gratis, să facem a treia oară borderourile și notarea lucrărilor?
În altă ordine de idei, admițând că a fost un subiect dificil, chiar trebuia să li se dea elevilor , la absolvirea clasei a VIII-a,subiecte precum „1=1=?” și „Ana are mere?”, când, de anul viitor, se reînființează școlile profesionale, pentru care sunt mulți elevi cu înclinații deosebite?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN