Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

CONTRIBUȚIA ORELOR DE COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ LA EDUCAȚIA MORAL –RELIGIOASĂ A ELEVILOR

Învăţământ primar | Limba şi literatura română

Propus de: VALERIABUNICA | 12.08.2021 14:19 | Revista cadrelor didactice nr. 75/2021 | 270 vizualizări

Medalion Elena Farago - poeta copiilor, la 141 de ani de la naştere, cu participarea părinţilor elevilor, aflaţi în trei ipostaze: de simpli spectatori ori membri ai juriului, iar la final, (co)autori la realizarea unor desene.

CONTRIBUȚIA ORELOR DE COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
LA EDUCAȚIA MORAL –RELIGIOASĂ A ELEVILOR



prof. Valeria Bunica, Liceul de Arte, Oradea

Medalion Elena Farago - poeta copiilor, la 141 de ani de la naştere, cu participarea părinţilor elevilor, aflaţi în trei ipostaze: de simpli spectatori ori membri ai juriului, iar la final, (co)autori la realizarea unor desene.

Orele de Comunicare în limba română-lectură sunt un teren extrem de favorabil pentru educarea unor comportamente moral-religioase. Ele oferă exemple care emoționează și care pot fi apreciate ca modele .
Cele Zece Porunci sau Decalogul (din cuvintele greceşti : δεκα deka zece şi λoγoς
logos= cuvânt), sunt zece reguli religioase şi etice care au o semnificaţie de bază, fiind prezente
de două ori în Vechiul Testament ( Exodul 20,2-17; Deuteronom 5,6-21), fiind dictate de către Dumnezeu lui Moise. Morala din Decalog poate fi exemplificată prin lecturile studiate.
Astfel, timp de o lună, elevii clasei a II-a de la Liceul de Arte, Oradea, au învăţat la orele de lectură 13 poezii scrise de Elena Farago, iar în 29 martie 2019, s-au întrecut în a le prezenta în cadrul unui medalion Elena Farago - poeta copiilor, la 141 de ani de la naştere. Activitatea s-a desfăşurat în Cabinetul de documentare şi informare al liceului, cu participarea părinţilor elevilor, aflaţi în trei ipostaze: de simpli spectatori ori membri ai juriului, iar la final, (co)autori la realizarea unor desene.
Am împărţit elevii în patru grupe, fiecare echipaj purtând câte un nume de animal, din cele mai frecvent întâlnite în poeziile Elenei Farago (căţeluşi, pisici, puişori şi gâze), dar și în cadrul grupei fiecare copil purta un număr de concurs, pe baza căruia concura cu numerele surate din celelalte echipaje. Reprezentanţii echipajelor au avut de rezolvat diferite sarcini, ieşind în faţa clasei, fiecare la câte un pupitru: să asocieze titlul poeziei cu imaginea (sugestivă) , care reda cel mai exact conţinutul; să recunoască cuvântul care nu se potriveşte în contextul dat; adăugarea cuvântului care lipseşte din strofă; adăugarea versului omis; formularea mesajului educativ al poeziei indicate; ultima sarcină a putut fi rezolvată în colaborare cu părinţii prezenţi la activitate – realizarea unui desen care să ilustreze conţinutul poeziei (sau al unui vers).
Cuvintele omise erau : bunătate, milă , iubire, - urâți ( copiii răi la suflet) .
La fiecare poezie s-a insistat asupra mesajului educativ , a poruncii din Decalog :
• Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta !: ,,Doi frați cuminți” , „Cloșca”, „Puișorul moțat”;
• Să nu ucizi !: „Gândăcelul” , „Motanul pedepsit” , „Fluturii” ;
• Să nu furi ! : „Șireata” ;
• Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău ! : „Pedeapsa mâței” ;
• Să nu faci rău nimănui ! „: Cățelușul șchiop” .
Iar mesajul poeziilor Elenei Farago este: Să fii bun! Să nu faci rău nimănui!
La final, elevii care au obținut, prin concurs, dreptul de a recita poeziile au făcut un adevărat spectacol, cucerind publicul și exprimând exact mesajul fiecărei poezii.
,, Nimănui să nu-i faci rău / Că te vede Dumnezeu!” a fost ideea-ancoră a concursului.
Efortul şi talentul recitatorilor au fost răsplătite cu diplome, iar finalul a fost unul emoționant pentru părinţi. La un semn, fiecare copil s-a îndreptat spre mămica lui, cu un buchet de flori, promițând că vor fi copii ascultători și buni la suflet.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN