Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Un inventar al mișcării în apă - la elevi

Învăţământ liceal | Biologie

Propus de: buscadaniela1975 | 07.08.2023 16:50 | Revista cadrelor didactice nr. 97/2023 | 165 vizualizări

Apa în corpul uman variază între 60-75% în funcție de câțiva factori importanți , iar în funcție de activitatea zilnică bem1,5-2,5 l de apă pe zi . Mișcarea prin apă este benefică tinerilor.

Un inventar al mișcării în apă - la elevi
Prof. Bușcă Daniela, Colegiul Național ,, Emil Racoviță ‘’ – București

„Soluția unui om pentru a rezolva problema costurilor tot mai mari din sănătate: apa.” ABC Radio Network.
Apa în corpul uman variază între 60-75% în funcție de câțiva factori importanți: vârstă, sex, alimentație, activitate, iar în funcție de activitatea zilnică corpul nostru are nevoie între 1,5-2,5 l de apă pe zi .
Inventarul făcut cuprinde un grup de 16 elevi cu vârste între 14 și 22 de ani, 8 elevi fiind sportivi în activitate. Nu trebuie să fie exagerată activitatea deoarece poate duce la un efect negativ, nedorit, totul trebuie făcut cu prudență și moderație, căci riscăm efectul de hipotermie.
Temperatura scăzută a apei am sesizat că duce în timp la creșterea imunității ,a stării de bine psihice, diminuează senzația de oboseală, revigorare. Statul în apă rece prezintă avantaje și dezavantaje, iar corpul uman prezintă mecanisme înnăscute de adaptare.
Mișcarea trebuie să țină cont de rezistența personală, se poate începe cu plimbări dese în aer liber din ce în ce mai rece, mersul cu încălțări reci specializate, mersul desculț prin ploaie, zăpadă, gheață, duș rece , cada cu gheață. Terapia poate fi făcută de unul singur , dar și în grup de cunoscuți sau necunoscuți. Pentru începători apa nu trebuie să fie mai mică de 14-15 grade C, iar pentru avansați se poate coborî până la 9-10 grade C. Trebuie să știm că la orice contact cu frigul corpul uman începe să se încălzească ceea ce reprezintă un mecanism de autoprotejare, de aceea este nevoie ca să avem la noi ceai cald, prosoape, haine groase, încălțări potrivite. Totul se începe progresiv de la câteva secunde – aproximativ 30 de secunde, se crește progresiv până la 90-120 de secunde, iar această terapie nu este necesar să se realizeze zilnic , este suficient și de 2-3 ori/săptămână. Sportivii aleși au sesizat că prin mișcările din apă li s-a dezvoltat musculatura, iar în apă au reușit să găsească tehnici benefice pentru durerile musculare și că prin această terapie oboseala după antrenamente se atenuează.
Am realizat în scopul cercetării și un chestionar și diagramele aferente.
Chestionarul cuprinde 5 întrebări:
1. Simțiți că vă face bine apa rece de prima dată?
10 dintre ei au răspuns că s-au simțit bine și doar 6 au avut nevoie de un timp mai îndelungat pentru adaptare.
2. Cum ați început terapia la,, rece’’?
50 % dintre participanți au răspuns că au început singuri, 25%lucrează în grupuri de cunoscuți și 25% în grupuri întâmplătoare din drumeții, cantonamente, stațiuni.
3. Ce modalități de terapie folosiți?
Răspunsurile au fost: 7 mers lent prin apă,3 mers desculț prin ploaie sau zăpadă, 4 cu dușuri reci și doar 2 au precizat că preferă cada cu gheață.
4. Cum ajutați corpul să ajungă la temperatura normală?
5 dintre ei suportă încălzirea treptată, 5 preferă lichide calde, 3 se încălzesc cu ajutorul prosopului, iar alți 3 se îmbracă rapid cu haine groase.
5. Practicați de mult timp mișcarea prin apă rece?
Răspunsurile au fost asa: 6 dintre ei sunt la început, 3 practică de 2 ani, 2 dintre ei practică de 5 ani, 2 dintre ei iubesc apa de 10 ani, iar 3 fac terapie prin apa rece de peste 20 de ani.
,,Ne-a plăcut această mișcare, nimeni nu s-a mai gândit să ne urmărească în practica noastră’’- au exclamat partenerii de cercetare. Participanții au afirmat că vor continua terapia prin apă rece pentru că a fost benefică, cât timp nu le este afectată sănătatea în mod constant și din alte motive independente de terapia prin apă. Terapie prin apă rece a fost privită și ca o modalitate de socializare între persoane de vârste diferite și chiar de noi prietenii, schimbări de mentalități despre viață și despre societate. Tot ceea ce faci cu voință , dăruire, implicare cu adaptare indiferent de vârstă duce la succes permanent.
Terapia prin apă rece însă nu trebuie făcută chiar în orice condiții și în orice situații, nu trebuie să ne supunem corpul la chinuri , dacă propriul nostru corp ne dă semne de lipsă de rezistență. Trebuie să cerem sfatul medicului sau persoanelor avizate în cazul : rinitelor, alergiilor, bolilor cronice, gripelor, virozelor, dermatitelor, micozelor, diferitelor afecțiuni care nu permit contactul cu apa sau ar risca înrăutățirea afecțiunilor deja existente.
A fost interesant să interacționez și să urmăresc corpul uman în diferite perioade ale vieții.
,,Unele suflete merg către absolut aşa cum apa merge către mare.’’
Henry de Montherlant
Bibliografie:
Ionescu, I. (2010). Contexte sociale și educația, Polirom;
Clarke, Maude (2003). Blue Gold: The Fight to Stop the Corporate Theft of the World's Water;
Stroe C.(2006) Memoria apei -Descoperă;
Vandana, Shiva (2002). Water Wars: Privatization, Pollution, and Profit;
Roddick, Anita (2004). Troubled Water: Saints, Sinners, Truth And Lies About The Global Water Crisis.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

66 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN