Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Promovarea imaginii școlii

Învăţământ liceal | Geografie

Propus de: BulgaruMariana73 | 09.03.2023 22:56 | Revista cadrelor didactice nr. 91/2023 | 1576 vizualizări

Articolul se referă la promovarea unor modele de bune practici în rândul cadrelor didactice, prin care acestea pot aduce un plus de notorietate pentru școală.

Educația este un sistem complex, ce cuprinde pe de o parte instituțiile de învățământ și ansamblul de măsuri ce se aplică în mod sistematic, dar și activități ce presupun promovarea și difuzarea imaginii școlii. Instituțiile de învățământ au scopul de a forma și dezvolta însușirile intelectuale, morale dar și fizice ale tinerilor, iar activitățile de promovare a imaginii școlii trebuie să țină cont de calitatea actului educațional, de asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea actului educațional și de calitatea profesorilor care susțin educația.
Promovarea imaginii școlii implică o serie de activități prin care școala noastră încearcă se asigure satisfacerea unor nevoi educaționale, dar și atingerea unor performanțe intelectuale. Printre aceste activități putem aminti: cursuri, seminarii, conferințe, sesiuni de comunicări, spectacole, activități culturale, activități extrașcolare etc. Promovarea unor modele de bune practici în rândul cadrelor didactice aduce un plus de notorietate pentru școală. Utilizarea unor metode și practici de actualitate, alături de dăruirea, perseverența, cinstea și dragostea pentru elevi a dascălilor asigură succesul maxim în parteneriatul educațional dintre școală, familie și comunitatea locală.
Politica de promovare a imaginii Colegiului Național ”Mihail Kogălniceanu” urmărește atingerea unor obiective generale.
- Crearea și promovarea unei imagini pozitive a instituției de învățământ în rândul comunității. Acesta este unul dintre obiectivele generale care se realizează, în primul rând, prin rezultatele educaționale pozitive ale elevilor, cunoscute și apreciate de părinți, interesați în primul rând de acest aspect. La atingerea acestui obiectiv participă fiecare cadru didactic din instituție, care, prin pregătirea profesională, prin adaptarea continuă la schimbare, prin perseveranță și dăruire, printr-o educație individualizată, adaptă la particularitățile elevului, prin folorirea mijloacelor tehnologice în strategii de predare atractive, îmbunătățesc crearea unei imagini pozitive asupra școlii.
- Un alt obiectiv important pentru promovarea imaginii școlii este colaborarea eficiență cu membri comunității locale pentru armonizarea serviciilor educaționale din unitatea școlară cu nevoile din cadrul comunității locale. Realizarea acestui obiectiv presupune o colaborare eficientă cu reprezentanții tuturor instituțiilor din comunitate, dar și prin implicarea părinților, reușind astfel să reducem abandonul școlar, îi susținem pe elevii cu dezavantaje sociale, dar îi putem susține și promova, mai ales, pe elevii cu abilități deosebite.
- Prin elaborarea proiectului ”CNMK – lumină și carte”, la nivel local, ajuns la ediția nr. VIII, s-au desfășurat numeroase activități extrașcolare din domeniul cultural-artistic, folclor, tradiții și obiceiuri, care au adus un plus de imagine școlii prin influența formativă, creativă și de destindere ce o manifestă asupra elevilor. Proiectul Național „Supravieţuitorii Climei” este un alt proiect elaborat de un colectiv de cadre didactice din cadrul colegiului nostru. Ediţia a XI-a a acestui proiect a fost înscrisă în Calendarul Competițiilor Școlare și al Activităților Educative Județene al Inspectoratului Școlar Județean Galați 2022, nr. 14100/25.11.2021 – poziţia 9, iar ediția a XII-a, de anul acesta, este înscrisă în Calendarul Activităților Educative Naționale și Internaționale, fără finanțare din partea Ministerului Educației 2023, nr. 24952/06.02.2023 – poziția 52. Proiectul presupune colaborări cu școli la nivel național și internațional, prin activități grupate pe secțiuni, cuprinse în Concursul Național de ecologie ”Supraviețuitorii climei”.
- Promovarea imaginii Colegiului Național ”Mihail Kogălniceanu” Galați se face anual, la Târgului de Oferte Educaţionale "CARIERA", care este considerat cel mai important eveniment de marketing educaţional din învăţământul preuniversitar gălăţean, la care unităţile şcolare liceale din judeţul Galaţi își prezintă oferta de servicii educaţionale viitorilor absolvenţi ai clasei a VIII-a şi părinţilor acestora. Elevii de clasa a VIII-a primesc materiale de promovare a colegiului și au ocazia să vorbească cu elevii şi profesorii de la care află informaţii despre competenţele pe care le pot dobândi dacă urmează un anumit profil şi specializare, care sunt diplomele şi atestatele pe care le vor obţine la finalul studiilor şi care sunt opţiunile de carieră viitoare.
Imaginea Colegiului Național ”Mihail Kogălniceanu” este cunoscută în cadrul comunității locale și după informațiile existente până la această dată despre unitatea școlară. Evaluarea calității unității noastre de învățământ se face însă ținând cont de realizarea actului educațional, la sfârșitul unei perioade de școlarizare, în funcție de performanțele școlare de care sunt capabili absolvenții unității noastre. Colegiul Național ”Mihail Kogălniceanu” Galați se află pe locul al doilea în topul național al liceelor și gimnaziilor, realizat pe site-ul www.admitereliceu.ro în anul 2022, în funcție de mediile aritmetice la fiecare probă a Evaluării, Evaluării Naționale, absolvire și admitere. Conform acestor precizări, în anul 2022 colegiul nostru a avut o avansare spectaculoasă la nivel național, urcând de pe locul 51 (în anul 2021) pe locul 30, cu o medie de 9,33, de la 9,06.
În funcție de performanțele școlare amintite dar și de modul în care este promovată imaginea școlii, putem spune că beneficiem de o afluență mai mare de elevi care își doresc să ajungă la clasele de liceu, dar și la cele de gimnaziu, în ultimii ani.
Bibliografie
https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/185266-un-colegiu-din-galati-pe-locul-al-doilea-in-tara-in-topul-mediilor-de-admitere
https://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/incepe-targul-cariera-2022-pentru-elevii-de-clasa-a-viii-a.html
https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2023/preuniversitar_root/olimpiade_concursuri_2023/CAEN_CAER/Calendar_CAEN_NEfinantate_ME_2023.pdf

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN