Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Vizitele la stomatolog: cum îi ajuţi pe copii să depăşească teama?

Zambeste Romania

În primul rând este important să li se explice BENEFICIILE pe care le au dacă se duc regulat la stomatolog. Explicaţiile, venind din partea formatorului de la clasă,  pot avea uneori un impact mai mare decât ceea ce i se spune acasă. Printre avantajele pe care v-am sfătui să le prezentaţi sunt şi cele de mai jos:

Medicul verfică evoluţia dintilor, felul în care cad-cresc şi poate să ajute din timp dacă apare o problemă (niciun copil nu îşi doreşte să poarte aparat dentar, iar acest lucru poate fi evitat sau limitat la o durată scurtă, dacă merge periodic la stomatolog, mai ales în perioada schimbării dentiţiei).


Stomatologul curăţă tartrul şi cariile apărute (cu cât sunt identificate din timp, cu atât tratamentul va fi mai puţin dureros şi vor fi scutiţi de neplăcerea durerii).

Vizitele regulate la dentist, pot preveni apariţia unui defect de limbaj. După ce dinţii de lapte cad este important să se verifice faptul că dantura superioară se suprapuneîn mod corespunzător peste cea inferioară, când copilul închide gura.

Pentru a-i ajuta să îşi depăşească teama de dentist, e important să susţineţi lecţia despre igiena dentară pe un ton cald, liniştit, zâmbind des. Copiii vor sesiza sentimentul de relaxare şi îi va ajuta să nu mai  perceapă acest subiect ca fiind unul delicat.

Copiii se sperie de ceea ce nu cunosc. Majoritatea consideră înfricoşător zgomotul puternic al aparatelor, luminile puternice şi mirosurile înţepătoare. Dacă le povestiţi firesc despre acestea, dacă le descrieţi efectiv ce se întâmplă în cabinetul stomatologic, îi ajutaţi să se simtă mai în siguranţă, înlăturând elementele de necunoscut. Eventuale planşe cu interiorul unui cabinet i-ar putea ajuta să se familiarizeze cu decorul şi le-ar oferi posibilitatea de a pune întrebări despre ceea ce le sugereaza imaginea pe care o văd.

Trebuie să le explicaţi şi faptul că o vizită la dentist nu trebuie să fie asociată cu ideea de durere, mai ales dacă ei respectă regulile de igienă dentară. Acesta ar fi un prilej bun să vorbiţi despre ele. Pe Didactic.ro există deja câteva materiale de lucru pe această temă (Igiena corporală şi periajul dinţilor, Dinţi sănătoşi şi fericiţi, Igiena dinţilor) şi vă încurajăm să ne povestiţi despre experienţa de la clasă pe acest subiect, precum şi să ne propuneţi noi planşe de lucru care ar putea fi utile în educaţia pre-şcolarilor și elevilor din clasele primare.

*Orbit susţine de 20 de ani în România educaţia dentară în rândul şcolarilor şi pre-şcolarilor.

 

SFAT MEDIC
Cum înlăturăm teama de medicul dentist?

Vizitele periodicela cabinet, o dată la șase luni, sunt foarte importante pentru depistarea unor carii mici, aflate în stadiul de început. De asemenea, medicul poate igieniza corect gurița copilului și poate aplica lacuri cu fluor, care vor întări smalțul.


Mai mult, prima vizită în cabinet trebuie să aibă loc înainte de apariția oricărei probleme -€“ înainte că micuțul să simtă durere sau să aibă nevoie de tratament. Doar așa va avea răgazul să se familiarizeze cu locul și cu echipa medic - asistentă.


Recompensele materiale și morale îl vor stimula să repete aceste experiențe. Laudele îl vor stimula să repete comportamentul și să fie cuminte la medicul dentist. Medicii vor oferi periuțe de dinți, paste, jucării mici sau buline roșii copiilor cuminți, care au respectat indicațiile medicului.


Guma de mestecat pentru copii, fără zahăr, este un instrument de igienă orală și îl puteți oferi  zilnic micuțului după vârsta de 4-5 anișori: "€œDacă ești cuminte la medicul dentist, vei primi o gumă de mestecat pentru copii!” Cei mici o adoră, iar voi, părinții, puteți să fiți siguri că obiceiul de a mesteca gumă fără zahăr timp de 15-20 de minute este o metodă de prevenire a cariilor dentare. Orbit for KIDS este alegerea ideală !

Orbit for KidsPentru dinţi puternici şi sănătoşi! Orbit for Kids este guma de mestecat creată special pentru copii, care ajută dinţii să fie puternici şi sănătoşi, iar gustul este minunat!

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 05.10.2013 12:54 | 2080 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN