Articolele Cancelariei Naţionale
Orice mamă îşi doreşte să aducă pe lume copii frumoşi şi sănătoşi şi de cele mai multe ori aşa se întâmplă. Dar când dorinţa ne este împlinită numai pe jumătate, ce-i de făcut??
Zilnic în ziare, la televizor şi la radio aflăm despre numeroase infracţiuni comise de la copii până la persoane în vârstă. Motivele sunt diverse: lipsa banilor, invidie, gelozie, etc. Aceste ştiri doar reflectă la scară mai mare acel sentiment cutremurător că emoţiile au fost scăpate de sub control atât în propria noastră viaţă, cât şi în a celor din jur. Nimeni nu este ferit de acest val imprevizibil de ieşiri necontrolate şi regrete; el pătrunde în viaţa noastră într-un fel sau altul.
Fiinţa umană este o finţă socială. Devine astfel prin cunoaştere. Instrumentele de bază ale cunoaşterii sunt cititul, scrisul, socotitul. Bazele acestor competenţe–cheie se pun în clasele I-IV, primul ciclu fiind cel al achiziţiior fundamentale (I-II), al doilea axându-se pe dezvoltare (III-IV).
Excursia tematică a fost un excelent prilej pentru cunoaşterea unei zone splendide din Dobrogea a influenţelor pozitive şi negative ale prezenţei umane şi conservării mediului înconjurător. Majoritatea excursiilor tematice cuprind mai multe tipuri de ecosisteme şi zone ecologice şi oferă posibilităţi multiple de analiză interdisciplinară a naturii.
Aducând elevul ca „actor” principal în procesul educaţional îl plasăm în centrul acţiunii implicându-l activ în propria formare şi educare, profesorul devenind moderator în procesul de predare – învăţare – evaluare. Pentru a facilita acest lucru s-au modernizat metodele de învăţământ, s-au îmbogăţit mijloacele didactice şi se lucrează la construirea strategiilor didactice adecvate. Acestea trebuie să îndeplinească mai multe standarde: să aibă consistenţă ştiinţifică, să fie integrative, să fie centrate pe elev, să fie centrate pe valori, să fie active – participative.
Comentarii (1)
07.07.2010 21:35 mariah_z
Frumos articol, emotionant! Felicitari, sunteti un adevarat cadru didactic - avand in vedere atitudinea dumneavoastra fata de copii!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.