Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum să-ți pregătești copilul pentru grădiniță sau pentru prima zi de școală. 8 moduri jucăușe de a ușura tranziția

Învăţământ preşcolar | Toate disciplinele

Propus de: mirabela_april | 28.08.2024 18:49 | Revista cadrelor didactice nr. 110/2024 | 43 vizualizări

Începerea grădiniței/școlii este o mare piatră de hotar atât pentru copilul tău, cât și pentru tine. Vă ofer câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să faceți să devină mai ușoară tranziția la grădiniță sau la școală.

Începerea grădiniței/școlii este o mare piatră de hotar atât pentru copilul tău, cât și pentru tine. A învăța să petreci timp separat poate fi o tranziție dificilă, dar startul călătoriei de învățare formală este și ea interesantă. Vă ofer câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să faceți să devină mai ușoară tranziția la grădiniță sau la școală.

1. Vizitați împreună
Dacă puteți, plănuiți să mergeți împreună la noua unitate de învățământ a copilului dumneavoastră înainte de prima zi. Jucați-vă împreună pe terenul de joacă și explorați sala de grupă/de clasă. Astfel, când vor începe în prima zi, grădinița/școala ar deveni un loc familiar.

2. Fă-ți noi prieteni!
Dacă este posibil, aranjați o întâlnire de joacă cu piticii din grupa/clasa copilului dumneavoastră. Acest lucru le-ar permite să se cunoască înainte de debutul activității efective.

3. Jucați împreună “La grădi/La școală” acasă
Folosiți jocul de simulare pentru a ajuta copilul să se obișnuiască cu ideea de preșcolar / școlar. Luați pe rând să jucați diferite rutine, cum ar fi ora poveștii, interpretarea cântecelor și ora somnului. De asemenea, puteți schimba rolurile și lăsați copilul să fie cadrul didactic. Acest lucru îl va ajuta să se gândească la școală ca fiind un loc distractiv și să reducă anxietatea în prima zi.

4. Transformă abilitățile de pregătire într-un joc
Exersați să fixați nasturi și fermoare, să puneți un rucsac și să atârnați o haină sau o jachetă de un cârlig. Ai putea transforma, spre exemplu, încălțarea într-un joc - “Vezi cât de repede poți să o faci!?”.

5. Împărtășește-ți experiența
Spune-i micuțului tău povești despre când ai mers prima oară la școală, cum te-ai simțit și ce amintiri speciale ai creat. Dacă aveți, găsiți fotografii din acea perioadă cu dvs. sau cu alți adulți de încredere pe care copilul îi cunoaște și discutați despre acestea împreună.

6. Creați o nouă rutină
Începeți să exersați noua oră de culcare și de trezire de care are nevoie copilul dumneavoastră pentru grădiniță/școală cu câteva săptămâni înainte de început- alegeți o oră de culcare care să vă ofere o noapte bună pentru odihnă și o oră de trezire suficient de devreme, astfel încât niciunul dintre voi să nu vă grăbiți. dimineaţa. Astfel, ați avea amândoi timp să vă adaptați. Dacă poți, începi chiar o nouă tradiție de a alege împreună hainele pentru a doua zi cu o seară înainte și de a lua micul dejun tot împreună dimineața.

7. Ascultă-ți copilul!
Întreabă-l pe micuțul tău despre sentimentele sale legate de mersul la școală sau la grădiniță și asigură-l că este normal să simtă că este entuziasmat, îngrijorat sau orice alte emoții. A începe ceva nou poate fi înfricoșător și pentru noi, cei mari, dar poate fi și foarte distractiv! Asigurați-vă copilul că veți fi acolo să-l preluați la sfârșitul zilei și să vorbiți deschis despre cum vor arăta acele rutine.

8. Aveți un plan de... rămas bun
Să-ți spui “La revedere!” poate fi dificil atât pentru tine, cât și pentru copilul tău! Când va veni acel moment, încercați să realizați o despărțire rapidă și optimistă - asigurați-vă copilul că vă veți revedea în curând. Puteți crea chiar și un obicei special. De pildă: fredonați împreună o melodie cunoscută, plăcută sau inventați ceva, cum ar fi o strângere de mână cunoscută doar de voi doi.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

64 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN