Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Crearea unui stil de alimentaţie sănătos prin proiecte educative

Învăţământ liceal | Economie

Propus de: gabyloredana | 09.06.2016 23:04 | Revista cadrelor didactice nr. 30/2016 | 1529 vizualizări

Scopul proiectului a fost formarea deprinderilor de alimentaţie
sănătoasă şi dezvoltare armonioasă prin artă şi sport în
rândul tinerilor, concomitent cu implicarea activă a părinţilor
pentru consolidarea comportamentelor sănătoase.

Crearea unui stil de alimentaţie sănătos prin proiecte educative
Profesor: Hriţcu Gabriela – Loredana
Liceul „Regina Maria” Dorohoi, jud. Botoşani

MOTTO: “Oamenii se roagă zeilor să le dea sănătate, fără să
ştie că stă în puterea lor s-o menţină şi că luptând
împotriva ei prin lipsa de măsură, o trădează prin goana lor
după plăceri”. (Democrit)
În ultimii ani factorii care ne influenţează sănătatea sunt
din ce în ce mai nocivi şi mai agresivi. Dacă poluarea ne
afectează sănătatea cu sau fără voia noastră, alimentaţia
nesănătoasă, indiferenţa faţă de artă, sedentarismul ţin de
noi înşine, de educaţia primită. În acest context un grup de
cadre didactice şi elevi de la Liceul “ Regina Maria” Dorohoi
şi-au propus să organizează activităţi educative pentru o
sănătate mai bună în cadrul proiectului ,,O viaţă sănătoasă
printr-o alimentaţie adecvată ”. Proiectul s-a derulat în
cadrul săptămânii ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!” al
anului şcolar 2015-2016.
Acest proiect a fost propus, deoarece elevii vor părăsi băncile
şcolii şi vor fi puşi în situaţia de a se descurca singuri, de
a-şi procura bunurile de consum, inclusiv alimentele; de aceea s-a
considerat că este absolut necesar ca ei să cunoască criteriile
de selectare a unui produs alimentar, de a-şi forma atitudini
pozitive faţă de artă şi de a adopta un comportament sănătos
privind mişcarea zilnică susţinută. Activităţile propuse au
vizat formarea unei generaţii tinere de consumatori, capabilă să
adopte un stil de viaţă sănătos.
Scopul proiectului a fost formarea deprinderilor de alimentaţie
sănătoasă şi dezvoltare armonioasă prin artă şi sport în
rândul tinerilor, concomitent cu implicarea activă a părinţilor
pentru consolidarea comportamentelor sănătoase.
Obiectivele urmărite prin acest proiect au fost: reducerea
consumului de alimente nesănătoase în rândul populaţiei
şcolare; promovarea unor comportamente alimentare sănătoase
adecvate sănătăţii fizice şi psihice a elevilor;
conştientizarea părinţilor despre efectele alimentaţiei asupra
randamentului şcolar al elevilor; conştientizarea rolului pe care
îl are literatura în consolidarea vieţii spirituale a tinerilor;
stimularea aptitudinilor artistice ale elevilor şi cultivarea
gustului estetic; adoptarea unui comportament sănătos privind
mişcarea zilnică susţinută; dezvoltarea abilităţilor de
comunicare şi colaborare efectivă între adolescenţi - părinţi
- profesori - comunitatea locală; conştientizarea tinerilor că un
mediu poluat ne afectează sănătatea.
Activităţile proiectului au vizat în mod direct elevii de la
profilul servicii din cadrul Liceul “ Regina Maria” Dorohoi şi
în mod indirect pe ceilalţi elevi ai liceului, cadre didactice din
liceu, părinţii elevilor şi pe un medic nutriţionist.
Proiectul a cuprins trei activităţi: “Ştim să mâncăm
sănătos?, “Să învăţăm să ne hrănim sănătos!”,
“Sportul-izvor de sănătate”.
“Ştim să mâncăm sănătos?” a fost o activitate de
diseminare şi promovare a unui stil de viaţă sănătos care s-a
desfăşurat în laboratorul de specialitate a Liceului “Regina
Maria” Dorohoi. Activitatea a avut ca scop formarea/consolidarea
deprinderilor de alimentaţie sănătoasă şi a fost structurată
pe trei componente: prezentarea unor materiale (prezentări power
point/filmuleţe) privind importanţa alimentaţiei sănătoase;
realizarea de către echipele participante la proiect a unor
desene/postere/colaje respectând tematica activităţii; expoziţie
culinară – prezentare/concurs – cel mai sănătos/bio preparat
culinar.
Activitatea “Să învăţăm să ne hrănim sănătos!” a vizat
conştientizarea rolului pe care îl are asigurarea alimentaţiei
sănătoase a fiecărui individ. Această activitate s-a
materializat într - o dezbatere care îşi propunea să-i ajute pe
elevii din ciclul liceal să conştientizeze importanţa
alimentării cât mai sănătoase, dezbatere la care a fost invitat
un doctor nutriţionist.
”Sportul izvor de sănătate”- activitate de dezvoltare
armonioasă prin sport - s-a desfăşurat pe terenul de sport al
Liceului “ Regina Maria” Dorohoi. Pentru desfăşurarea acestei
activităţi au fost invitaţi instructori/antrenori practicanţi a
unor sporturi care au încercat prin realizarea unor demonstraţii
să formeze/dezvolte, în rândul elevilor, atitudini pozitive
faţă de sport şi de adoptarea unui comportament sănătos privind
mişcarea zilnică susţinută. În cadrul acestei activităţi
grupul-ţintă al proiectului a participat la o demonstraţie de
carate, învăţând astfel tehnici de autoapărare.
Pentru buna desfăşurare a activităţilor proiectului a fost
nevoie de resurse umane (echipa de proiect, elevi şi cadre
didactice ai Liceului “ Regina Maria” Dorohoi, părinţii
elevilor, reprezentanţi ai autorităţilor locale)şi resurse
materiale (baza materială existentă în şcoală, CD-uri cu
prezentări Power Point, laptop, boxe, afişe, desene, colaje).
Activităţile proiectului au fost promovate prin intermediul
mass-media, şi a paginii web a şcolii.
Diseminarea s-a realizat prin articole în presa locală, prin
crearea unui panou cu fotografii de la activităţi şi prin
realizarea unui raport final.
Beneficiile implicării şcolii şi a comunităţii locale în
astfel de proiecte sunt multiple: formarea unor deprinderi
sănătoase de viaţă la copii şi părinţi; formarea unor
deprinderi cu privire la prevenirea unor îmbolnăviri, prin
consumul de alimente sănătoase; conştientizarea părinţilor,
elevilor şi membrilor comunităţii despre efectele alimentaţiei;
îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare, cooperare între toţi
factorii implicaţi în formarea şi dezvoltarea elevilor, din punct
de vedere al alimentaţiei; promovarea celor mai creative
modalităţi de prezentare a preparatelor culinare sănătoase;
conştientizarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice
privind efectele benefice ale practicării mişcării fizice;
modificarea mentalităţii şi a consolidării cunoştinţelor
referitoare la o alimentaţie sănătoasă.

Bibliografie

1. Diaconescu, I., „Merceologie alimentară”, Editura Eficient,
Bucureşti, 1998
2. Morter, T.: „Sănătate prin alimentaţie”, Editura Teora,
Bucureşti, 2000
3. Tănţica Petre, Gabriela Iordache, Studiul calităţii
produselor şi serviciilor, Editura Niculescu, 2002

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN