Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet

Iasi, 8 februarie 2011 – Cu ocazia Zilei Europene a Siguranţei pe Internet, sărbătorită azi, 8 februarie, Salvaţi Copiii, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, reatrage atenţia autorităţilor, părinţilor şi copiilor asupra posibilelor riscuri asociate utilizării Internetului.

În România, în perioada aprilie 2009 - ianuarie 2011, componenta Helpline a proiectului Sigur.info a primit peste 569 de apeluri şi sesizări din partea copiilor şi adulţilor, printre problemele semnalate numărându-se: hărţuirea şi abuzul pe Internet (189), furtul de date personale (125), cazurile de fraudă şi/sau spam (25), pornografie (20) şi şantaj (13). În ultimele luni, operatorii Helpline au sesizat o tendinţă crescută atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor, de a apela la acest serviciu din dorinţa de informare cu privire la posibilele pericole existente în domeniul online.

Dintre cazurile semnalate de copii, cităm: „Vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă: de doi ani, un necunoscut îmi trimite numai mesaje offline pe Messenger în care îmi spune ce fac pe Messenger, cu ce persoane discut şi chiar a trimis unei prietene o parte din conversaţiile mele personale. Mai mult, mă sună şi pe telefon şi nu vorbeşte în momentul în care răspund. Recent a postat ID-ul meu de Messenger pe un site de matrimoniale şi acum mă caută foarte multe persoane insistente. Ce pot face în acest caz pentru a afla identitatea persoanei şi pentru ca totul să se oprească? Multumesc, I”

Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2011, au fost prezentate şi concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la iniţiativa Comisiei Europene în 25 de ţări europene în anul 2010. Conform acestuia, jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârste între 11 şi 16 ani îşi creează mult mai uşor o personalitate proprie online decât una în viaţa reală. Tinerii îşi petrec timp pe Internet deoarece acesta le oferă posibilitatea de a-şi exprima opiniile şi a-şi face prieteni:

 

 

 

Aceste procente sugerează că pentru jumătate dintre copii şi tineri Internetul este mai mult decât un joc, este viaţa lor, tema centrală a Zilei Siguranţei pe Internet la nivel european naţional

„Ediţia din 2011 a Zilei Siguranţei pe Internet a dovedit că interesul copiilor şi adulţilor pentru tematica siguranţei online a crescut considerabil, dovadă fiind numărul triplu de echipe şi copii care s-au înscris în competiţie, faţă de anii trecuţi. Salvaţi Copiii România va continua să susţină activităţi şi evenimente care facilitează exprimarea deschisă a copiilor faţă de un mediu caracteristic lor – Internetul. Este pentru prima dată în istorie când tinerii dovedesc mai multă abilitate decât părinţii lor în utilizarea unei tehnologii. Astfel, se impune să susţinem dreptul lor de a utiliza Internetul ca unealtă în dezvoltarea personală, beneficiind în acelaşi timp de o îndrumare responsabilă şi în cunoştinţă de cauză din partea părinţilor şi profesorilor” declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Ziua Siguranţei pe Internet 2011 a fost sărbătorită şi la nivel naţional, voluntarii Salvaţi Copiii susţinând activităţi de informare în 12 oraşe din ţară, alături de partenerii Consorţiului care susţin programul.

Organizatia Salvati Copiii Iasi, in colaborare cu reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane si Inspectoratului Judetean de Politie au sustinut activitati de informare in scolile si liceele iesene cu scopul de a fi sprijiniţi pentru a-şi crea o atitudine responsabilă şi securizantă în ceea ce priveşte utilizarea Internetului şi a calculatorului, pentru a evita riscurile inerente acestei activităţi sau pentru a fi ajutaţi să depăşească situaţiile abuzive la care pot fi supuşi.

Profesorii membri ai Organizatiei au sustinut de asemenea activitati de informare si constientizare a elevilor cu privire la riscurile si beneficiile folosirii Internetului, vizand scolile si liceele din Judetul Iasi.

Voluntarii elevi ai organizatiei au sustinut si o serie de workshopuri in scolile si liceele de care aparatin, adresate elevilor cu scopul de a crea materiale si proiecte de promovare a conceptelor Sigur.info si de a marca Ziua Sigurantei pe Internet.

Activităţile din Iaşi au vizat şi susţinerea unei campanii de informare intr-un important Centru Comercial, in urma careia voluntarii nostri au dat informatii utile copiilor si adultilor cu privire la contactele on-line si mediul virtual, raportandu-se la viata reala.

Tot in acest sens, evenimentul s-a facut cunoscut si pe blogurile scolilor din Iasi, pe site-urile cunoscute de socializare, si auzit in radiourile scolare si locale, televiziunea locala.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Nistor Ioana, responsabil proiect Sigur.info, IASI

E-mail: ioana.nistor@salvaticopiii.ro

Tel: 0749451297

Ovidiu Măjină, Coordonator naţional Sigur.info, Salvaţi Copiii România

Irina Nicolai, Coordonator Promovare Sigur.info, Salvaţi Copiii România

Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476

E-mail:            ovidiu.majina@salvaticopiii.ro

irina.nicolai@salvaticopiii.ro

Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe site-ul www.sigur.info

Note pentru redactori:

  • Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în toată Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
  • Obiectivul general al programului este promovarea siguranţei copiilor pe Internet, prin organizarea de activităţi de conştientizare şi informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul îşi propune să ofere profesorilor, părinţilor şi copiilor cunoştinţe şi instrumente pentru protecţia în acest nou mediu tehnologic.
  • Organizaţia Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat.
  • Ziua Siguranţei pe Internet este sărbătorită anual la nivel european sub egida Insafe (European Internet Safety Network). Cu această ocazie sunt organizate sute de evenimente naţionale şi locale în 65 de ţări, constând în diverse concursuri şi acţiuni de conştientizare privind navigarea pe Internet în siguranţă.

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: oscis | 08.02.2011 13:50 | 2192 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN