Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum i-am încurajat pe elevii mei să fie activi la ore

Învăţământ liceal | Limba şi literatura română

Propus de: bentaviorica | 08.05.2023 14:34 | Revista cadrelor didactice nr. 94/2023 | 235 vizualizări

Tehnici folosite a-i face pe elevi să fie activi la orele de limba și literatura română și să citească din plăcere.

Prof. Viorica Bența, Colegiul Național ”Nicu Gane”, Fălticeni

Predau limba și literatura română la liceu și am observat că elevii de clasa a IX-a, veniți, desigur, de la mai multe școli din zonă, manifestă curiozitate față de obiectul predat, dar în același timp sunt neîncrezători în forțele proprii, nu au curajul să comunice (cu câteva excepții), de teama de a nu greși, raportându-se la reguli și situații existente, probabil, în școlile gimnaziale în care studiaseră
Din cauza rigidității cu care erau obișnuiți și pe care, din păcate, o regăseau și la unele ore de la noua școală, elevii se pregăteau pentru ore, dar mai mult cu scopul de a obține o notă bună, fără să conștientizeze ce au învățat și mai ales cât au evoluat în raport cu ei înșiși. Nu mai spun că erau preocupați și mai mult de rezultatele pe care colegii lor le obțineau, comparându-se mereu cu aceștia.
Mi-am dat sema că trebuie să schimb ceva inclusiv la modul în care eu îmi organizam activitatea și, chiar de la primele ore, m-am străduit să creez o atmosferă relaxantă, prin exerciții de energizare sau jocuri de intercunoaștere și am observat strălucirea din ochii lor și mirarea că trăiesc așa ceva. Am încercat astfel să le trezesc interesul și imaginația, să-i fac atenți, să-i implic în activitatea didactică fără ca ei să simtă vreo presiune.

La 15 ani, creativitatea este foarte bogată, iar adolescenților le place să inventeze, să construiască, să descopere, nu să învețe mecanic, iar eu mi-am dorit să-i văd implicați într-o învățare conștientă. De la început, am discutat cu ei despre cărți, despre importanța lecturii în viața lor, apoi am stabilit ca fiecare să prezinte, în fața clasei, o carte citită din plăcere. Elevii au primit, bineînțeles, recomandări de lectură, însă aveau și libertatea de a prezenta orice carte își doreau, mai ales că programa de clasa a IX-a se axează pe abordarea din perspectivă tematică a operelor literare. Folosind scaunul autorului, elevii au prezentat, de obicei liber, cărțile citite, în prealabil scriind pe tablă tiltul, autorul și mesajul scrierii. Prezentarea era însoțită de un afiș care cuprindea aspectele cele mai importante despre opera prezentată. Momentul se încheia de fiecare dată cu aplauze, aprecieri, schimb de opinii și verificarea adepților cărții.
O altă activitate care le-a trezit interesul și imaginația a fost analiza unei opere literare din perspectivă crosscurriculară, realizând conexiuni între personaje/acțiuni și aspecte specifice altor domenii de activitate (plante, culori, formule, muzică etc.).
Ceea ce mi s-a părut și mai interesant a fost că, după ce le-am dat să scrie o poezie ca temă pentru acasă, am descoperit că mulți au talent si le-am propus să înființeze un cerc literar la care să invite și alți elevi din școală. Acum se întîlnesc de două ori pe lună și deja au multe texte scrise.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

66 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN