Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Tinerii din Europa solicită sprijinul autorităţilor şi companiilor din domeniul IT pentru combaterea pericolelor din mediul online

În perioada 1 – 7 iulie, Organizaţia  Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului  Sigur.info, cu suportul  Comisiei Europene si al reţelei INSAFE, au organizat a treia ediţie consecutivă a Şcolii de Vară Europene dedicată siguranţei pe Internet. La eveniment au participat 36 de copii şi tineri din opt ţări, cu vârste cuprinse între 12-19 ani, implicaţi în promovarea siguranței online la nivel național și european.  Țările reprezentate au fost:  Germania, Portugalia, Letonia, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Olanda şi România. Subiectele discutate de către participanţi au vizat: securitatea datelor personale pe Internet, dependenţa de calculator şi Internet, pericolele  reale din lumea virtuală și implicarea activă a tinerilor în elaborarea de strategii educaționale.

“Ne bucurăm să susţinem pentru al patrulea an consecutiv această Şcoală Europeană de Vară, care are scop dublu: să formeze şi să instruiască tinerii care acţionează ca lideri în comunităţile lor, dar şi să îi consulte cu privire la politicile şi acţiunile care să fie adaptate nevoilor acestora. Faptul că în fiecare an suportul şi sprijinul european creşte demonstrează că Şcoala Europeană de Vară este un model de bună-practică”, declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

 

Cercetarea EU KIDS ONLINE III, realizată în 25 de state europene, a dezvăluit că:

  • 19% dintre copiii români de 9-16 ani au văzut mesaje sexuale pe internet. Acest procent include 6% dintre copiii de 11-16 ani care au văzut imagini cu persoane făcând sex și 2% care au văzut imagini sexuale violente. Aproape jumătate (44%) dintre copiii de 9-16 ani care au văzut imagini sexuale au declarat că au fost deranjați de ele.
  • 27% dintre copiii români de 11-16 ani au văzut conținut potențial dăunător, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigați, procentul ridicându-se la 20% pentru fete de 14-16 ani) și site-uri de auto-mutilare (9%).
  • Copiii români înregistrează unul din  cele mai mari procente pentru vizibilitatea  profilului lor, aproape jumătate declarând că profilul lor este public (44% dintre cei care  au un profil);   Ei sunt sunt printre cei care îşi  dezvăluie într-o mare măsură date personale în  profilul lor (22% dintre cei care au un profil), cum ar fi numărul de telefon sau adresa de acasă.

Pentru a încerca să găsească soluţii privind aceste probleme, Organizaţia Salvaţi Copiii a organizat un atelier de lucru care a avut drept scop consultarea participanţilor cu privire la propunerile lor pentru autorităţi, industria IT, părinţi şi copii, cu scopul de creşte nivelul de siguranţă în navigarea pe Internet.

“M-am simţit excelent în această Şcoală de Vară, pentru că am avut ocazia să discutăm despre Internet, element reprezentativ pentru generaţia noastră, dar şi să ne distrăm în cadrul actvitităţilor de timp liber organizate de echipa Salvaţi Copiii. După această Şcoală de Vară, cred că e foarte important ca toate produsele asociate cu utilizarea Internetului să fie însoţite de un CD cu resurse privind utilizarea corectă şi sigură, aşa cum se întâmplă, de exemplu, cu electrocasnicele”, a declarat Lubos, participant din Slovacia la Şcoala de Vară Sigur.Info.

Organizația Salvați Copiii România mizează pe participarea tinerilor în procesul de dezvoltarea a unor proiecte și activități care au ca obiectiv educația și protecția lor. În acest sens, participanții au beneficiat la începutul Școlii de Vară de un workshop dedicat scrierii de proiecte, fiind invitați să elaboreze propuneri de activități pe tema siguranței online. Cele 6 echipe trans-naționale au participat la concursul de proiecte finalizat pe 6 iulie 2012, iar proiectul câștigător a fost realizat de o echipă mixtă compusă din reprezentanţi ai României, Slovaciei şi Olandei. Acesta vizează realizarea unei platforme sub formă de revistă online, ai cărei editori şi administratori să fie copiii implicaţi în programul Safer Internet din toate ţările europene. Platforma va conţine recenzii, sfaturi şi experienţe referitoare la siguranţa pe Internet.

 

Organizaţia Salvaţi Copiii România va continua să susţină acest gen de evenimente, devenite spaţii de consultare a copiilor privind subiectele care îi privesc şi percepţia lor asupra politicilor menite să îi protejeze.

Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe site-urile:

www.sigur.info ;  http://blog.sigur.info/ ; www.facebook.com/sigur.info ; www.helpline.sigur.info

 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Ovidiu Măjină, Coordonator Sigur.Info, Salvaţi Copiii România

Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476

E-mail:            ovidiu.măjină@salvaticopiii.ro

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Mirela_Niculae | 23.07.2012 09:23 | 901 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN