Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Exemple de activități de educație ecologică a elevilor din ciclul primar

Învăţământ primar | Învăţământ simultan

Propus de: marinusa | 06.06.2024 20:19 | Revista cadrelor didactice nr. 106/2024 | 134 vizualizări

Articolul prezintă exemple de bune practici în implementarea proiectelor educaționale de educație ecologică.

EXEMPLE DE ACTIVITĂȚI DE EDUCAȚIE ECOLOGICĂ A ELEVILOR DIN CICLUL PRIMAR

Prof. înv. primar Bădescu Marioara
Școala Gimnazială Cosâmbești, județul Ialomița

Motto: ,,Să călcăm ușor pe Pământ spre a nu-l zgudui fatal”
L. R. Brown

Educaţia ecologică, trebuie să înceapă, din frageda copilărie. Aceasta contribuie la formarea unei conştiinţe şi a gândirii ecologice despre natură, dar şi a formării unui comportament atent şi corect faţă de ea.
Educaţia ecologică se poate realiza prin orice tip de activitate şcolară (activităţi ştiinţifice, artistice, practice, sportive sau religioase) și extrașcolară. În acest sens, am realizat cu elevii claselor a II-a și a IV-a, următoarele activități:
- ,,Micii ecologiști” - observaţii în natură, plimbări, drumeții în parcul și pădurea din satul Gimbășani, localitatea natală a elevilor;
- ecologizarea parcului;
- Proiectul ,,Stimescu la muzeu” – desfășurat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Asociația ,,Learning by teaching”. Acest proiect a avut ca scop stimularea interesului pentru lectură și protejarea mediului.
Activitățile s-au desfășurat după următoarea structură:
1. folosesc o carte (aud o poveste)
2. un exponat/un muzeu/ (am vazut)
3. un experiment stiintific ( am aplicat).
Experimente: ,,Formarea norilor de ploaie”, ,,Gheață și apă”, ,,Giruete” etc.
Proiectul ,,Școala ecoterienilor”- Organizarea unei campanii de informare a colegilor și a altor membri ai comunității locale privind scopul și modul de organizare a acțiunii de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Proiectul ,,Planeta Albastră Contează pe Tine!”- prin participarea la acest proiect elevii s-au reconectat cu natura și i-am încurajat să facă acasă și la școală gesturi simple prin care pot proteja natura și resursele naturale ale planetei în fiecare zi. Fiecare elev a plantat o floare în ghiveci pe care a adus-o în clasă, i-a pus un ,,nume” și a îngrijit-o zi de zi. De asemenea, îmreună cu elevii am plantat 5 pomi fructiferi în curtea școlii.
Tot în cadrul acestui proiect elevii au participat și la concursul de desen ,,Iubesc planeta Pământ!”, unde au câștigat diferite premii.
În Săptămâna ,,Școala Verde” am desfășurat cu elevii lecțiile propuse în ghidul ,, Călătoria micilor exploratori către inima naturii”, oferit de Asociația ,,Viitor Plus” în cadrul Programului ,, Verde Go”, un program de educație și sustenabilitate care încurajează comportamentele responabile față de mediul înconjurător.
De un real folos a fost și Proiectul ,,Proecologica” – în care elevii au realizat desene și postere care au promovat activități de protecție a mediului și un comportament civilizat față de natură.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

65 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN