Studiile recente afirmă că inteligență emoțională ca abilitate de stabilii relații cu cei din jur reprezintă principalul factor de predicție privind reușita în viață.
Fii suporterul oficial al copilului tău!
Interes general | Toate disciplinele
Propus de: Beatrice75 | 12.02.2016 09:16 | Revista cadrelor didactice nr. 22/2016 | 339 vizualizări
La întrebarea ”Cum vă doriți să fie copilul dumneavoastră?”, răspunsul vine de multe ori: ”elev bun, ascultător, premiant”. Nu întotdeauna elevul ”premiant” devine adultul ”sigur pe el”. Pentru părinți, notele de 9 și 10 sunt garanția succesului viitor. Succesul școlar este binevenit dar nu și suficient. De multe ori elevii, deloc ”străluciți” la învățătură, sunt adulți realizați în plan personal și profesional. În viața cotidiană, ni se cer aptitudini de inteligență emoțională și mai puține de inteligența academică.
Ajutați-vă copilul să-și identifice propriile sentimente. Dragi părinți, nu îi învățați pe copii să-și nege supărările, să nu plângă pentru că nu-i așa?...băieții nu plâng niciodată. Spuneți-le că este firesc și benefic să-și exprime emoțiile. Puternic înseamnă să fii perseverent și să te mobilizezi după fiecare eșec.
Nu spuneți copilului să se abțină! Familia este prima școală a emoțiilor. În acest mediu, copiii învață să-și recunoască atât emoțiile proprii, cât și reacțiile celorlalți la emoțiile lor. Tot în cadrul familiei învată cum să-și aleagă reacțiile la emoții și varii stări afective.
Interacționați cu copilul dumneavoastră în mod pozitiv și sincer. Calitatea interacțiunii părinte-copil depinde de capacitatea adultului de a se angaja pozitiv în jocul copilului, tristețea, bucuriile lui, în învățare și dezvoltare. Tipul de atașament al copilului își va pune amprenta pe toate relațiile sociale cu persoanele semnificative de-a lungul vieții: cu prietenii, colegii de clasă/ muncă, partenerul de viață.
Dați-i copilului dumneavoastră feedback-ul de susținere privind interacțiunile sale cu ceilalți. Antrenând pozitiv acest gen de comunicare, copilul va câștiga încredere în el, îi va crește stima de sine și va învăța să se afirme într-o comunicare încrezătoare. În ce constă această? În capacitatea copilului de a arăta ce are mai bun și mai valoros în interiorul său.
Cel mai mare dar pe care un părinte îl poate da copilului său este capacitatea de a fi fericit!
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.