Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

A fi sau a nu fi antreprenor, aceasta-i întrebarea !?

Învăţământ liceal | Educatie antreprenoriala

Propus de: soniaberza | 04.05.2016 07:09 | Revista cadrelor didactice nr. 26/2016 | 694 vizualizări

Într-o Românie cu probleme, în condițiile în care avem elevi cu potențial, care pot contribui la progresul acesteia, trebuie să-i încurajăm să meargă pe calea antreprenoriatului și să vadă oportunități acolo unde alții văd doar eșecuri.

Trăim într-o societate aflată într-o continuă și rapidă schimbare, timpul se comprimă, tehnica și tehnologia progresează într-un ritm amețitor, statul nu mai reușește să facă față cerințelor mediului intern și extern, oportunitățile sunt inechitabil distribuite, oamenii au devenit tot mai individualiști, mai egoiști, parcă într-o luptă permanentă cu semenii lor pentru bogăție, putere sau chiar supraviețuire. Ne confruntăm cu tot mai multe probleme sociale care afectează societatea, precum corupția și sărăcia, inegalități și discriminări economice, rasiale, etc...
Nu ne naștem toți în familii potente financiar, nu moștenim case, mașini, locuri de muncă în afacerile familiei, pe care ulterior să le preluăm și să le ducem mai departe. Din păcate sau din fericire, cei mai mulți dintre noi ne naștem în familii modeste în care învățăm că trebuie să muncim la fel ca și părinții noștri sau poate mai mult, pentru a ne putea construi un viitor cel puțin decent.
Generația tinerilor de astăzi sau generația ”facebook” conștientizează tot mai mult că situația economică a țării este tot mai deficitară, că piața muncii nu le mai oferă locurile de muncă mult visate din copilărie sau de pe băncile școlii, devin tot mai preocupați de asigurarea viitorului lor, realizând că soluția cea mai bună ar fi să construiască ceva cu propriile mâini. Dovadă stau statisticile actuale din care reiese că peste 22 mii de tineri au cerut finanțare de la stat pentru afaceri proprii și tot mai mulți tineri renunță la munca în mediul urban alegând să se retragă în mediul rural unde încep o afacere în agricultură. De asemenea, 5/10 tineri și-au început propria afacere însă doar 1/10 reușește să aibă succes. Cele mai de succes domenii în care tinerii au reușit sunt IT, tehnologie, imobiliare, marketing și servicii.
” Vreau să fiu propriul meu șef ! ” afirmă tot mai mulți tineri din ziua de astăzi care doresc să renunțe la actualul loc de muncă sau care nici nu dețin unul. Realitatea este că își doresc să nu mai depindă de șefi care îi supraîncarcă negativ, de șefi care își măresc pretențiile cu fiecare zi ce trece, de șefi care le dau de înțeles că locurile lor de muncă nu sunt singurele, ci unele ușor de înlocuit de alți candidați dornici să le preia pozițiile. Toți realizează cu stupoare că nu mai dețin siguranța zilei de mâine! Acesta este motivul principal pentru care tinerii vor să se orienteze către oportunități de afaceri cât mai sigure, stabile, chiar și când sunt demarate cu bani puțini. Cert este că nu contează cu ce capital îți pornești afacerea, ci maniera în care o conduci spre succes.
Nu oricine poate să înceapă o afacere și să aibă succes, nimic nu e posibil fără capital financiar, sprijin din partea familiei sau a celor apropiați și cel mai important, fără efort, consecvență și răbdare. Reușita creării unei afaceri depinde în mod hotărâtor de personalitatea, calitățile și motivația fiecăruia, de competențele, așteptările, aspirațiile și eforturile depuse. Vârsta nu este și n-a fost niciodată un obstacol în demararea unei afaceri, ba dimpotrivă. Tinerețea îi face pe aceștia curajoși, entuziaști, inventivi, îi face să-și asume responsabilități și riscuri la care nu s-ar fi gândit niciodată. Mulți oameni de succes și-au început propria afacere în perioada tinereții. De exemplu, marele fondator al facebook-ului - Mark Zuckerberg, care este atât de celebru astăzi, la 20 de ani a renunțat la studii după ce a pus bazele acestei rețele de socializare cu care a cucerit întreaga lume.
” Minte și inimă” , aceasta este esența succesului! Armonizarea acestor doi centri ai puterii tale în tine însuți și în ceilalți este de cea mai mare importanță pentru orice încercare sau proiect pe care dorești să îl îndeplinești. Personal funcționez pe principiul că obții de la viață exact cât investești în ea, că succesul și eșecul sunt fațete ale aceleiași monede și că deținem posibilitatea de a o întoarce după cum vrem noi. Pentru a avea succes important este să faci ceea ce-ți place, așa cum spune și magnatul imobiliar Donald John Trump, un om de afaceri american care deține cele mai luxoase hoteluri și cazinouri din SUA. Problemele financiare nu l-au ocolit nici pe Trump, însă a făcut față cu stoicism acestora, deținând în prezent o avere inestimabilă și de ce nu, să candideze la cea mai înaltă funcție în stat !
Există sute de strategii de câștigat bani. Cei mai mulți oameni se abat din drum din cauza temerilor de eșec și de respingere, a distragerii atenției de către amânare, a confuziei provocate de a nu ști ce să facă mai întâi , a nisipurilor mișcătoare a respectului de sine scăzut, a îndoielii și a descurajării. Știu ce să facă dar nu știu cum să se apuce să facă. Un exemplu de tânăr care a știut ce și cum să facă este un actual om de afaceri american multimiliardar Kevin Petrovic (19 ani) care a renunţat la studiile de la Princeton ca să pună bazele propriei companii. Ideea business-ului său presupune ca oamenii să-şi lase maşinile parcate la aeroport, iar cât timp ei sunt plecaţi, autoturismele să fie închiriate altor persoane. Petrovic a convins investitorii să-i plătească 6,1 milioane de dolari pentru asta. În partea opusă, un alt segment de vârstă îl reprezintă oamenii deja trecuți prin viață, aceștia având propriul business, moștenindu-l de la părinți. Un bun exemplu este Liliane Bettencourt, principalul acționar L’oréal, firmă de cosmetice fondată de tatăl său și mulți alții , antreprenori de diferite vârste. Să nu uităm de segmentul feminin care joacă un rol important în sfera antreprenorilor. Fiind înzestrate cu un stil propriu de a gândi, în cu totul alți parametrii decât o fac bărbații, cele mai importante atuuri ale lor sunt intuiția, creativitatea și prudența.
Concluzionând, nu există o formulă magică pentru demararea unei afaceri. Practica a demonstrat că nu este adevărată afirmația conform căreia ”orice afacere poate avea succes numai dacă se bazează pe o idee nouă și originală sau pe aplicarea unei tehnologii performante”. Esențială este valorificarea aptitudinilor pe care le posedă tânărul întreprinzător și identificarea cerințelor pieței. ” Găsește ceva în care să crezi cu pasiune. Fii convins cu pasiune. Și apoi începe să vinzi acel lucru !”

Bibliografie :
1. Mark Victor Hansen și Robert G. Allen, Învață să faci bani, 2010
2. Ken Blanchard de ken Blanchard, Don Huston și Ethan Willis ,”Antreprenor la minut” , 2013
3. Revista , Idei de afaceri, iunie 2012
4.http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/top-10-cei-mai-bogati-oameni-din-lume-2015-22787.html

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

4 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN