Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Școala Altfel 2016: ce activități fac elevii și preșcolarii în Săptămâna 18-22 Aprilie

Împreună cu echipa BluParty v-am pregătit o listă cu toate activitățile pe care copiii le pot face până pe 22 aprilie în Săptămâna Școala Altfel.

Iată câteva exemple la care pot participa copiii anul acesta în București, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Constanţa, Bihor, Galaţi şi Giurgiu.

Bucureşti

1. Vizite la Muzeu

Muzeul Național de Geologie

Invitația Muzeului Național de Geologie la Școala Altfel include vizite libere sau ghidate și participarea la programul Geology by Touch. Se pregătesc 5 lecții interactive, despre apariția și evoluția omului, primii hominizi, dinozauri, patrimoniul natural şi fenomenele geologice din România, dispariții misterioase ale unor animale și lecții de microscopie electronică . Lecțiile sunt desfășurate în atelierele educaționale ale Muzeului și în laboratorul de microscopie electronică din cadrul Institutului Geologic al României. Poți vedea întreagul lor program aici.

Ateliere creative la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti"

Ateliere de jucării din lemn, ateliere de imprimat materiale textile, atelier puzzle şi de desenat poveşti, ghidaj specializat pe instalaţiile de tehnică populară se numără printre noutăţile propuse de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" în cadrul proiectului educaţional. Mai multe puteți afla aici.

Vizite la Muzeul Naţional de Artă al României

În perioada 20 - 22 aprilie (orele 10,00 - 18,00), Muzeul Naţional de Artă al României invită cadrele didactice şi elevii la o vizită specială în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor). Grupurile de elevi vor fi întâmpinate de educatorii muzeali pentru a li se face o scurtă prezentare despre istoria palatului şi despre destinaţia acestor spaţii. Mai multe detalii aici.

 

Atelier de lucru manual la Muzeul Ţăranului Român

La Muzeul Ţăranului Român elevii pot lua parte la diferite ateliere - tehnică manuală de fabricare a hârtiei, pictură. Mai multe detalii aici.

2. Teatru, Muzică și Artă

Atelier Teatru de improvizație pentru copii cu trupa de actori LittleImpro

LittleImpro este un spectacol de teatru de improvizație pentru copii, care îi va încânta cu siguranță pe cei mici! Activitatea presupune un show de improvizație dedicat copiilor care se ține cu actori profesioniști. Copiii vor participa ca voluntari la scenete spontane și își vor pune imaginația la bătaie. Se lasă cu jocuri distractive, râs și bună dispoziție întrucât improvizația este un tip nou de spectacol menit să le pună la încercare talentul și expresivitatea actorilor, și mai ales a micuților.

Potrivit copiilor din învățământul preșcolar şi primar (1-4). Află mai multe despre programul Little Impro aici.

Ţăndărică Altfel" - Festival de spectacole si ateliere creative la Teatrul Ţăndărică

Teatrul Ţăndărică găzduieşte chiar un festival dedicat săptămânii activităţilor extracurriculare - „Ţăndărică Altfel". Vor avea loc 25 de reprezentaţii, 14 ateliere interactive de creaţie, şapte întâlniri cu specialişti din diferite domenii, o lansare de carte, o expoziţie cu ilustraţii din carte şi o campanie umanitară.

Atelierele din cadrul Festivalului „Ţăndărică Altfel" îi vor introduce pe copii în culisele teatrului, oferindu-le ocazia să vadă care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a realiza un spectacol de animaţie.

Atelier de percuție muzicală cu Tobe Africane tradiționale „Djembe” la BluParty

Cursul de percuție muzicală este o experiență muzicală unică, plină de energie pozitivă, în care copiii învață să cânte la Tobele Africane tradiționale Djembe, primele tobe din istoria muzicii.

Atelierul Tobe Tobe îi învață pe copii să cânte la Tobele Africane tradiționale Djembe, primele tobe din istoria muzicii. Copiii vor învăța în prima fază cum să le folosească, apoi vor învăța cum să țină ritmul împreună și apoi cum să integreze totul într-o bucată muzicală. Vor avea loc concursuri între micii „percuționiști” și probe de îndemânare unde își vor demonstra talentele muzicale.

Află mai multe despre atelierul de percuție cu tobe aici.

 

TNB și spectacole cu Marian Râlea, binecunoscut ca Magician al Poveştilor

Teatrul Naţional pentru Copii Abracadabra a pregătit întâlniri de poveste prin spectacole cu un pronunţat şi original caracter educativ pentru copii cu vârste între 4 şi 10 ani.

"Săptămâna Şcoala Altfel este o iniţiativă de lăudat, care aduce un aer nou în educaţia copiilor”, apreciază actorul Marian Râlea, binecunoscut ca Magician al Poveştilor.

 

3. Vizite în Instituții Publice

Elevii pot merge în vizită la diverse instituții publice și pot discuta cu angajații acestora și își pot face o părere despre ce înseamnă meseria lor.

 

Ateliere educaționale în Săgeata Albastră, la CFR

În Săptămâna Școala Altfel elevii din Capitală pot fi mecanici de locomotivă pe Săgeata Albastră, unde se organizează ateliere educaţionale chiar în tren. În cadrul programului, copiii vor petrece o oră şi jumătate într-un tren special amenajat ca un atelier de imaginaţie şi creaţie.

Elevii pasionaţi de călătorii şi tehnologie vor avea ocazia să viziteze bordul de comandă al trenului Săgeata Albastră şi să vadă cum este să fii controlor de tren şi mecanic de locomotivă. Cei mici vor deveni "călători" creativi, confecţionând din materiale reciclabile, sub îndrumarea unor instructori-animatori.

 

4. Atelierele de Știință neconvenționale la BluParty

Programele de Science de la BluParty - Happy Science si Happy Chemistry - sunt formate din experimente de laborator neconvenționale și activități care le explică celor mici miturile de magie și îi introduc în partea interesantă a chimiei și fizicii prin experimente. În cadrul atelierelor, copiii vor învăța cum se realizează fumul netoxic din gheață carbonică și vor înțelege cum se transformă apa plată în apă cu bule fără să fie fiartă, pe lângă multe altele. După experimentele cu gheață carbonică și lumină fluorescentă, să nu vă mire că cei mici vor spune că își doresc să devină oameni de știință. Mai multe detalii despre atelierele de Știință BluParty aici.

 

Atelierul de programare LEGO – piesele de „prind viață” cu ajutorul calculatorului

Atelierul pentru copii LEGO Fun este un atelier într-adevăr special, dar mai ales educativ. Copiii vor învăța să construiască figurine și „mașinării” din piese de lego, folosindu-și imaginația. Creațiile din lego vor fi conectate la calculator, iar copii vor avea oportunitatea să le vadă cum prind viață. Mai multe despre atelier aici.

 

5. Activități Sportive

Ore de echitație

Plimbare călare cu poneii, vânătoare de comori și alte activități interesante și active în mijlocul naturii organizează Centrul de Echitație și Hipoterapie Poveste cu Cai. Vezi întregul lor program pentru Săptămâna Altfel aici.

 

Street Dance

Street Dance este un program de street dance organizat de BluParty în Săptămâna Atfel, foarte activ, plin de ritm si energie, concentrat pe mișcări moderne, susținut de un coordonator de dans profesionist, din showbizz-ul autohton. Copiii învăț[ diverse mișcări de dans contemporan tip RNB, hip-hop și street dance. Mai multe detalii aici.

 

6. Vizite în Natură

Alta Turism a pregătit o serie de activități în natură potrivite pentru elevii din învățământul primar. Poți vedea întregul program pentru Școala Altfel 2016 aici. Printre activităţi se numără o vizite la fermă, la rezervaţia de zimbri sau la o fabrică de lapte.

 

7. Abilități de viață și orientare în carieră

Cursuri de educație antreprenorială, financiară și orientare în carieră

Oferite de ONG-ul Junior Achievement România, aceste cursuri sunt concepute pentru a-i ajuta pe elevi să se familarizeze cu lumea afacerilor, să joace rolul unor mici antreprenori, să identifice nevoi și să propună soluții care pot genera o schimbare pozitivă în comunitate. Vezi mai multe detalii aici. Potrivit pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, clasele 5-8, 8-12.

 

Ore de aviație la Inspectoratul General de Aviaţie

Copiii care vor vizita Inspectoratul General de Aviaţie în Săptămâna Altfel vor avea prilejul de a sta la manşa unui elicopter, iar piloţii MAI le vor povesti despre misiunile de salvare aeriene.

Cluj

  • Ghidaje interactive la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca propune elevilor un program special de ghidaje interactive.

Unul din ele este "Palatul Banffy", un ghidaj interactiv desfășirat în incinta celui mai important edificiu laic baroc al orașului, construit in perioada 1774-1785 ca reședință privată reprezentativa a contelui Banffy Gyorgy, guvernatorul Transilvaniei.

 

  • Lecții de tehnică militară, cu Armata

Tot la Cluj, unităţi militare din mai multe categorii de forţe ale armatei participă la acest program şi prezintă elevilor tehnica militară, activităţi practice specifice și expoziţii. Astfel, la comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, copiii vor putea vizita „Sala de tradiţii” şi „Tipografia militară” şi vor putea afla date şi informaţii armamentul uşor de infanterie din dotarea poliţiştilor militari în cadrul unei expoziţii organizată de militarii Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”.

 

  • De unde pleacă știrile?, cu Radio Cluj

Ca în fiecare an, Radio Cluj îşi deschide porţile pentru elevi. Copiii vor avea posibilitatea să vadă ce se întâmplă într-un studio de radio, cum e să vorbeşti în faţa unui microfon, de unde pleacă ştirile şi să cunoască echipa Radio Cluj. Mai multe informații aici.

Iași

  • Ateliere creative la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române organizează în Săptămâna Altfel piese de teatru, expoziții de desene și ateliere de pictură. Activitățile propuse micilor vizitatori sunt diverse: expoziții, piese de teatru, concursuri de scenete, ateliere de pictură, proiecții de documentare, lecturi din povești și ateliere de scriere creativă pentru copii.

 

  • 16 piese de teatru la Teatrul Luceafărul

Nu mai puțin de 16 reprezentații sunt programate în intervalul 18-24 aprilie la Teatrul Luceafărul. Printre preferate se numără poveștile: Albă ca Zăpada, Harap Alb, Cartea junglei, Năzdrăvăniile lui Prepeleac, Peștișorul de aur -- dar și cea mai recentă producție a instituției, Playing Shakespeare, o lecție despre “cum se face teatrul” pe baza câtorva fragmente celebre din piesele dramaturgului britanic de la a cărui dispariție se împlinesc pe 23 aprilie a.c., 400 de ani. Mai multe detalii aici.

 

  • Ora de Radio, la Radio Iași

Si cei de la Radio Iași organizeaza Porți Deschise pentru elevi, pentru a le arata cum este organizată o echipă de radio, cu ce echipamente lucrează și cum se fac emisiunile radiofonice. Mai multe poze de la primele întâlniri, aici.

 

  • Exerciţii de dresaj câini și ecologizarea cu Inspectoratul Poliţiei de Frontieră

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi va organiza prezentări de tehnică, exerciţii demonstrative și exerciţii de dresaj canin. Mai mult, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Folteşti au iniţiat o acţiune de ecologizare a Lacului Vlăscuţa, la care vor participa elevii şcolii gimnaziale „Gheorghe Poalelungi" Măstăcani.

Timișoara

  • Filme educative și demonstrații la Poliţiei de Frontieră Timişoara

Acţiuni similare cu cele ale Poliției de Frontieră din Iași au loc şi la Timișoara în săptămâna Școlii Altfel. Astfel, în zona de competenţă a ITPF Timişoara, elevi de la şcoli din Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi vor putea viziona filme care prezintă activitatea lucrătorilor sau vor asista la un exerciţiu demonstrativ al detaşamentului de intervenţie al instituţiei.

 

La finalul demonstraţiilor, copiii vor avea posibilitatea de a se urca în autospecialele de intervenţie din dotarea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

 

Bihor

  • Dresaj canin si interventii la Jandarmeria din Bihor

Jandarmeria Bihor participa și ea la Ziua Şcolii Altfel. Jandarmii le-au pregătit elevilor exerciţii demonstrative de dresaj canin şi intervenţie antiteroristă, dar şi standuri cu tehnica şi materialele din dotare.

 

Brașov

  • Concerte educative la Filarmonica Brașov

Orchestra Filarmonicii Brașov, sub bagheta dirijorului Ovidiu Dan Chirilă, va oferi elevilor în cadrul unor concerte educative îndrumarea necesară în cunoașterea instrumentelor specifice unei orchestre simfonice și înțelegerea momentelor muzicale audiate.

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: valentinaalina | 20.04.2016 16:55 | 3128 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

7 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN