Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

BENEFICIILE ASUPRA DEZVOLTĂRII ARMONIOASE A SĂNĂTĂȚII MENTALE ALE ELEVILOR

Învăţământ liceal | Toate disciplinele

Propus de: n_andrea | 10.08.2022 21:26 | Revista cadrelor didactice nr. 88/2022 | 242 vizualizări

Prin voluntariat elevul își dezvoltă capacitatea de comunicare, capacitatea de lucru în echipă, organizatorice, simțul de responsabilitate, are oportunitatea să lege noi prietenii cu persoane din diferitele colțuri ale lumii.

Voluntariatul are o influență deosebit de importantă în dezvoltarea armonioasă a personalității tinerilor. Activitățile de voluntariat au început să devină tot mai populare în rândul elevilor în ultimele decenii, odată cu dezvoltarea a numeroase organizații care permit realizarea de activități de voluntariat într-o gamă tot mai variată de domenii: social, economic, civic, cultural cât și în domeniul sănătății.
De ce să participăm la o acțiune de voluntariat? Scopul activităților de voluntariat nu este obținerea de folos material ci ajutorarea reciprocă, acumularea de experiență, legarea de prietenii noi, dar nu în ultimul rând dezvoltarea noastră pe plan psihic și emoțional.
Personalitatea este reprezentată de caracteristicile psihologice (cognitive, afective și cognitive), comportamentale și biologice durabile prin care fiecare persoană se diferențiază de restul că fiind individual. Așadar, după cum putem observa în definiția personalității, trăsătură de baza a personalității este individualitatea. La această individualitate au o contribuție hotărâtoare experiențele personale și interpersonale trăite de fiecare persoană în mod diferit, deoarece și contextul în care au fost acumulate este diferit.
Activitățile acestea au ca scop principal întrajutorarea, realizarea de activități prin care încercăm să avem cât mai multă grijă unii de alții, prin organizații precum Caritas, Crucea Roșie, SOS Autism, cât și de mediul înconjurător, prin participarea la Ziua Mondială a Curățeniei sau Greenpeace, astfel contribuind la formarea unor viitori cetățeni cât mai responsabili.
Prin participarea la astfel de activități s-a observat responsabilizarea marcată a elevilor. Când elevilor voluntari li se încredințează diferite sarcini pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit ei își vor da toată silința să-l realizeze cât mai bine posibil concentrând talentul și abilitățile în acest scop. Satisfacția pe care o resimt în momentul în care au finalizat cu succes sarcina care le-a fost atribuită îi motivează să participe și la alte activități similare sau să își încerce talentele în noi tipuri de activități.
Voluntariatul este o modalitate prin care elevul are șansă de a explora diferite domenii de activitate fără a fi angajat, prin care are ocazia vadă mai profund ce presupune fiecare activitate în parte, poate să aibă o viziune de ansamblu, să își descopere domeniul propriu de interes, realizarea căror activități îi conferă cea mai mare plăcere, conștientizarea acelor lucruri la ce se pricepe cel mai bine. Acest lucru este deosebit de important deoarece în momentul în care vor fi puși în situația să își aleagă meseria sau facultatea pe care vor să o urmeze după terminarea școlii, ei vor avea deja acumulate experiențe și le vă fi mult mai ușor să aleagă, iar cel mai probabil meseria aleasă o vor practica cu multă plăcere.
Realizarea oricărui eveniment într-un cadru organizat presupune interacțiunea cu foarte multe persoane. Astfel elevul își dezvoltă capacitatea de comunicare, capacitatea de lucru în echipa, de organizatorice, simțul de responsabilitate, are oportunitatea să lege noi prietenii cu persoane din diferitele colțuri ale lumii, deoarece multe proiecte de voluntariat sunt internaționale. De exemplu prin participarea ca voluntar la o campanie de organizare de evenimente sportive sau artistice elevul poate fi pus în situații în care va trebui să interacționeze sau să vorbească de față cu o mulțime de oamenii. Poate fi pus într-o poziție de coordonare a unor activități, astfel va avea oportunitatea să învețe cum să își gestioneze emoțiile, să își adune gândurile, să își organizeze spusele, și să sintetizeze informația pentru ca aceasta să fie transmisă cât mai eficient. Această capacitate de organizare a gândurilor și informațiilor fiindu-i mai tărziu foarte util în examenele școlare pe care urmează să le susțină. În cursul unui proiect pot apărea situații neprevăzute care necesită capacitate de adaptabilitate, capacitate de rezolvare a problemelor, dar și creativitate.
Participarea la activități de voluntariat din domeniul social, prin intermediul organizațiilor precum Caritas și Crucea Roșie, elevii își vor dezvolta simțul civic, de compasiune. Vă putea vedea diferite situații familiale mai precare, și poate vor conștientiza că problemele cu care se confruntă ei la acel moment dat sunt nesemnificative fată de problemele altora. Vor avea ocazia să vadă zâmbetul real de pe fața copiilor când primesc o ciocolată, o mâncare caldă sau îmbrăcăminte pe care părinții nu și-ar permite-o. Poate își vor aminti de situații în care ei au fost nemulțumiți de exemplu pentru că nu au primit cel mai nou model de telefon sau de îmbrăcăminte. Elevul va aprecia mai mult ceea ce are și va dori și să își ajute semenii după propriile posibilități, astfel acest tip de voluntariat contribuie și la dezvoltarea spirituală a elevului. Așadar pe lângă principalul rol de a ajuta oamenii întâlnim și un rol la fel de important, schimbarea mentalității oamenilor.
Prin realizarea tuturor acestor activități acumulezi experiență care nu știi când, dar cu siguranță iți va fi folositoare cândva în viitor.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 6 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

14 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN